Spring naar bijdragen

Christelijk rechts in Amerika


Aanbevolen berichten

Wat mij heel erg opvalt, is dat in Amerika idioten als de Westboro Baptist Church(je weet wel, de Godhatefags-mensen die begravenissen van homosekuelen verstoren)en christenen die abortusdokters vermoorden , meer aanhang hebben dan in Europa.

Sommige mensen noemen christelijk rechts in Amerika een vorm van fascisme, maar dat vind ik linkse bakerpraatjes.Fascisme staat immers voor een supersterke overheid en we weten allemaal dat Amerikanen daar niet gek op zijn.Zoiezo vind ik, dat door groepjes als de Antifa die alles wat rechtser dan hun is , fascistisch noemen, de term enigzins aan kracht verliest. Geert Wilders kun je daarom ook geen fascist noemen, eerder een ultra-liberaal met nationalistische trekjes.(en ik weet niet wat erger is)

Aan de andere kant zijn er wel groepjes in Amerika die een mengeling van christendom en nationaal-socialisme(wat dus niet per se hetzelfde is als fascisme) aanhangen, denk maar aan de Christian Identity groepen, en de Klu Klux Klan.In Europa, met name Oost-Europa, heb je het zogenaamde klerikale fascisme gehad.Denk maar aan Slowakijke onder Jozef Tiso en mannetjes als Ante Pavelic. Dit was vaak een soort mengeling van fascisme en rooms-katholicisme(wat ik heel dubieus vind eigenlijk als rooms-katholiek zijnde). Daarnaast had je in Roemenie de Ijzeren Garde van Ionescu die best wel leek op het klerikale fascisme, maar geloof ik toch wat seculierder was. Ionescu was overigens een vrome Oosters-Orthodox.Dan heb je nog het integralisme in Brazilie

wat ook katholieke elementen heeft gehad. In West Europa zijn dit soort mengelingen van fascisme en religie nooit goed samengegaan op de een of andere manier.Chistelijk rechts in amerika is niet fascistisch, maar wel heel erg eng. Ik vraag me eigenlijk af hoe het komt dat erin Amerika blijkbaar zo'n grote voedingsbodem is voor dit soort extremisme. Meestal komt het ook uit de evangelicale hoek en is er een afkeer van alles wat maar enigzins katholiek is.

Ik hoop dat het een beetje een samenhangend verhaal is geworden, wat ik met dit topic eigenlijk wil is vragen aan mensen die verstand hebben van de historie van de VS, hoe het komt dat Amerikanen soms zulke verknipte ideeen over het christendom kunnen hebben. (Zeker sommige neoconservatieven die geloven dat Amerika met de oorlogen in Irak en Afghanistan Jezus' terugkomst kunnen versnellen. Dit soort ideeen vind ik net zo eng als radicaal islamisme.)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben niet deskundig, maar ik denk zelf de volgende dingen te zien.

Na de ontdekking van Amerika zijn zeer vele (extreme) groepen die in Europa vervolgd werden vanwege hun geloofsovertuigingen naar Amerika gegaan. Daar ontstond dus een verzameling van meer extreme gelovigen. Het konden heel verschillende groepen worden. De een heel extreem enerzijds, de andere heel extreem anderszijds.

(De een bv. extreem pacifistisch, de ander extreem geweld-verheerlijkend.)

Omdat Amerika altijd heel vrij is geweest en er bijna onbeperkt ruimte was, hadden deze groepen ook alle ruimte om activiteiten te ontplooien en gemeenschappen te stichten van zeer vele gelijkgestemden. Er ontstonden zelfs hele steden met gelijkgestemden die nogal geïsoleerd van andere gemeenschappen konden doorgroeien, met instituten die volledig volgens de eigen ideeën waren. Ook konden ze zelf scholing geven aan hun kinderen, zonder dat de overheid de kinderen scholing hoefde te geven.

Zo konden zelfs sekten ontstaan met hun eigen -bijna eindeloze- grondgebieden, geïsoleerd van de rest van de wereld.

Zo zijn er zeer vele, verschillende groepen en gemeenschappen ontstaan met zeer verschillende en geïsoleerde ideeën.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja smile.gif

Je ziet ook sterk christendom vermengd met racisme.Wat ik zoiezo al dubieus vind, aangezien het christendom al vanaf het begin een multi-etnische aangelegenheid was.Zo zegt de Westboro Baptist Church ook dat een gebed van een Jood niet verhoord word(alleen weet ik niet in welke context ze het gebruiken, de raciale of de religieuze).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik hoop dat het een beetje een samenhangend verhaal is geworden, wat ik met dit topic eigenlijk wil is vragen aan mensen die verstand hebben van de historie van de VS, hoe het komt dat Amerikanen soms zulke verknipte ideeen over het christendom kunnen hebben. (Zeker sommige neoconservatieven die geloven dat Amerika met de oorlogen in Irak en Afghanistan Jezus' terugkomst kunnen versnellen. Dit soort ideeen vind ik net zo eng als radicaal islamisme.)

Zoals het vaak 't geval is zullen er wel een hele hoop oorzaken zijn.

Maar wat onder andere meespeelt aan het religieuze klimaat in de VS is dat de huidige VS is opgericht door immigranten. Dat waren mensen die reden zagen weg te gaan uit hun land. Een deel ervan waren mensen die het om het beoefenen van hun religie deden, die een minderheid in hun land vormden. Dan krijg je al een bepaalde selectie van het type mens die gaat. Mensen die non-conformistisch waren naar de hiërarchische instelling van de des betreffende staatsreligie. Het verklaard ook mede waarom nou groepen zoals de Mormonen het zo goed doen in de VS en in Europa maar klein zijn. Jehova getuigen idem.

Ander puntje is dat er, laten we zeggen een eeuw geleden, de kerken nogal liberaal/vrijzinnig waren. Er was nogal wat secularisering. Daarop kwam een harde reactie van mensen die terug wilde keren tot de fundamenten van het christendom. Ze noemden zich 'the fundamentals'. Die groep heeft nogal wat extremistische uitspatten gehad, vandaar ook denk ik de onprettige bijsmaak van de term 'fundamentalisme.

Het element van racisme is denk ik ter verklaren door de racistische achtergrond van de VS. Blijkbaar weerspiegeld de cultuur zich in de kerk terug.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid