Spring naar bijdragen

Als je niet meer gelooft..........


Aanbevolen berichten

Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]

Je lijkt wat dat betreft een beetje op de apostel Tomas. Toch werd ook Hij door Jezus uitgekozen.

Sterker, diezelfde Tomas had toen het er op aan kwam niet meer nodig zijn vingers in de wonden van Christus te leggen. Hij geloofde, en meer dan dat, hij beleed expliciet Jezus als zijn Heer en zijn God.

De "ongelovige" werd zo de eerste in de verkondiging van de twee naturen van Christus.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Maar dat wil toch niet gelijk zeggen dat twijfel positief is?
smile.gif
Juist Jezus kwam immers iedereen tegemoet.

Inderdaad. De genade van Jezus Christus kwam naar voren. Hij kwam Tomas te hulp zoals Hij eerder Petrus te hulp was gekomen toen hij twijfelde of hij wel op het water kon blijven lopen. Jezus heeft enorm veel geduld met Zijn volgelingen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Maar dat wil toch niet gelijk zeggen dat twijfel positief is?
smile.gif
Juist Jezus kwam immers iedereen tegemoet.

Maar Jezus schroomde niet om het te zeggen als iemand zondigde. Hij was heel liefdevol tegen de overspelige vrouw die voor hem neergekwakt werd, maar Hij zei wel: "Ga heen en zondig niet meer". Dat zie ik niet terug in het gedeelte bij Thomas. Ja, Hij zegt "gelukkig zij die geloven voordat ze zien" en daarmee verwees Hij naar ons, maar dat betekent nog niet Thomas zondigde.

Ik zou het ook zeer onrealistisch vinden als kritisch denken zondig is.

Ik kan me wel in dit stukje vinden: link

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Ergens vind ik wel opvallend dat Thomas zijn geloof afhing van de fysieke opstanding. Waar baseerde hij dat op gezien het feit dat er nog geen nieuwe testamenten waren?

Quote:
Tomas, een van de twaalf, ook Didymus genaamd, was er niet bij toen Jezus kwam. 25 De andere leerlingen vertelden hem: ‘We hebben de Heer gezien.’

(Johannes 20)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik zou het ook zeer onrealistisch vinden als kritisch denken zondig is.

Kritisch denken is inderdaad geen zonde. Je zou het misschien niet denken, maar zo'n 7 jaar geleden was ik iemand die bijna altijd beren op de weg zag en onmogelijkheden zag en die pessimistisch was. Zo kun je zien dat iemand die van nature vaak moeilijkheden ziet, toch anders kan gaan denken. Ik geloof ook niet dat jouw aard jouw geloof in de weg kan zitten. God kan mensen met allerlei soorten karakters in Zijn werk gebruiken. Ik geloof dat God ook een plan met jou heeft en dat jouw karakter je daarbij niet in de weg hoeft te zitten, maar dat Hij genoeg mogelijkheden in je ziet op manieren die Hij alleen kan bedenken. Ik geloof dat Hij voor ieder mens een uniek plan heeft dat bij hem/haar past. Hoewel ik wel eens kritisch kan overkomen, hoop ik dat je ook ziet dat ik alle geloof in je heb en dat ik echt niet negatief over je denk flower.gif Ik denk alleen dat je veel meer mogelijkheden hebt en dat er veel meer mogelijkheden in je leven zijn smile.gif Ik hoop dat je dit positief opvat, want ik bedoel het positief.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Dit is een lastige kwestie inderdaad.

Toch zie ik het zo ongeveer; wanneer iemand in het verleden heeft gebeden en gesproken tot god maar dit uit dwang heeft gedaan (vanwege een opvoeding o.i.d.) dan vind ik het juist niet een gelovige. Je moet in god geloven omdat je ook daadwerkelijk in zijn krachten en vermogen gelooft, niet omdat het je opgedragen is. Mijn familie is gelovig en ook altijd gelovig opgevoed maar toch hebben mijn broers gaandertijd besloten om god als het ware los te laten omdat zij het meer een plicht vonden dan uit een overtuiging.

Het zou hypocriet zijn om je te schuilen achter god terwijl je niet heilig in hem gelooft. Dat vind ik in ieder geval.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik geloof niet dat Bart1991 zo iemand in gedachten had Medmec. Het gaat meer om iemand die echt voor 100% geloofde in God, met alles erop en eraan, gevoelens, ervaring etc, maar later gaat twijfelen of dat wel iets meer was dan het product van de verbeelding. De clou zit hem in het woord later. Eerst niet, daarna wel. Er kan een lange tijd, een heel leven tussen zitten. Uiteraard kan dit, er zijn vele voorbeelden te vinden. Andersom kan natuurlijk ook, eerst niet en daarna wel geloven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Salaam aleykom (vrede zij met u)

Aangezien men het niet nodig achtte me eruit te gooien, kan ik insha Allah net zogoed mijn zeg doen.

Ik geloof dat God swt bepaalt wie gelooft, en dit volledig soeverein. Vandaar dat ik recent ben gaan inzien dat mijn niet aflatende kritiek op ongelovigen compleet fout is. Ik zal dus niet in de oude fout hervallen en je gaan uitkafferen (komt etymologisch trouwens van het Arabische woord 'kafir' ;-) ).

Wat Zijn bedoeling hiermee is, kan niemand weten. Ik geloofde ooit absoluut niét, toen werd ik Christene, en vervolgens moslim (met enkele fases van twijfel daartussenin, maar insha Allah gaat het nu heel goed met mijn imaan (geloof) Zoals Dubito zegt, het kan beide kanten opgaan.

Maar nu genoeg over mezelf. Wat je kan doen. Ik weet het niet goed, je moet misschien eerst zoeken waarom je niet langer gelooft. Is dat vanwege een persoonlijke, negatieve ervaring? Is dat omdat je niet kan geloven dat er een God swt is die deze wrede wereld controleert? Is het omdat wetenschap je van het tegendeel bewijst? Eens je dat kan definiëren, wat reuzemoeilijk moet zijn, kan je er eventueel mee naar de kerk of naar een geleerde (priester of wat dan ook).

Wat voel je bij het bidden? Voelt het goed? Of vind je dat je maar een beetje poppenkast speelt? Voorwaar, weet dat God swt je intenties kent, dus als je niet gelooft en niet de behoefte hebt om te praktiseren, volg dan je hart/verstand, want niets is ergers dan hypocrisie.

Hopelijk heb je hier iets aan.

Wa salaam.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Ik denk dat veruit de meeste mensen het geloof van huis uit meekrijgen. Daarom is geloof geen keuze, het is iets waarmee je bent opgegroeid, en door bepaalde inzichten is het mogelijk dat je niet meer kunt geloven, al zou je dat willen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

En ongeloof, is dat een keuze?

Wat mij betreft niet. Ik heb het denk ik al eens eerder gezegd, ik denk dat iemands (on)geloof een optelsom is van alle ervaringen uit het leven van die persoon en wat het denken (van die persoon) vervolgens doet met die ervaringen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid