Spring naar bijdragen

Obama's toespraak geeft hoop


Aanbevolen berichten

Obama heeft vandaag een toespraak gegeven, in Egypte, gericht aan de moslimwereld, die hoop geeft voor het Midden-Oosten. Hij geeft eindelijk Amerikaanse fouten toe, zoals het omwerpen van een democratische regering in Iran (die van Mossadeq in 1953, waarna de Shah als dictator regeerde). En hij stelt zich niet meer vierkant achter Israël op, zoals Amerika tot nu toe deed. En toch zo eerlijk om te zeggen dat één toespraak de wereld nog niet verandert, maar als hij zijn daden voegt 'where his mouth is' is er hoop op verbetering in het midden-oosten!

Quote:

Obama roept moslims op tot nieuw begin

(Novum/AP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag opgeroepen tot een 'nieuw begin' tussen de Verenigde Staten en de moslims. Samen kunnen zij het gewelddadige extremisme in de wereld aanpakken en verder komen in de zoektocht naar vrede in het Midden-Oosten, zei hij in een lang verwachte toespraak vanuit Caïro.

\"Aan de cyclus van achterdocht en twist moet een eind komen\", zei de president in zijn rede, gericht op verbetering van de betrekkingen met de moslimwereld na de aanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Irak.

De spanningen zijn gevoed, zo erkende Obama aan het begin van zijn toespraak, door 'kolonialisme dat veel moslims rechten en mogelijkheden ontnam en een Koude Oorlog waarin moslimlanden vaak als bondgenoten van de vijand werden behandeld zonder oog voor hun eigen aspiraties'.

Obama zei het ook tot zijn verantwoordelijkheid als Amerikaans president te rekenen om 'negatieve stereotiepen van de islam te bestrijden waar die zich voordoen'. Andersom geldt dat evenzeer, zei hij. De Verenigde Staten mogen ook niet grof worden gestereotypeerd als een 'zelfzuchtig imperium'.

Over het Palestijns-Israëlische conflict zei Obama dat de band tussen de VS en Israël 'onverbrekelijk' is, maar dat de situatie van de Palestijnen onaanvaardbaar is en dat alleen een Palestijnse staat naast Israël vrede kan brengen. De VS beschouwt de doorgaande uitbreiding van Israëlische nederzettingen als onwettig, zei hij verder, en vindt dat de Palestijnen, met name Hamas, geweld moet afzweren en het bestaansrecht van Israël erkennen.

Inzake Iran zal de VS met 'moed, correctheid en beslistheid' optreden, zei de president. Hij erkende dat de VS in de afgelopen eeuw een rol heeft gespeeld bij het omverwerpen van een democratisch gekozen Iraanse regering en zei dat het niet zal meevallen tientallen jaren van wantrouwen weg te nemen.

Obama nam duidelijk afstand van het beleid van zijn voorganger George Bush toen hij zei dat landen niet moeten proberen hun regeringsstelsel aan andere landen op te leggen. Bush stelde zich ten doel de westerse vorm van democratie over de wereld te verspreiden. Obama zei dat de VS niet beweert te weten wat voor iedereen het beste is. En ook gaat de VS er niet van uit dat het de uitslag van democratische verkiezingen kan bepalen. Waar hij wel in gelooft, zei Obama, is dat regeringen de wil van de bevolking moeten weerspiegelen en dat alle mensen de kans willen hebben om te zeggen wat ze denken en hoe ze geregeerd willen worden. Mensen willen vertrouwen hebben in de rechtspraak, willen een transparante regering hebben en de vrijheid om te leven zoals ze willen.

Obama hield zijn toespraak op de universiteit van Caïro. Het Witte Huis had enorme verwachtingen gewekt en al zijn technische middelen ingezet om Obama's boodschap een zo wijd mogelijke verspreiding te geven. Maar de president zelf probeerde de verwachtingen juist te matigen. \"Eén redevoering zal de problemen van het Midden-Oosten niet oplossen\", zei hij.

bron

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Wat dacht je van Afghanistan... (jaren 80)

Je doelt op de steun aan mujaheddin, waar Al Qaeda uit voortkwam (of bestond dat toen al?), om de Russen in Afghanistan een hak te zetten? Ja, dat was ook een stupide verleden. Daar plukken we nu de vruchten van: Nederlandse troepen worden bestreden met wapens en tactieken, die de Amerikanen toen gefinancierd hebben. muur.gif (heerlijk om die smiley eens in te kunnen zetten. Ik vind hem geweldig)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Je doelt op de steun aan mujaheddin, waar Al Qaeda uit voortkwam (of bestond dat toen al?), om de Russen in Afghanistan een hak te zetten? Ja, dat was ook een stupide verleden.

Toen was dat niet zo'n hele stomme strategie. Hield de Sovjet-troepen behoorlijk bezig, voorkwam dat ze Afghanistan konden kaalplukken en hielp mee om de instabiele sovjet-republieken te laten vallen.

De Taliban komt niet voort uit de Muhjahideen, de Muhjahideen zijn eigenlijk uit elkaar gevallen door strijd tussen de verscheidene partijen.

Overigens kregen de Muhjahideen ook steun uit Pakistan, China, Saudie Arabie en -naar ik meen- Frankrijk.

Quote:

Daar plukken we nu de vruchten van: Nederlandse troepen worden bestreden met wapens en tactieken, die de Amerikanen toen gefinancierd hebben.
muur.gif

We plukken vooral de vruchten uit het gebrek aan belangstelling door de westerse wereld na het terugtrekken van sovjet troepen en de ineenstorting van de CCCP.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid