Spring naar bijdragen

Doodstraf voor christelijke vicepremier Tareq Aziz


Aanbevolen berichten

[preview]Het voormalige 'gezicht' van het Iraakse regime van dictator Saddam Hussein, de 74-jarige voormalige minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Tareq Aziz, is vandaag door een Iraakse rechtbank ter dood veroordeeld.[/preview]

Uitroeien religieuze partijen

De staatstelevisie berichtte dat Tareq Aziz de doodstraf heeft gekregen voor “zijn rol bij het vervolgen en uitroeien van religieuze partijenâ€. Tareq Aziz komt uit een chaldeeuws-katholieke familie en werd als Mikhail Yuhanna geboren in het uiterste noorden van Irak. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1983 tot 1991 en vicepremier van 1979 tot de val van het regime in 2003.

Vervolging

Hij is volgens de magistraten van het strafrechtelijk hooggerechtshof in belangrijke mate verantwoordelijk geweest voor de wrede vervolging van islamtische partijen of stromingen in het land. Het gaat vooral om de vervolging van sjiieten na de in bloed gesmoorde opstand van deze bevolkingsgroep in 1991.

Shakir en Hamoud

De Iraakse televisie meldde dat samen met Tareq Aziz, Sadoun Shakir en Abed Hamoud ter dood zijn veroordeeld in deze zaak. Dat waren respectievelijk de minister van Binnenlandse Zaken en de privésecretaris van Saddam Hussein (1937-2006). De Iraakse dictator zelf werd eind 2006 na een proces geëxecuteerd.

Gevangenis

In de eerste helft van 2009 werd Aziz al tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij de executie van enkele tientallen sjiietische kooplui in 1992. Later werd hij ook nog eens veroordeeld tot zeven jaar extra voor zijn rol bij de deportatie van Koerden uit het noorden van Irak.

Paus

Aziz vroeg paus Benedictus XVI in december 2008 om zijn vrijlating te bewerkstelligen. Op 14 februari 2003 had Aziz een privéaudiëntie met paus Johannes Paulus II, waarna de Iraakse bewindsman naar Assisi vertrok om er bij het graf van Sint Franciscus voor de vrede te bidden. Twee maanden later werd hij in Irak door Amerikaanse troepen gearresteerd en vastgezet. Hij wordt naar verluidt vastgehouden in het westen van Bagdad in wat de Amerikanen Camp Cropper doopten. Sommige media berichtten eerder dit jaar dat Tareq Aziz een beroerte kreeg en in een ziekenhuis was opgenomen.

BRON: KATHOLIEKNEDERLAND.NL

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid