Spring naar bijdragen

Meerdere goden


Zijn er meerdere goden?  

  1. 1. Zijn er meerdere goden?

    • Nee, alleen JHWH is God
      42
    • Ja, afgoden zijn ook goden
      2
    • Nee, er is uberhaupt geen God
      10


Aanbevolen berichten

Ik schrok nogal van een posting van snuffie, ik neem aan dat je christen bent/zegt te zijn. Wie christen is, kan niet geloven in meerdere goden. Het christendom is een monotheistische godsdienst, wat inhoud dat wij zowel geloven in 1 God als in het bestaan van 1 God.

Quote:
het eerste van de Tien Geboden:

Vereer naast mij geen andere goden.

Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. Dat betekend dat we geen dingen mogen aanbidden of als god mogen vereren buiten de ware God, Jahweh Elohim.

Quote:
dat zou al niet eens kunnen als er niet meerdere goden zouden zijn.. dus ja, er zijn wel degelijk meerdere goden.. ok wel afgoden genoemd..

Nee, dat zijn geen goden. Dat zijn dingen/beelden die mensen aanbidden in plaats van God. Er is geen God dan JHWH.

Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad

Hoor Israël! De HEER is onze God, de HEER is de Enige,

maar ook:

Hoor Israël, de Eeuwige is onze God, de Eeuwige is één.

Quote:
(volgens mij noemen sommige mensen ze ook demonen, ik weet alleen niet of dat nou hetzelfde is of niet..)

Nee, het is niet hetzelfde, maar er zijn mensen die geloven dat de afgoden van andere volken soms bezield werden door demonen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 108
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:
Een paar posts in een ander topic zorgde bij mij voor een beetje verwarring dus ik vraag het hier gewoon voor de duidelijkheid:

Hoeveel goden bestaan er volgens het Christendom?

Uitspraken als:

"Ik ontken ze niet, ik erken ze niet; dat is een wezenlijk verschil."

"een christen met duizend goden aan de zijlijn erkent die andere goden niet als machthebbers (als hij/zij dat wel doet is t geen christen meer)"

"dat zou al niet eens kunnen als er niet meerdere goden zouden zijn.. dus ja, er zijn wel degelijk meerdere goden.. ok wel afgoden genoemd.. (volgens mij noemen sommige mensen ze ook demonen, ik weet alleen niet of dat nou hetzelfde is of niet..)"

Zo.. gaan we hier wel verder..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Demonen zijn de gevallen engelen, die er vooral voor zorgen dat je je van God wil afkeren en dus mogelijk (evt. door die demonen bezeten) afgoden wil gaan aanbidden...

afgoden zijn idd dingen/beelden maar ik denk dat snuffie dat ook bedoelde met: "meerdere goden...ook wel afgoden genoemd".

Het geloven in- en het bestaan van maar 1 god.

Het geloven in 1 (dé)God is zéker de bedoeling, maar of er nu wel of niet meerdere 'goden' zijn?....

God zèlf zegt immers dat Hij er niet van gediend is dat je 'afgoden' vereerd...vandaar ook Zijn Verbod daarop.

Het moge duidelijk zijn dat er maar één èchte God is, de rest zijn enkel AFgoden!

Dat een christen moet toegeven dat er duizenden 'afgoden' zijn is logisch. Door simpelweg om je heen te kijken zie je mensen een ander geloof aanhangen ofwel een beeld aanbidden of een boom en zelfs 'niets' verkiezen boven God(danwel een 'afgod') etc etc. Dus er valt niet te onkennen dat er 'afgoden' zijn. Maar dat zijn nooit en te nimmer 'echte' goden zoals God. Géén van die afgoden heeft immers ooit gedaan wat God heeft gedaan.(zie de Bijbel in z'n geheel als bewijs)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maar de uitspraak van Hugo was 'ik ontken ze niet, ik erken ze alleen niet'

Zou iemand anders dat verschil misschien uit kunnen leggen?

Zeggen dat iets niet werkelijk bestaat (enkel dus in theorie, als in 'andere religies') is 'ontkennen'.. niet erkennen dat ze bestaan is in feite ook ontkennen..


Samengevoegd:

Quote:

[...]

'ontkennen' = je WILT Hem niet zien.

maar dan je KUN God ook niet zien omdat je Jezus niet in je hart hebt.

Door Jezus in je hart te laten, ontvang je de Heilige Geest en dán zul wel zéker in staat zijn om God te zien..!

Ik vind het vreemd dat je direct al een attributie maakt dat ik God niet zou 'willen' zien..

Ik geloof niet in het bestaan van de Christelijke God/Jezus Christus. Dat is geen bewuste keuze.. hoe je daar bij komt zal mij een zorg wezen, maar er van maken dat ik het met opzet doe is een beetje vreemd. De verhalen komen op mij (net zoals als griekse mythologie, germaanse mythologie, islamitische verhalen, buddhisme enzovoort) niet geloofwaardig over.. ze laten bij mij, onbewust, een impressie achter.

Ik geloof niet in het bestaan van talloze goden.. de Christelijke god is onderdeel van dat lijstje. Niet geloven dat zij bestaan is, met andere woorden dus ook 'niet erkennen dat ze bestaan' of 'hun bestaan ontkennen'.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik geloof dat er maar 1 god is, en dat is God. Ik geloof wel dat er dingen in een leven zijn die belangrijker kunnen zijn voor mensen dan God, en dan spreek ik over afgoden. Dit zijn geen letterlijke goden, maar ze zijn dan dusdanig belangrijk voor mensen dat zij ze zelf tot 'god' hebben verheven. En ik geloof ook dat dit altijd veroorzaakt wordt door demonen/satan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Maar de uitspraak van Hugo was 'ik ontken ze niet, ik erken ze alleen niet'

Zou iemand anders dat verschil misschien uit kunnen leggen?

ontkennen - erkennen

bijv.

je kan niet 'ontkennen' dat Beatrix bestaat

of je haar 'erkent' (als koningin) is een ander verhaal

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

ontkennen - erkennen

bijv.

je kan niet 'ontkennen' dat Beatrix bestaat

of je haar 'erkent' (als koningin) is een ander verhaal

Nu verander je de context

Je kan niet ontkennen dat ze bestaat

Je kan erkennen dat ze bestaat

'erkennen als koningin' kan je niet simpelweg op de plek van 'bestaan' invullen. Dan zou het zijn "ze bestaat als koningin".

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is inderdaad een beetje een vaag onderscheid, maar voorat we een uitspraak gaan exegetiseren kan Hugo Cretien vast vertellen wat hij zelf bedoeld.

Ergens in mijn hoofd dwaalt het idee van he erkennen van een land. Iemand roept iets uit als land, andere landen kunnen dat erkennen (of juist niet), bijvoorbeeld Somaliland is een land dat niet erkent wordt, het bestaat echter wel, maar dat ligt weer aan definities denk ik.

Ik ontken het bestaan van andere goden, alleen JHWH bestaat de rest bestaat niet, maar zijn vaak verpersoonlijkte natuurkrachten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Nu dan alleen nog Snuffie en Hugo hier heen proberen te krijgen..
nosmile.gif

sorry, maar ik zit nu eenmaal niet 24 uur per dag op credible.. dus als je even geduld hebt.. ik kom vanzelf..

Quote:

afgoden zijn idd dingen/beelden maar ik denk dat snuffie dat ook bedoelde met: "meerdere goden...ook wel afgoden genoemd".

Het moge duidelijk zijn dat er maar één èchte God is, de rest zijn enkel AFgoden!

oke.. misschien was het mijn ongelukkige verwoording.. inderdaad heb ik het over afgoden.. dat ik dat niet in één keer duidelijk heb gemaakt spijt mij, ik geloof niet dat er andere goden zijn zoals aan God gelijk, zeer zeker niet.. maar afgoden ontken ik niet, die vallen niet te ontkennen.. ben ik dan geen christen meer? (sorry, maar voelde me hierin nogal aangevallen door de beginpost..)

Met bovenstaande regels van The_Eyez kan ik volledig instemmen, het idee goden heb ik puur en alleen op de bijbel gefundeerd.. inderdaad vanwege het aanbidden van andere goden.. (als ze er niet zijn, kun je ze toch ook niet aanbidden?) Die heb je onderuit gegooid oke.. Maar deze teksten dan?

Genesis 6; 2

De zonen van de goden zagen hoe mooi de dochters van de mensen waren, en ze kozen uit hen de vrouwen die ze maar wilden.

Genesis 6; 4

In die tijd en ook daarna nog, zolang de zonen van de goden gemeenschap hadden met de dochters van de mensen en kinderen bij hen kregen, leefden de giganten op aarde. Dat zijn de befaamde helden uit het verre verleden.

En misschien zegt deze tekst wel het duidelijkst wat ik eigenlijk bedoel:

1 Korinthiërs 8

4 Wat nu het eten van offervlees betreft: wij weten dat er in de hele wereld niet één afgod echt bestaat en dat er maar één God is. 5 Ook al zijn er zogenaamde goden in de hemel of op aarde – en zo zijn er immers heel wat goden en heren –, 6 wij weten: er is één God, de Vader, uit wie alles is ontstaan en voor wie wij zijn bestemd, en één Heer, Jezus Christus, door wie alles bestaat en door wie wij leven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De eerste tekst gaat over de zogenaamde 'Bnei-Elohim' de zonen van God, wij zijn ook zonen van God, kinderen van God of hoe je het ook wilt noemen. De godenzonen waren de godvrezende mensen.

4 Aangaande dan het eten der dingen, die den afgoden geofferd zijn, wij weten, dat een afgod niets is in de wereld, en dat er geen ander God is dan een.

5 Want hoewel er ook zijn, die goden genaamd worden, hetzij in den hemel, hetzij op de aarde (gelijk er vele goden en vele heren zijn)

Er staat zoveel als. Wat het eten van offervlees betreft, we weten dat afgoden niet echt zijn, omdat er maar een God is. Ookal worden die afgoden goden genoemd, of ze nou in de hemel, of op de aarde zijn. Zoals er heel wat goden of heren zijn (volgens de mensen) wij weten, er is EEN God..

Ik vind de SV vaak wat meer 'down to earth', er waren groten, het woord groten is voor meer uitleg vatbaar, giganten niet (dat zijn reuzen). Het kan dat het demonen waren, ik geloof dat eigenlijk niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Flut.. nu heb ik de verkeerde gestemd smile.gif.

Als eerste dacht ik: er is maar een God.

Maar in de ogen van de mens algemeen, zijn er meerdere goden. En daarvan is er maar Een de ware. Maargoed... ik zou dus de tweede hebben gestemd ipv de eerste. hamer.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Hugo Cretien bedoeld denk ik dat hij niet kan uitsluiten dat er toch andere goden bestaan, maar dat hij dit niet weet en geloofd.

Nee, dat bedoel ik niet. Ik ben geheel en al een monotheist.

Wanneer ik zeg dat je ingeval van verduistering je tot de goden moet wenden, zul je waarschijnlijk schrikken. Echter ik spreek hiermee na wat er in Exodus 22:9 staat.

Quote:
dat zou al niet eens kunnen als er niet meerdere goden zouden zijn.. dus ja, er zijn wel degelijk meerdere goden.. ok wel afgoden genoemd..

Hierop reageerde je in de eerste post. Ik vraag me echter af waarin deze zin afwijkt van wat we mogen zingen in Psalm 96:4-5:

4 Want de HERE is groot en zeer te prijzen,

geducht is Hij boven alle goden;

5 want alle goden der volken zijn afgoden,

maar de HERE heeft de hemel gemaakt;

Wanneer men de bijbel leest komt men tegen dat mensen, gezagsdragers en demonen en mensenmaaksels met de titel god worden aangeduid. In Exodus 22:9 is er dan ook sprake van de gezagsdragers (regeerders, rechters, etc.) die met de term goden worden aangeduid. En Psalm 96 heeft het natuurlijk over de categorie demonen en mensenmaaksels. Het is hiermee een voorbeeld waarmee ik wil aangeven dat m.i. door jou ongenuanceerd met de term goden wordt omgesprongen. Het bijbels gebruik van het woord god of goden heeft bijv. sommige atheistische wetenschappers tot de veronderstelling gebracht dat het vroege Jodendom henotheistisch was.

Quote:

Zoals jij het bestaan van duizenden anderen goden ontkent, 'ontken' ik er slechts eentje meer.

Hierop reageerde ik met de zin:

Quote:
Ik ontken ze niet, ik erken ze niet; dat is een wezenlijk verschil.â€

En de tekst:

Quote:
Deut 32:16-17

16 Zij verwekten Hem tot naijver door vreemde goden,

met gruwelen krenkten zij Hem;

17 zij offerden aan de boze geesten, die geen goden zijn,

aan goden, die zij niet hebben gekend,

nieuwe goden, die kort tevoren opgekomen waren,

voor welke uw vaderen niet gehuiverd hadden.

De tekst had verklarend behoren te werken voor hetgeen ik in die ene zin geschreven had.

Ik geloof namelijk stellig, dat achter vele goden demonische machten schuilgaan. Deze goden of ze zich Beëlzebul (verbastering van Baäl-Zebub uit het OT) noemen of anders zijn zodoende een realiteit. Ze dragen de titel goden onrechtmatig aangezien het niet werkelijk goden zijn. Hierin werd ik kortgeleden nog bevestigd toen ik het ND las link

Zodoende ontken ik het bestaan van de god van de Moslims niet, noch Kim Jung il (toevallig een mens) de god van Noord-Korea. Ze bestaan, ze zijn een realiteit. Daarentegen erken ik niet dat ze daadwerkelijk goden zijn. Enkel de HERE, de God van Israël, is namelijk God.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Daarmee verander je enkel de context, niet de definitie.

Je ontkent dus dat zij daadwerkelijk goden zijn, jij erkent hen daarin namelijk niet. Of je nu niet erkent dat zij goden zijn (jouw woorden) of ontkent dat zij goden zijn.. het is dezelfde uitloop.

Nog steeds heb jij dus, naast een contextueel woordenspel, niet aangegeven waar die 'wereld van verschil' nu in huist.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid