Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Vanmorgen in het nieuws dat koptische kerken in Nederland extra beveiligd worden vanwege terreur dreiging. Toen dacht ik aan het punt dat ik daar weinig van weet. Wie kent deze stroming en kan daar meer over vertellen? Wat maakt de Koptische kerk uniek en hoe is zij ontstaan?

Link naar bericht
Deel via andere websites

De kopten behoren tot de Oriëntaals-Orthodoxe kerken. Deze kerk is een afscheiding van het Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië (451, Concilie van Chalcedon). Centraal op dit concilie stond de discussie over de goddelijke en menselijke natuur van Christus. Een groot deel van de kerk van Alexandrië schaarde zich daarop achter zijn patriarch Dioscurus, deze was niet akkoord met de leer van Chalcedon (hij was nl. een monofysiet) en scheidde zich af van de orthodoxe Kerk. Deze scheuring ligt aan de basis van de vorming van de Koptisch-orthodoxe Kerk. De kopten belijden de inhoud van de eerste drie concilies (Nicea, Constantinopel, Efeze) wel.

Zie ook link

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

De Koptisch-orthodoxe Kerk nam de uitspraken van de drie eerste oecumenische concilies aan. Samengevat stelden deze concilies:

Nicea (325 n.C.): De definitie van Christus’ Godheid, gelijk aan en met de vader.

Constantinopel (381): De Heilige Geest werd gelijkgesteld aan de Vader en de Zoon.

Efeze (431): De bewering van Nestorius, dat Jezus God en Mens afzonderlijk is, werd weerlegd; er werd bevestigd dat Jezus God-Mens is en dat de Heilige Maagd Maria de Moeder is van Jezus de God-Mens en niet de Moeder van de Mens alleen.

Het Concilie van Chalcedon (451) bevestigde de goddelijke én menselijke natuur van Christus. De Koptisch-orthodoxe Kerk volgde deze leerstelling niet, ging een andere weg en belijdt sindsdien - zoals de andere niet-chalcedoonse Oriëntaals-orthodoxe Kerken - dat Christus één natuur heeft, waarin op een volmaakte wijze zijn Godheid en mensheid onafhankelijk verenigd zijn, zonder vermenging, zonder verwarring en zonder verandering. Christus heeft aldus één Godmenselijke natuur.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Van oudsher is Alexandrië een van de grote patriarchaten van de onverdeelde apostolische Kerk. In de eerste eeuwen waren de patriarchaten de hoogste instanties in de organisatie van de Kerk. Belangrijke steden van de toenmalige christelijke wereld waren gekoppeld aan een apostel die volgens de overlevering bisschop in die stad was geweest of daar als martelaar was gestorven. Even kort:

-Het patriarchaat Rome beriep zich op Petrus en Paulus

-Het patriarchaat Constantinopel beriep zich op Andreas

-Het patriarchaat Antiochië beriep zich op Barnabas en op Petrus die daar een tijd bisschop is geweest

-Het patriarchaat Jeruzalem beriep zich op Jakobus

-Het patriarchaat Alexandrië beriep zich op Marcus

Het is daarom dat de Koptische paus wordt beschouwd als de rechtstreekse opvolger van de evangelist St. Marcus. De meest beroemde Koptische paus was waarschijnlijk St. Cyrillus van Alexandrië, de grondlegger van het Theotokos-dogma.

"Kopt" betekent "Egyptenaar" en de Kopten zijn de erfgenamen van de oude Egyptenaren die in de eerste eeuwen tot het christendom zijn overgegaan. De Kopten hadden altijd als regel dat ze alleen met andere Kopten trouwden en dat ze hun eigen taal in ere hielden. Zo hebben ze de Egyptische cultuur bewaard tijdens de lange eeuwen van de Arabische Islam. Het Koptische christendom heeft een sterke binding met het kloosterleven aangezien de eerste monniken, de woestijnvaders, zich in de Egyptische woestijn ophielden.

De huidige koptische paus is Shenouda III. Deze is een paar maanden geleden nog in Nederland geweest. Paus Shenouda is een fervente voorvechter van interkerkelijke eenheid en van geweldloosheid.

kn_718139_sh96.jpg?w=490&h=326

Paus Shenouda III naast de rooms-katholieke bisschop van Haarlem tijdens zijn bezoek aan Nederland van afgelopen jaar

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid