EvertteWinkel 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Ik heb een hobby. Ik doel overigens niet op het bekeren van onschuldige christenjongeren tot het atheïsme. Het zit zo: Ik drink zo nu en dan een whisky’tje samen met een goede vriend van mij. Een goede whisky vaak, hij heeft smaak en iets meer geld om meer acceptabele whiskysoorten in te slaan dan ik. Dat drinken is leuk, maar niet speciaal mijn hobby. Ik doel op iets anders. Tijdens dit soort avonden praten wij weleens. Over geloof, over gezondheid. Over van alles eigenlijk. Een tijd terug hadden wij het, onder het genot nog altijd van zo’n heerlijke whisky, over het werk dat hij, laten we hem voor het gemak even Marco noemen, deed voordat hij door omstandigheden arbeidsongeschikt raakte. Hij werkte in een gevangenis. En terwijl wij heerlijk aan de whisky zaten, maar dat wisten jullie al, vertelde Marco dat gevangenen in de gevangenis geen alcohol krijgen. Dat klinkt wel vrij logisch, vind ik zelf. Maar er zijn in de gevangenis ook mensen die alcoholverslaafd zijn, relatief gezien misschien wel meer daarbinnen dan daarbuiten, en als zij al alcohol krijgen, op doktersrecept, dan is dat bepaald niet genoeg om dronken van te worden. Gelukkig hebben de gevangen daar een oplossing voor gevonden, vertelde Marco. Die gevangenen ‘bestellen’ dan appelsap op hun cel. Appelsap kan toch niets mis mee zijn? Wat doen die slimme gevangenen? Die nemen wat witbrood, kauwen er even op en spugen het in het pak met appelsap. Daardoor komt de gist in het brood namelijk weer tot leven. Dagelijks ontluchten en na korte tijd hebben ze eigengemaakte appelcider. Wat je al niet leert bij een glaasje whisky. Ik vind een experiment zoals dit interessant en ben het thuis gaan proberen. Bah, wat ongelofelijk vies is dat! Don’t try this at home! Denk aan appelsap, maar dan met een heel klein beetje alcohol (op zich geen straf), totaal geen suiker en dus geen smaak, en héél veel prik. Bah, wat is dat vies. Het heeft me wel geïnspireerd tot het verder experimenteren. Inmiddels gebruik ik in plaats van witbrood voor de gist de laatste restjes van mijn flesje bier (echt bier, zoals een Grimbergen Triple, abdijbier of, zoals bij mijn laatste poging, Hertog Jan Grand Prestige). Deze duurdere bieren hebben meer gist, zijn minder gefilterd, en hebben ook beter gist. Verder gebruik ik verse vruchten, ik heb mandarijn geprobeerd, wat behoorlijk goed ging, banaan is minder een succes, en momenteel drink ik regelmatig een klein glaasje perencider (zuurder dan normale peer en het sap is bij mij wat te dik). Binnenkort, als ik verse graan heb weten te bemachtigen en ik dat om heb weten te zetten in mout, dan ga ik proberen mijn eigen bier te brouwen. Ik experimenteer graag. En praat graag over mijn experimenten onder het genot van een whisky’tje. Maar dat wisten jullie al. Hoort deze column nu juist op een christelijk forum? Nee, eigenlijk niet. Ik vond het tijd voor een wat luchtiger onderwerp. Het hoeft niet altijd vuurwerk op te leveren. Terug naar blog Link naar bericht Deel via andere websites
joon 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Ha wat leuk! Je lijkt me zo'n middeleeuwse bierbrouwselaar. Link naar bericht Deel via andere websites
EvertteWinkel 0 Geplaatst 15 juni 2012 Auteur Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 @Joon Met bijbehorende middeleeuwse opvattingen Link naar bericht Deel via andere websites
tucker 28 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Hoort deze column nu juist op een christelijk forum? Nee, eigenlijk niet. Ik vond het tijd voor een wat luchtiger onderwerp. Het hoeft niet altijd vuurwerk op te leveren.Terug naar blog Een column zonder vuurwerk is ook weleens tof! Hoort het hier thuis? Sommige abdijen hebben als taak opgenomen om bier te brouwen dus.. ach Link naar bericht Deel via andere websites
Michiel 14 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 En hoelang ben je dan bezig voor je resultaat hebt? Link naar bericht Deel via andere websites
EvertteWinkel 0 Geplaatst 15 juni 2012 Auteur Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 @Michiel Zou met een paar dagen al moeten zijn, maar ergens doe ik nog wat verkeerd Maar na een week is het bij mij ook aardig uitgegist. Link naar bericht Deel via andere websites
Hendrik-NG 220 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Wat zou er gebeuren als die bajesklant ook nog zo'n horecaverpakkinkje suiker zijn cel weet in te smokkelen en deze laat meegisten in het pak. Misschien aan het eindresultaat nog een half zakje suiker toevoegen voor de smaak...?? Daar kunnen de Normandiërs vast niet tegen op!!! Link naar bericht Deel via andere websites
maran 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 EvertteWinkel schreef: Binnenkort, als ik verse graan heb weten te bemachtigen en ik dat om heb weten te zetten in mout, dan ga ik proberen mijn eigen bier te brouwen. en dan ga je het recept verkopen aan de bajesklanten? maar inmiddels zijn er al aardig wat ideetjes voor deze gasten om aan hun spiritualia of schnaps te geraken. big business.. maar ook zinvol en leerzaam, mocht jezelf ook in de lik terechtkomen. Link naar bericht Deel via andere websites
Dagmar 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Als er nog prik in zat heb je het niet lang genoeg laten staan Link naar bericht Deel via andere websites
EvertteWinkel 0 Geplaatst 15 juni 2012 Auteur Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 @Maran Jij ziet mij natuurlijk al helemaal in de bajes terechtkomen Link naar bericht Deel via andere websites
maran 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 @MaranJij ziet mij natuurlijk al helemaal in de bajes terechtkomen ja, je weet maar nooit - opgepakt wegens dronkenschap. percentage alcohol in het zelf gebrouwen bier 50% door een foutje bij het gistingsproces Link naar bericht Deel via andere websites
Lobke 467 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 @Evert, Er zijn mogelijkheden genoeg b.v met vlierbessen en rabarber dus je hobby kan je nog jaren bezig houden. En het is gezond, je komt nl veel in de buitenlucht. Ooit deden we dat ook; vlierbessen wijn maken, in een frisdrank fles gegooid en in de kelder. Tot dat ik een fles cassis wilde losdraaien, ik heb het geweten de vlierbessen wijn spoot uit de fles en het koste me behoorlijk wat tijd om de kelder schoon te maken. Nu was dat geen overbodige luxe. Ach de bajesklanten zullen dat recept al wel kennen. Doet me denken aan die reclame over gevangenen die een tuintje aanleggen. Link naar bericht Deel via andere websites
Selahrocks 1 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Heb je ooit mede geprobeerd te maken? Brouwen is voor mij persoonlijk niets, maar ik vind het geweldig om te zien. (ik drink namelijk helemaal geen alcohol) Link naar bericht Deel via andere websites
maran 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 Heb je ooit mede geprobeerd te maken?Brouwen is voor mij persoonlijk niets, maar ik vind het geweldig om te zien. (ik drink namelijk helemaal geen alcohol) zeer interessant Selahrocks. ik ben het natuurlijk meteen gaan opzoeken --het woord komt vaak voor in puzzels [honingdrank] en lees dat deze drank 8000 jaar geleden al gedronken werd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_(drank) dadelijk gaan we allemaal aan de drank door Evert..... een vriendin van mij maakte wijn uit paardenbloemen - was ook lekker, maar ze wist niet hoeveel percentage alcohol erin zat - was behoorlijk hoog zo te proeven. Link naar bericht Deel via andere websites
EvertteWinkel 0 Geplaatst 15 juni 2012 Auteur Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 @Lobke Ik kan me er inderdaad nog lang mee vermaken. Moet weleens kijken hoe ik het wat professioneler aan kan pakken, inderdaad zoals de gevangengen met hun tuintje @Selahrocks Ik heb het nog nooit geprobeerd te maken, heb het zeer incidenteel wel gedronken. Link naar bericht Deel via andere websites
Dubito 0 Geplaatst 15 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 15 juni 2012 rare jongens die mensen.... beetje van die vage huisbrouwseltjes gaan drinken terwijl je voor een paar centen een heerlijk professioneel gebrouwen biertje kunt krijgen. Link naar bericht Deel via andere websites
dingo 166 Geplaatst 17 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 17 juni 2012 Ik ken meerdere mensen die zelf bier brouwen en dat uiteraard niet op de manier doen waarop gevangenen dat doen. Behalve de lol van het zelf brouwen heb je dan ook de mogelijkheid je eigen favoriete smaak te maken en dat zijn dan echt geen vage huisbrouwseltjes maar prima biertjes zonder chemische toevoegingen. Link naar bericht Deel via andere websites
Selahrocks 1 Geplaatst 17 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 17 juni 2012 Dat is het dus ook Dingo. Men zil het plezier hebben om te brouwen, wil zelf bepalen wát ze brouwen en daarbij lekker genieten net als een kok van hetgeen ze gemaakt hebben met hun vrienden. Link naar bericht Deel via andere websites
Dubito 0 Geplaatst 17 juni 2012 Rapport Share Geplaatst 17 juni 2012 Ik begrijp dat wel. Was plagend bedoeld. Een lokale cafebaas hier is ook zo'n liefhebber, hij heeft midden in zijn zaak een complete mini-brouwerij gebouwd vol met indrukwekkende koperen leidingen en glimmende ketels. Samen met een paar stamgasten hebben ze een soort alchemisten clubje en af en toe zie je ze bezig. ik ga het resultaat zeker een keer proeven...... En daarna hou ik het waarschijnlijk weer gewoon bij een van zijn andere biertjes, hij verkoopt er zo'n 100 verschillende. Link naar bericht Deel via andere websites
Aanbevolen berichten