Spring naar bijdragen

Wat maakt iets een goede preek?


Aanbevolen berichten

Quote:

Niet geheel zonder persoonlijk belang
widegrin.gif

Wat zijn elementen die een preek tot een goede preek maken, vind je?

Een goede preek is waar Jezus centraal wordt gesteld. Een preek moet voedsel zijn voor de gemeente, dus zeker geen veroordeling. Een gemeente kan alleen groeien als ze meer en meer in de waarheid komen, dat ruimt ook steeds meer zondige zaken op, maar wel vanuit geloof, hoop en liefde.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Sjaloom diakio,

Een mooie uitspraak die ik van iemand weleens heb gehoord: als mensen na je preek een fijn en opgebouwd gevoel eraan overhouden, dan was je preek redelijk. Maar als ze na je preek stilletjes in tranen blijven zitten, dan heeft God door jou gesproken. En ja, dat heb ik zelf ook enkele keren mogen ervaren.

Ik denk ook niet dat er echt objectieve voorwaarden zijn voor een goede preek. Natuurlijk, als diaken laat je het verband tussen de eerste lezing en het Evangelie van vandaag zien, en preek je afhankelijk van je eigen stijl of voorkeur meer in mystieke zin of praktische zin. En je blijft natuurlijk authentiek: je méént wat je zegt. Daar zijn geen technieken voor, maar mensen horen het wel of het echt is of niet.

Maar uiteindelijk kun je niet bepalen wanneer je preek "goed" is of niet en wanneer het God is die spreekt en wanneer niet. Het kan zijn dat een boel mensen je matig vinden preken, maar dat sommige mensen toch ervaren dat God ineens antwoord op hun vragen geeft. Zonder dat jij dat doorhebt. En het kan zijn dat je geweldig en bevlogen preekt, maar dat iedereen het inderdaad een fijne preek vond...

Ik kan je dus aanraden om straks, als het eenmaal zover is, voor elke preek de lezingen te bestuderen (lectio divinia kán daarbij een mooie manier van de stof induiken zijn) en "gewoon" te preken zoals je denkt dat het goed is en zoals je geleerd hebt. Maar probeer het verder aan God over te laten, forceer niets, en heb er vertrouwen in dat God toch wel doet wat Hij wil en antwoord geeft wie en waar Hij wil.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

maar wel duidelijk, dank alvast. Maar voeg toe wat je nog wil toevoegen natuurlijk!

Wat ik niet een goede preek vind is dat als iemand een tekstplaats leest en dan vervolgens allerlei andere verbanden gaat opsommen, die iedereen kan lezen in de voetnootjes. Of er zijn twee lezingen geweest en in de preek wordt er tussen beide stukken tekst geen verband gelegd en alleen in de verte zie je een connectie met een van de beide schriftlezingen.

Een goede preek toont dergelijke verbanden aan en geeft een verdieping mee. Zoals Nienke al aangaf, het nadenk element hoeft niet altijd te zijn omdat je het ermee eens bent, maar het raakt je wel, het geeft een zet tot nadenken. In een goede preek vind ik het ook altijd wel prettig om een stukje kerkleer uitgelegd te krijgen, zodat je het duidelijker krijgt waarom dingen gedaan worden, zoals we ze doen.

Vorige week zondag bijvoorbeeld was er een preek en die gaf aan de hand van 1 Johannes 5 aan, waarop onder andere de sacramenten in de protestantse kerken stoelde. Dat leide bij mij tot de vraag waarom dan in de RKK het huwelijk bijvoorbeeld een sacrament is. Een eenvoudige opmerking die bleef hangen en mij me weer liet verdiepen in de materie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Vaak wil het ook nog wel helpen als de predikant gewoon eerlijk is.

De preek die ik me van afgelopen half jaar het best herinner, was de preek waarin de dominee zelf liet doorschemeren dat hij op dat moment niets meer van God begreep; maar tóch in Hem geloofde. Het was de dienst net na het sterven van een vrouw van 23 uit onze gemeente smile.gif

Ik weet niet of dit bij elke dominee me zo zou raken; maar omdat onze dominee voor mij een 'voorbeeld-gelovige' is (beetje te sterk uitgedrukt, trouwens), raakte mij dat diep.

Quote:
Gisterenochtend hadden wij een preek over gebed over dat je volhardend en waakzaam moet bidden. En toen vroeg de predikant ook vragen van: zeg nou is eerlijk, hoe velen lukt het om het gebed voor de schriftlezing geconcentreerd te blijven? en toen had ik ook wel zoiets van :"au". Oeps......
bloos.gif

Confronterend is ook goed. Wat RobertF hier schrijft:

Quote:

Een mooie uitspraak die ik van iemand weleens heb gehoord: als mensen na je preek een fijn en opgebouwd gevoel eraan overhouden, dan was je preek redelijk. Maar als ze na je preek stilletjes in tranen blijven zitten, dan heeft God door jou gesproken.

was een spreker bij een dagsluiting gelukt nadat hij een aantal vragen n.a.v. het leven van Petrus had gesteld, die uitkwamen op de vraag: 'Heb jij Hem lief?' Teruggaan naar de kern (ben jij bekeerd? Heb jij Hem lief? Ken jij je Zaligmaker? Wat betekent Christus' dood voor jou?), en dan persoonlijk en confronterend zijn smile.gif. Een preek over je geldbesteding is nuttig, een preek over 'eert uw vader en uw moeder' is goed, maar imho blijft het steken op het niveau 'lezing' wanneer het niet over persoonlijke bekering gaat smile.gif

Maar ik sluit me aan bij RobertF: je kunt allemaal 'manieren' bedenken waarop je je preek wilt houden, en daar is niets mis mee. Maar maak er een zaak van gebed van, wees afhankelijk van God en denk niet dat jíj het bent die mensen kunt raken met je woorden. Welke manier van preken je ook gebruikt, het is God die mensen tot geloof brengt:

5 Wat is Apollos eigenlijk? En wat is Paulus? Zij zijn niet meer dan dienaren die u tot geloof hebben gebracht, beiden op de wijze die de Heer hun heeft geschonken. 6 Ik heb geplant, Apollos heeft water gegeven, maar God heeft doen groeien. 7 Het is niet belangrijk wie plant of wie begiet; alleen God is belangrijk, want hij doet groeien. 8 Wie plant en wie begiet hebben hetzelfde doel, al worden ze ieder apart beloond overeenkomstig de moeite die ze zich hebben gegeven. 9 Dus wij zijn medewerkers van God en u bent zijn akker.

Succes en veel wijsheid toegewenst met het bewerken van Gods akker flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid