Spring naar bijdragen

Book of Kells heeft een nieuw thuis


Aanbevolen berichten

Het 'Book of Kells', een van de bekendste oude handschriften, krijgt vanaf eind 2013 een nieuwe thuis in de Ierse stad Dublin. Het volledige nieuwe gebouw naast de oude bibliotheek van Trinity College moet tegen 2016 zijn voltooid. De verhuis is noodzakelijk wegens de toestroom van meer dan 500.000 bezoekers, die jaarlijks een blik willen opvangen van het handschrift uit de negende eeuw. Er wordt ruim 2,7 miljoen euro vrijgemaakt om het kostbare handschrift van de universiteit van Dublin in ideale omstandigheden te bewaren.

Het 'Book of Kells' is een verlucht evangelarium van de vier evangeliën in het Latijn, op basis van de Vulgaatvertaling. Het manuscript, met zijn ongeëvenaarde rijke versiering en tien paginagrote afbeeldingen, werd omstreeks 800 door Ierse monniken geschreven en verlucht. Het ‘Book of Kells’ is versierd met levendige hoofdletters en kleine miniaturen. Het is een meesterwerk van westerse kalligrafie. Het manuscript dankt zijn naam aan de Abdij van Kells, een Ierse abdij waar het eeuwenlang werd bewaard. Sinds de negentiende eeuw is het te zien in Trinity College. Daar wordt een nieuw gebouw opgetrokken naast de huidige locatie.

Bron: Kerknet

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid