Spring naar bijdragen

Sportdilemma’s


Aanbevolen berichten

Wat doe je als voetballer als iemand je veel geld aanbiedt om expres de wedstrijd te verliezen? En dan wel meer geld dan je al verdient met goed voetballen? Waarschijnlijk zul jij als goed christen en als echte sporter het aanbod weigeren. Maar wat nu als diegene dreigt niet alleen jou, maar ook je vrouw en kinderen kapot te maken als je weigert? Moet je dan toch je gezin beschermen, of mag je je nooit onder druk laten zetten door criminelen?

Wat doe je als wielrenner als iemand je een medicijn aanbiedt waardoor je de wedstrijd zeker zult winnen? Waarschijnlijk zul jij dan ook het aanbod weigeren. Maar wat als vrijwel alle andere wielrenners het aanbod aannemen, daardoor veel sneller gaan dan jou en jij daardoor sponsors dreigt te verliezen en zo je bestaan in de sport? Waardoor je misschien je gezin niet kunt onderhouden? Kun je dan zomaar een andere baan vinden?

Matchfixing en dopinggebruik, het kunnen bijzonder lastige dilemma’s zijn voor de sporter die gewoon zijn passie wil uitvoeren. Niet elke sporter kan zo’n aanbod dan ook weigeren. Sommigen doen het natuurlijk enkel om het geld of het prestige, maar als je een gezin hebt te onderhouden en deze zelfs direct in haar bestaan wordt bedreigd, dan wordt de keuze om vals te spelen al een stuk begrijpelijker. Sport is immers maar sport en mensen blijven toch wel kijken. Er zijn belangrijkere zaken in het leven, hoe oneerlijk soms ook.

In de eerste eeuwen van het christendom werden christenen geacht niet naar schouwspelen of atletiekwedstrijden te gaan, want die waren te werelds. Nu nog zijn er kerkgemeenschappen waar men dergelijke spelen afwijst. Dat is ook niet zo vreemd, want veel artiesten en sporters kunnen maar moeilijk omgaan met de roem. Er gaat ook ongezond veel geld om in de topsport, mede omdat wij er zo graag naar kijken, en dat trekt criminelen aan.

Maar moeten we dan alles afwijzen wat door hoogmoed of door criminaliteit wordt beïnvloedt? Nee, want het kwade kan niet altijd maar bepalen wat wij wel en niet mogen. Toch mogen we wel kritisch blijven en moeten we niet teveel belang hechten aan dergelijke spelen. Als een sporter dus vals speelt, dan is dat erg kwalijk, maar meer ook niet. Soms heeft hij of zij weinig keuze en vaak dragen wij daar ook een beetje schuld aan.

 

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dus zijn wij allemaal een beetje schuldig, omdat we er naar kijken?

Dat vind ik wel heel makkelijk hoor.

Het is in mijn ogen niet de hoeveelheid supporters waar een sport als voetbal kapot aan dreigt te gaan, maar de onzinnig hoge bedragen die er in omgaan. Stel daar eerst eens grenzen aan. Aan tv-gelden, salarissen, transfersommen etc. Dan wordt het misschien al een stuk minder interessant voor criminelen om zich ermee te bemoeien.

En let's face it: Helemaal uitroeien doe je het echt niet. Elke tak van sport heeft wel te maken met enige vorm van corruptie, omkoperij of hoe je het noemen wil

Link naar bericht
Deel via andere websites

En die tv-gelden worden weer verdiend omdat wij er zo massaal naar kijken. ;) Als geen hond meer zou kijken, denk je dan dat iemand nog een fooi geeft voor een voetballer?

Maar het is waar dat we ons niet voortdurend schuldig hoeven te voelen, omdat er aan alles wat je kijkt of koopt wel enige schuld kleeft. Denk aan de kinderarbeid voor jouw schoenen, of het dierenleed voor jouw vlees. Dit zijn dan ook dingen om met je geweten te bespreken en niet zozeer om anderen mee om de oren te slaan. Het is echter wel goed om je dit soort dingen te blijven realiseren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mooi gezegd dat je zulke zaken met je geweten moet bespreken. "Dat wat krom is gemaakt, kan niet recht worden gemaakt", staat in Prediker 1:15. Het is wel erg dat er zoveel druk ligt op sporters dat ze naar deze middelen grijpen. Tom Boone, een Belgische wielrenner, zei wel eens zo iets als: "je kunt de tour niet winnen op een krentenbol en een banaan". Het zegt eigenlijk al genoeg.

Maar ook op andere terreinen kunnen mensen onder druk komen te staan. Je zult bijvoorbeeld in deze economisch moeilijke tijden maar een eigen bedrijfje hebben. Wat ga je doen als je per se een order wilt binnen halen? Ben je bereid om te liegen en te stelen? Of wat er maar boven je hoofd hangt, dan kun je jezelf afvragen: wil ik mij in alle dingen eerlijke gedragen? - Hebreeën 13:18. Het valt niet altijd mee, maar een goed geweten is ook heel wat waard.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid