Spring naar bijdragen

Elektronisch patienten dossier


EPD?  

  1. 1. EPD?

    • top! Goed idee!
      8
    • Ik weet het nog niet...
      1
    • Van mij hoeft het niet.
      8


Aanbevolen berichten

wikipedia

Overheid benadrukt veiligheid patiëntendossier

Alle Nederlanders krijgen vandaag post van minister Klink over de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer en huisartsen vinden de invoering te snel gaan. Maar consumentenplatform NPCF is blij, omdat uitwisseling van gegevens medische fouten kan voorkomen.

DEN HAAG - ,,Alleen een zorgverlener die u behandelt, mag uw medische gegevens opvragen. Om te controleren of zorgverleners terecht uw medische gegevens opvragen, wordt bijgehouden welke zorgverlener op welk moment gegevens heeft ontvangen.'' Dit staat in een folder die alle Nederlanders vandaag in hun brievenbus krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid begeleidt op die manier de invoering van een Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Het EPD stelt huisartsen, apothekers en ziekenhuisspecialisten in staat actuele medische gegevens van hun patiënten te delen. ...

Wat vinden jullie hiervan?

Ga je wel of niet \"meedoen\"?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 51
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Jammer trouwens dat de opties zo positief zijn geformuleerd. Tegenover "Top!" staat "Van mij hoeft het niet".

Van mij hoeft het niet, maar ik zou liever de optie: "baggeridee" hebben gezien.

Waarom? Wat is je motivatie?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik haal hier niet uit of mijn podotheraupeut de gegevens van mijn gynaecoloog op kan vragen. Daar heb ik niet echt behoefte aan zegmaar.

Dat de huisarts erbij kan is logisch, dat de apotheek erbij kan om te zien of medicijnen elkaar niet tegen gaan werken is ook logisch maar zo'n systeem is er al.

Daarentegen, als dit de zorg efficiënter maakt en er gegarandeerd kan worden dat mensen die niets met bepaalde informatie moeten (zoals die podotherapeut) er ook niet bij kunnen: graag.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

ik bedoelde dus dat ik express niet van de ene uiterste:

Super tof goed geweldig idee

naar de andere uiterste:

Stom bagger idioot rot idee

ben gegaan, zoals sommige (
puh2.gif
) polls hier
smile.gif

Had wel duidelijker geweest knipoog_dicht.gif of voor of tegen

Nu lijkt het meer op of voor, of niet helemaal voor

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nog niet 't hele topic gelezen, maar wel de brief over het patiëntendossier. Ik ga om twee redenen een bezwaar indienen:

1. Wellicht wordt er met onze huidige regering geen misbruik van gemaakt, maar wie zegt dat er nooit een nieuwe Hitler en/of dokter Mengele opstaat? In Nederland zijn er in WOII ook extra veel Joden afgevoerd naar de concentratiekampen, omdat we een (te) goede administratie hadden van wie wat was. Een nieuwe Hitler zal nog een stuk makkelijker gehandicapten enz kunnen afvoeren. En dokter Mengele twee heeft vast wel interesse in wat patiënten met een zeldzame aandoening, die hij dan aan onethische experimenten kan onderwerpen.

2. De manier waarop het gestuurd is: in een soort reclamebrief, niet geadresseerd en door héél veel mensen ongetwijfeld zo bij het oud papier geknikkerd. Dat kan niet anders dan de bedoeling zijn geweest, als je bedenkt dat je als je NIET reageert, automatisch met dat EPD komt te zitten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

De enveloppe was anders duidelijk genoeg om je oog te laten vallen op de post, dat het geen oud papier was

Aan de bewoners van dit adres, bevat belangrijke informatie. Mijn ouders (waar ik toevallig dit weekend was en waar ik de brief hebben gelezen) hadden ook een brief van één of ander postordertuincentrum, die precies zo was, alleen dan nog wat opvallender/uitnodigender. Dat men niet eens de moeite doet om mensen op sofinummer (of verblijfsvergunningsnummer o.i.d. voor de medelanders) een geadresseerde brief te sturen ... belachelijk! mondhouden.gif Óf gewoon slim, want des te minder bezwaarschriften. Ik ben wel zo paranoïde om het laatste te denken.

Quote:
@ ML: nej

Talar du svenska? knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

paranoia is niet nodig. Een tijdje in grote ambtelijke organisaties vertoeven is genoeg.

Where's that puke smiley when you need it

Oh getver, ik zie nu ook dat ze maar één formulier hebben meegestuurd en dat je per se per persoon een formulier moet invullen ... Voor mijn eenpersoonshuishoudentje niet zo erg, maar het is wéér een drempel voor mensen die met meerderen wonen om bezwaar te maken.

Echt erg dit :/


Samengevoegd:

Quote:

Stom bagger idioot rot idee

Die optie had ik anders best goed gevonden, hoor! nosmile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

hmm, wel geinig dat ik op credible altijd van die dingen tegen kom die me tegen staan, maar
die anders volkomen langs me heen zouden zijn gegaan.

Da's niet zo gek met zo'n envelop flower.gif

Quote:
Hoe werkt dat precies ? Komt dat op een soort van internet ofzo?

De technische detail ken ik niet - ik heb er wel onlangs een Eén-Vandaagdocu over gezien, maar weer vergeten. Maar inderdaad, het zal wel via het één of ander (beveiligde) protocol via internet gaan, want anders kan niet dokter A in plaats 1 en dokter B in plaats 2 (en verzekeraar C in plaats T) er zo bij.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

..de overheid en electronische beveiligingen
muur.gif

Ja dat ... maar wat als het 100% goed beveiligd zou zijn? Dan is het toch nóg een superstom idioot (enz) baggeridee?! Ik zie heus wel de goede dingen (dat men niet gelijk een open-hart-operatie inzet als iemand vol bloedverdunners zit o.i.d.), maar de nadelen zijn gewoon te groot, het is té gevoelig voor misbruik, dit.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik werk al meer dan 1 jaar mee aan het Electronisch Kind Dossier (EKD) en kan alleen maar zeggen dat er bijzonder veel aandacht is voor beveiliging van gegevens. Het is (bijna) onmogelijk om als niet geautoriseerd persoon, ongewenste gegevens van patiënten in te zien. Vooral de ernstige factoren (mishandeling, besnijdenis, eerwraak, etc) is voor slechts heel weinig medewerkers in te zien.

Ik ga ervan uit dat het EPD op dezelfde manier wordt ontwikkeld. Bovendien ben ik erg voor het delen van dit soort informatie. Mijn stem heeft dit systeem dan ook.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid