Spring naar bijdragen

Verlaagde mannelijkheid in de samenleving ...


Aanbevolen berichten

54 minuten geleden zei Fundamenteel:

Eerlijk: kan de verlaagde mannelijkheid in de huidige mensheid te maken hebben met decennialange hormonale verstoring in onze genetica?

Wat is dan precies mannelijkheid ? 

Is er sprake van verlaagde mannelijkheid ? 

En als dat zo is ...hoe komt dat dan ? 

 

Enfin...mijn gedachte is dat het grootste onderscheid tussen mannen en vrouwen spierkracht is, en we derhalve fysieke kracht mannelijk vinden/noemen. 

Dus ..dan moet denken aan de oertijd, dat mannen met hun speer mammoeten te lijf gingen. Of met een zwaard de stam verdedigen/grondgebeid uitbreiden. etc. 

 

Het zijn dingen die in de huidige tijd, in de regel, helemaal niet meer nodig zijn. Eten koop je in de supermarkt, en met een pistool in de hand en nog erger... druk op de knop en er gaat een bom waardanook heen... heb je geen sikkepit spierkracht meer nodig. 

Hence... lijkt het mij logisch dat er tegenwoordig andere skills belangrijker zijn geworden dan spierkracht ...en de evolutie daaraan aanpast. 

 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Human observational studies suggest prenatal N-acetyl-p-aminophenol (APAP) exposure might be associated with both reproductive and neurobehavioural abnormalities in both sexes. APAP exposure during pregnancy might increase risk of male urogenital and reproductive tract abnormalities, as studies have found an elevated risk of undescended testicles (cryptorchidism) and reduced distance between the anus and the base of the penis, a measure known as the anogenital distance (AGD). Both reduced AGD and cryptorchidism are indicators of disturbed masculinization and risk factors for reproductive disorders in later life. Prenatal APAP exposure has also been associated with earlier female pubertal development. Additionally, epidemiological studies consistently suggest prenatal APAP exposure might increase the risk of adverse neurodevelopmental and behavioural outcomes, such as attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), autism spectrum disorder, language delay (in girls) and decreased intelligence quotient. Collectively, the studies suggest that the timing and duration of maternal APAP use are critical factors

https://www.nature.com/articles/s41574-021-00553-7

"We have demonstrated that a reduced level of testosterone means that male characteristics do not develop as they should. This also affects sex drive. In a trial, mice exposed to paracetamol at the foetal stage were simply unable to copulate in the same way as our control animals. Male programming had not been properly established during their foetal development and this could be seen long afterwards in their adult life. It is very worrying,” says David Møbjerg Kristensen.

https://neurosciencenews.com/pregnancy-acetaminophen-masculinity-6958/

En dat is amper 1. Wat veroorzaakt geboortebeperking door de pil dan? ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Soms kan een ruzie sneller en efficiënter met een robbertje vechten worden opgelost dan met dagen- tot wekenlang gesnauw en getrainier. En spierkracht is bij veel beroepen en professies wel degelijk nog steeds nodig. Spierkracht wordt namelijk niet enkel voor geweld gebruikt, maar ook voor tillen, sjouwen, duwen, trekken, noem maar op. Genoeg werkzaamheden waarbij je dat doet en niet zelden zijn dat zelfs buitengewoon belangrijke werkzaamheden. In een psychiatrisch ziekenhuis heb je soms spierkracht nodig om patiënten in bedwang te houden. In de zorg heb je spierkracht nodig om patiënten te tillen en te verzorgen. De politie en het leger moeten bij tijd en wijle geweld gebruiken bij een arrestatie of bij een inval. In de bouw en op het land werkt men met zware materialen in soms fysiek uitdagende omstandigheden. En ga zo maar door. Alleen al het duwen van een rolstoel is bepaald geen licht karweitje, zeker niet als er een zwaargebouwde persoon inzit en de stoep ineens veel meer naar de weg blijkt te hellen dan je ooit doorhad.

In de regel zijn mannen wat fysieker ingesteld dan vrouwen. Jongetjes vechten vaker, terwijl meisjes meer katten. Niet zelden duren ruzies tussen jongetjes ook korter en is het daarna ook klaar, hoewel ze dus naar ons idee wat heftiger kunnen verlopen. Toch accepteren wij verbaal of mentaal geweld meer dan fysiek geweld, terwijl niet-fysiek geweld evengoed diepe wonden slaat, soms zelfs dieper. Ook kunnen vrouwen wel degelijk fysiek gewelddadig zijn, alleen wordt dat meer geaccepteerd. Een vrouw die een man slaat wordt bijvoorbeeld nog steeds veel minder daarop aangesproken dan een man die een vrouw slaat. Sterker nog: ook in het eerste geval wordt de schuld sneller bij de man gelegd. Dat kan natuurlijk problemen opleveren als een man daadwerkelijk slachtoffer is van huiselijk geweld.

Daar in zowel het onderwijs als de zorg nu voornamelijk vrouwen werken en opleidingen ook veel meer op hen zijn gericht, kun je prima stellen dat het fundament van onze samenleving voornamelijk door vrouwen en dus door meer vrouwelijke waarden wordt gelegd. En dat kan soms voor jongens wel degelijk vervelend uitpakken, want zij hebben vaak behoefte aan meer fysieke beweging om hun energie te benutten, maar moeten toch hele dagen rustig zijn en stilzitten. Ook kan het voor mannen soms prettiger zijn om hun zieleroerselen met een mannelijke docent of zorgverlener te delen, juist omdat een man het beste weet hoe het is om een man te zijn. Maar die mannelijke docenten en zorgverleners moeten er dan natuurlijk wel zíjn en de vakgebieden moet dan voor mannen natuurlijk wel voldoende aantrekkelijk worden gemaakt.

Maar het is wel waar: zolang onze moderne samenleving op haar toppen functioneert, hebben we weinig geweld en minder spierkracht nodig. Totdat ze eens níét functioneert. Omdat de elektriciteit uitvalt, het internet gehackt wordt, het weer extremer wordt, of omdat we betrokken worden in een oorlog om grondstoffen. En dat zal in de toekomst steeds reëler worden. We zullen steeds meer op onszelf aangewezen worden en gevestigde machtsstructuren zullen steeds minder stabiel of werkzaam worden. Dan heb je alsnog zowel fysieke als mentale kracht nodig om jezelf (in het wild) te redden, samen te werken zonder iemand achter te laten en ja, waar nodig jezelf en elkaar moedig te verdedigen. Het zou goed zijn om in het onderwijs dat veel meer mee te nemen en meer fysieke oplossingen en vaardigheden ook tot op zekere hoogte te onderwijzen en te aanvaarden. Ook vrouwen zouden daar echt profijt van kunnen hebben, mochten ze bijvoorbeeld aangevallen worden. Zowel masculiene als feminieme waarden zijn van levensbelang; mannen en vrouwen blijven elkaar nodig hebben. Ook als dat af en toe eens een opluchtend robbertje vechten betekend.

bewerkt door Robert Frans
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 26-7-2023 om 11:58 zei Robert Frans:

Daar in zowel het onderwijs als de zorg nu voornamelijk vrouwen werken en opleidingen ook veel meer op hen zijn gericht, kun je prima stellen dat het fundament van onze samenleving voornamelijk door vrouwen en dus door meer vrouwelijke waarden wordt gelegd.

Ik heb pas de Nederlandse serie Papadag gekeken op Netflix.  Leuke serie en ook heel hedendaags. De papa's die zich meer met zorg en opvoeding bezighouden. Heb je t gezien? 

bewerkt door Petra.
Link naar bericht
Deel via andere websites
7 uur geleden zei Petra.:

Ik heb pas de Nederlandse serie Papadag gekeken op Netflix.  Leuke serie en ook heel hedendaags. De papa's die zich meer met zorg en opvoeding bezighouden. Heb je t gezien? 

Ik heb geen Netflix en kijk sowieso weinig televisie, maar het is altijd goed als ook vaders hun verantwoordelijkheid (blijven) nemen in het opvoeden van hun kinderen en dat ook normaal wordt gevonden. Een vader past dus niet op zijn kinderen als de moeder even weg is, maar doet dan precies hetzelfde als de moeder zou doen als de vader weg is. En papadagen bestaan net zo min als mamadagen. Bij het opvoeden en het onderwijzen van kinderen zijn mijns inziens dan ook zowel mannen als vrouwen nodig. Ze vullen elkaar mooi aan.
Ook bij mijzelf zie ik dat ik als man niet zelden anders omga met mijn jongere neefjes en nichtjes dan mijn zussen, namelijk met meer fysieke en uitdagende activiteiten, waarbij ze rennen, springen, voetballen, net wat harder rondgedraaid worden op een draaschijf en soms ook (niet te hard) boksen. Ze vinden dat geweldig en ik ook. Maar ze houden ook net zo goed van het rustig rondhangen bij mijn zussen en door hen geknuffeld en al worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid