Spring naar bijdragen

twijfel of geloof


Aanbevolen berichten

Niet helemaal mee eens, of laat ik het zo zeggen, met een bepaalde aantekening.

Twijfel kun je in zekere zin omschrijven als een vorm van ziek zijn. Maar van het afkicken van drugs kun je bijvoorbeeld ook erg ziek worden, waar je je eerst veel gezonder voelde. En op die manier kan twijfel zeer goed zijn, in de gevallen dat het je afhelpt van een verkeerd beeld van God. Je moet dan door die ziekte heen, om uiteindelijk beter te worden. Net zoals afkicken vrijwel altijd gepaard gaat met de minder prettige afkickverschijnselen.

En op dezelfde manier kun je ook ziek raken door simpelweg dingen van buiten. Zo kun je ziek zijn van een voedselvergiftiging. Van tevoren kun je meestal niet zijn of het eten wel of niet goed was, toch word je er ziek van. Tenminste, zodra je het allemaal weer hebt uitgebraakt, ben je ook heel snel weer van die ziekte af.

In dit geval is niet zozeer de ziekte het probleem, als wel het niet gare voedsel dat je binnen hebt gekregen. In feite helpt de ziekte zelfs om zo snel mogelijk van die verkeerde maaginhoud af te komen.

Uiteraard is het altijd de bedoeling om weer beter te worden. Maar belangrijker is om de oorzaak van de ziekte aan te pakken en soms kan ziekte zelfs een bijna logisch gevolg zijn van het streven om beter te worden. Zoals je lichaam er in zekere zin aan twijfelt of het wel goed is om af te kicken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 77
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik weet niet of een vergelijking tussen twijfel en ziek zijn heel handig is. Dan definieer je twijfel als iets negatiefs. Eerder in dit topic is al aangegeven dat twijfelen positieve gevolgen kan hebben. Sterker nog, is bekering ook niet een vorm van twijfel? big-smile.gif

Afgezien daarvan, mijn ervaring is dat juist de mensen die twijfelen bewust met hun geloof bezig zijn. Oftewel, ze hebben een hoge potentie van oprecht geloof. Dat twijfel daar soms een 'symptoom' van is, kan gebeuren. Zoiets negatief duiden, zo van: 'daar moet je zo snel mogelijk van af' is dat negeren denk ik. Ik heb eerlijk gezegd liever iemand die twijfelt dan iemand die een vormgeloof aanhoudt zonder al te veel na te denken.

Nog een zijpaadje/anekdote: laatst nog een preek gehad over ziekte, en wat voor nut ziekte ook kan hebben. Dat het je aan het denken kan zetten, dat God het soms gebruikt om je iets te leren. Conclusie: het gaat niet primair om het beter worden, maar om de eer van God. Denk bijv. aan Paulus' doorn in het vlees.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Volgens mij spreek je met alinea 1 en 3 jezelf tegen. Ook zegt God niet in de Bijbel dat Hij ziekte gebruikt om mensen iets te leren, maar dat Hij gelovigen onderwijst door de Heilige Geest. Zo gebruikt God ook geen twijfel om mensen iets te leren, maar Hij moedigt mensen aan om te geloven.

(Daarnaast gaat het in dit topic te ver, maar de doorn in het vlees was geen ziekte, maar vervolging door mensen (geïnspireerd door satan). In Num. 33:55 duiden dorens ook op menselijke tegenstand.)

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid