Spring naar bijdragen

Anatomische pausstoel


Aanbevolen berichten

Naar verluid zou er in de 9de eeuw een vrouwelijke paus, pausin Joanna, geweest zijn. Dat kwam pas aan het licht toen ze op weg naar de mis van een zoon beviel. Om zulke zaken te vermijden werd er vanaf dan een anatomisch onderzoek van elke nieuwe paus ingesteld. Die moest dan op een speciale stoel plaatsnemen met een uitsparing in de zitting, een geestelijke kroop daaronder, voelde aan eea en als de zaak in orde was riep die met luide stem TESTICULOS HABET ET BENE PENDENTES, Latijn voor \"er zijn teelballen en ze hangen goed(naar beneden)\".

---------------------------------------------------

Vraag is nu: is dit een fabeltje?

Ik raak er niet uit, in de ene encyclopedie staat dat het een verzinsel is om katholieken belachelijk te maken, in de andere staat dat het wel degelijk zo is en krijg je zelfs een afbeelding van die stoel, nog een andere zegt dat het wel degelijk zo was maar dat de traditie is opgegeven in de 16de eeuw.

Wat is wijsheid hier aangaande de geslachtsbepaling van een Paus?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Het is een vrij bekend broodje-aap-verhaal. Ooit wellicht in het leven geroepen door een tegenpaus, en later inderdaad vooral dankzij reformatoren in leven gehouden, ook al was reeds bewezen dat het flauwekul was.

Quote:
Een eerste vermelding van pausin Johanna zou bij Anastasius Bibliothecarius uit de 9e eeuw te vinden zijn. De authenticiteit van de vermelding wordt betwist, bovendien zou Anastasius er als tegenpaus politieke bedoelingen mee hebben gehad. Al tijdens de opkomst van het humanisme werd twijfel geuit over het waarheidsgehalte van de Johannalegende. In de 15e eeuw door Enea Silvio Piccolomini, de latere Paus Pius II, in de 16e eeuw door Johannes Aventinus en in de 17e eeuw door David Blondel. Blondel heeft als eerste door kritisch onderzoek vastgesteld dat pausin Johanna een niet-bestaande figuur was. In zijn kritische bronnenonderzoek bewees hij bijvoorbeeld dat de vermelding van Johanna in de reeks 9e-eeuwse pausen in het Liber Pontificalis een 14e-eeuwse toevoeging was. Daarentegen werd de geloofwaardigheid van de legende in de 16e eeuw door de reformatoren juist verdedigd.


Samengevoegd:

Die stoel overigens, die je afgebeeld ziet worden, lijkt me ongezien een voorloper van deze stoel: WC-38.25.jpg

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Tja onbegrijpelijk,men weet dat de Maan van Leidsche komijne kaas is.
yes.gif

Weer zo'n typisch broodje-kaas-verhaal. Alleen de Nederlandsche Maan is van Leidsche komijnekaas. Andere landen hebben uiteraard hun eigen maan. De Duitse hier, wo ich zuhause bin, daarentegen, is van Bayrische Edelpilzkäse gemaakt. Dat verklaart ook, waarom de maan in Duitschland blauw geaderd is. In Iran is het weer anders, daar hebben ze een maan van Khomeiny-kaas. (De meeste moslimlanden hebben trouwens geen volle maan, maar een sikkelvormige maan. Dat heeft te maken met de Ramadan, een vastenmaand, waarin moslims alleen vetarme kaas eten.) Italianen hebben weer een mozzarella-maan, die ze liefkozend 'Luna Bella Mozzarella' noemen. Amerikanen hebben geen echte maan, zoals zoveel in Amerika meer lijkt dan het in werkelijkheid is. Zij hebben gewoon een cheeseburger in the sky. Dit is maar een korte samenvatting uit het boek 'Manen in alle staten' van de onderzoeker Prof. Dr. Marsmaan, die zijn proefschrift heeft gewijd aan de hypothese, dat Marsrepen Mars heten, omdat ze van de bodem van Mars worden geproduceerd. Hierin gaat hij in op de herkomst van het woord 'verdonkeremanen', en toont aan, dat inderdaad bepaalde oude culturen een maan met een buitenmantel van chocola wisten te maken, zogezegd te verdonkeremanen. Wie meer wil weten, moet op zoek naar dit boek. Bij ons, op onze planeet Aspergia, is het nogal moeilijk te krijgen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid