Spring naar bijdragen

Nederland is Nederland


Aanbevolen berichten

Al sinds de televisie begon uit te zenden heet Nederland 1 gewoon Nederland 1. En Nederland 2 en 3 hebben ook altijd Nederland 2 en 3 geheten. De televisiebazen gaan daar echter verandering in brengen. Vanaf ooit gaan ze NPO 1, 2 en 3 heten en de radiozenders ook. Ze zouden daardoor herkenbaarder zijn en meer kunnen concurreren met meer internationale merken als YouTube. NPO staat uiteraard voor de Nederlandse Publieke Omroep.

Het lijkt weer typisch een plan bedacht door managers. Het moet een oplossing zijn voor een probleem dat er helemaal niet is en dat daardoor ook onnodig veel geld kost in tijden van bezuinigingen. Iedereen kent Nederland 1, omdat het een instituut is dat al vanaf het allereerste begin generaties lang meegaat en ook goed beken wordt. Net zoals ook iedereen weet wat het achtuurjournaal is. Die naam ga je ook niet zomaar veranderen.

Natuurlijk zullen zij weer zeggen dat tijden veranderen, dat nieuwe ontwikkelingen altijd weer wennen en dat elke generatie weer klaagt over veranderingen. Met deze dogma’s wordt al decennia lang de ene nieuwe ontwikkeling na de andere opgedrongen. Ineens moesten we chippen, ineens moesten we profielen kiezen op school, ineens moeten we met de OV Chipkaart reizen. En straks moeten we dus praten over het lelijke NPO 1. Ik weiger.

Binnen de kerk zie je dat ook nog weleens gebeuren. Ineens deugde de oude liturgie niet, ineens moesten we allemaal doelgericht leven, ineens was traditie taboe. Het leverde naast enig enthousiasme hier en daar, vooral ook veel ellende op en leeglopende of scheurende kerkgemeenschappen. Waardoor nu hier en daar parochies en gemeenten toch weer tot bezinning komen en beseffen dat het taboe op traditie en gewoonte doorbroken moet worden.

Nee, niet elke verandering is slecht, maar de dogma’s dat elke verandering goed zou zijn en dat mensen er maar aan moeten wennen, die zijn onzin en dienen daarom verworpen te worden. Veranderingen zijn alleen goed als aantoonbaar blijkt dat de huidige situatie tot meer ellende en onrechtvaardigheid leidt. Als iets goed gaat, waarom dan mensen lastig vallen met je managersgedrag? Nederland 1 moet gewoon Nederland 1 blijven.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zie hier twee onderwerpen er uit springen. NPO en kerken.

NPO: inderdaad niet echt nodig, maar ach, het zal ook wel wennen. Ik denk trouwens dat veel Nederlanders gewoon Nederland 1,2 en 3 zal blijven zeggen.

Wat kerken betreft, gevoeliger. Zo lang kerken blijven leeg stromen, zal er wel wat moeten veranderen, omdat je anders geen kerken meer hebt. De generatie die moppert wordt vanzelf dik in de 80 en sterft uit.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid