Spring naar bijdragen

Protestanten China even talrijk als communisten


Aanbevolen berichten

SANKT AUGUSTIN – [preview]De Volksrepubliek China telt momenteel tussen de 60 en 90 miljoen protestantse christenen. Dat is ongeveer evenveel als het aantal leden van de landelijke communistische partij.[/preview]

Dat meldde het Duitse China-centrum in Sankt Augustin eerder deze week. Volgens het centrum schatten Chinese statistici het aantal protestanten in huiskerken op 45 tot 60 miljoen en het aantal protestanten in geregistreerde kerken op 18 tot 30 miljoen.

Volgens officiële cijfers van de door de overheid gecontroleerde Drie-Zelf Kerk hebben de protestanten 18 theologische opleidingscentra en 50.000 kerkgebouwen, waarvan slechts veertien in de hoofdstad Peking. In de Drie-Zelf Kerk is het jongeren onder de achttien jaar niet toegestaan een dienst te bezoeken. Een predikant kan gestraft worden als hij jongeren toch toelaat. Ook is er een tekort aan predikanten.

De tot het protestantisme gerekende Zevende-Dags Adventisten groeien sterk en hebben bijna 400.000 leden en 4000 gemeenten. Schattingen van het aantal rooms-katholieken lopen uiteen van 5,6 tot 14 miljoen, met ongeveer 6000 kerken en kapellen. Tussen de 11 en 16 procent van degenen die een religie aanhangen, is boeddhist. De Falun Gong-beweging claimt 100 miljoen aanhangers te hebben, maar cijfers van de overheid gaan uit van slechts twee miljoen beoefenaars van de vorm van spirituele zelfdiscipline.

Het aantal moslims zou op 20 miljoen liggen, maar onafhankelijke schattingen spreken ook van 50 miljoen moslims, verdeeld over tien etnische groepen. Daarvan is de Hui-bevolkingsgroep met 10 miljoen de grootste. Officieel zijn er 45.000 imams, waarvan 27.000 in de noord-westelijke provincie Xinjiang. Er zijn 40.000 moskeeën (23.900 in Xinjiang en 160 in Peking). Slechts de helft daarvan heeft toestemming vrijdagavondbijeenkomsten te houden.

In totaal noemt 31,4 procent van de Chinezen van zestien jaar en ouder –meer dan 300 miljoen personen– zich religieus. Schattingen van het aantal aanhangers van een religie in China variëren, doordat sommige provincies geen precieze cijfers kunnen opgeven. Desondanks verschijnen steeds vaker statistische onderzoeken naar religie in China.

Het China-centrum houdt zich sinds de oprichting in 1988 uitsluitend bezig met onderzoek naar religies in China.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid