Spring naar bijdragen

God?


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Quote:

[...]Ook al is de vraag niet aan mij gesteld:

volgens mij is God niet alwetend in de betekenis die er vaak aan gegegeven wordt. Hij is niet alwetend inzake de keuzes die mensen in de door Hem gegeven vrijheid maken. Ik geloof niet dat de werkelijkheid voor God een statisch geheel is. Juist in de dynamiek schuilt ook voor God nog enige verrassing. God heeft de mens mede-schepper gemaakt, mede-vormgever van de werkelijkheid, en ik vermoed dat God net als ouders wel eens naar de creaties van Zijn kinderen zit te kijken met de gedachte "uh, ja, goed bedoeld enzo, en ik zie dat je reuze enthousiast bent, maar wat IS dat???"

Ik was er altijd vanuit gegaan dat God wel in die zin alwetend is. Dat in die zin Gods heilsplan al bestond voor de mens geschapen was, vanuit menselijk perspectief gezien dan. Want ik geloof dat God boven de tijd staat en de tijd door Hem geschapen is. Daarmee betreed ik een terrein wat menselijk gezien denk ik niet te bevatten is omdat wij nu eenmaal een onderdeel van Zijn schepping zijn. Maar dat het niet zo is dat God informatie heeft uit de toekomst ofzo, maar dat God daar is. Als ware je een uitgerold filmrolletje voor je ziet met alle beelden voor je van de film, die je tegelijk allemaal ziet. Waar de film door jezelf gemaakt is, maar personen op het filmbeeld zelf keuzes maken. Je ziet de keuzes. Niet alsof je een film op tv kijkt met voorkennis, maar je ziet de keuze als die uitgerolde filmrol omdat je de keuze door de persoon gemaakt ziet worden en de gevolgen er eveneens van ziet. Terwijl voor de persoon op die rol, dat niet zo is, die is slechts in het nu met herinneringen van het verleden. Zoals degene die op dat rolletje kijkt, stel ik me dan God voor die de schepping gemaakt heeft, maar geen onderdeel is van de schepping. God die geen onderdeel is, maar wel interactie heeft met Zijn schepping en zelfs de schepping binnentrad zoals we in bijv. het evangelie lezen.

Goed, tis slechts een voorstelling van iets wat m'n voorstellingsvermogen vast te boven gaat en wellicht een hoge dosis speculatie betreft. Maar volgens mij niet in strijd is met een orthodoxe kijk hierop en te rijmen valt met Gods alwetendheid, almacht, God die eeuwig is, God als schepper, de vrije wil van de mens, God die interactie heeft met de schepping, maar een schepping buiten zichzelf geschapen heeft, etc.

En zo niet, dan hoor ik het graag, ik toets graag mijn ideeën en speculatie en stel ze waar nodig blijkt bij, althans, dat is wel mijn intentie iig. widegrin.gif Feedback van je is dus welkom.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]

Ik was er altijd vanuit gegaan dat God wel in die zin alwetend is. Dat in die zin Gods heilsplan al bestond voor de mens geschapen was, vanuit menselijk perspectief gezien dan.

Oh zeker. Maar is Zijn plan een tot in ieder detail vast staand iets? Dat denk ik niet.

Quote:
Want ik geloof dat God boven de tijd staat en de tijd door Hem geschapen is. Daarmee betreed ik een terrein wat menselijk gezien denk ik niet te bevatten is omdat wij nu eenmaal een onderdeel van Zijn schepping zijn. Maar dat het niet zo is dat God informatie heeft uit de toekomst ofzo, maar dat God daar is. Als ware je een uitgerold filmrolletje voor je ziet met alle beelden voor je van de film, die je tegelijk allemaal ziet. Waar de film door jezelf gemaakt is, maar personen op het filmbeeld zelf keuzes maken. Je ziet de keuzes. Niet alsof je een film op tv kijkt met voorkennis, maar je ziet de keuze als die uitgerolde filmrol omdat je de keuze door de persoon gemaakt ziet worden en de gevolgen er eveneens van ziet. Terwijl voor de persoon op die rol, dat niet zo is, die is slechts in het nu met herinneringen van het verleden. Zoals degene die op dat rolletje kijkt, stel ik me dan God voor die de schepping gemaakt heeft, maar geen onderdeel is van de schepping. God die geen onderdeel is, maar wel interactie heeft met Zijn schepping en zelfs de schepping binnentrad zoals we in bijv. het evangelie lezen.

Ik vind dat een mooi beeld, maar wel een beeld. Ik weet niet, en kan niet bevatten, hoe het zit. Maar in mijn beperkte verstand kan de vrije wil van de mens niet samengaan met een God die alles al weet. Maar belangrijker, ik geloof simpelweg niet dat God zich zit te amuseren met een betrekkelijk flauw, statisch bouwwerkje. Hij heeft de mens geschapen om lief te hebben. Tot op zekere hoogte zijn wij de "gans andere" van God.

Quote:
Maar volgens mij niet in strijd is met een orthodoxe kijk hierop en te rijmen valt met Gods alwetendheid, almacht, God die eeuwig is, God als schepper, de vrije wil van de mens, God die interactie heeft met de schepping, maar een schepping buiten zichzelf geschapen heeft, etc.

Ik zal niet beweren dat het één wel, en het ander niet, orthodox is.

Sterker, als ik me blijk te vergissen, en ik ontdek dat wat ik geloof strijdig is met de leer van de Kerk, dan pas ik mijn geloof aan.

Maar ik noem mezelf veelal "vrijmoedig orthodox". Ik accepteer van anderen en van mezelf het zoeken naar woorden die nooit volledig zijn en nooit juist zijn, maar die toch een weg naar het mysterie van God helpen te openen.

Quote:
En zo niet, dan hoor ik het graag, ik toets graag mijn ideeën en speculatie en stel ze waar nodig blijkt bij, althans, dat is wel mijn intentie iig.
widegrin.gif
Feedback van je is dus welkom.

smile.gif ik bestrijd wat je zegt niet. Ik plaats er alleen iets naast.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid