Spring naar bijdragen

ode

Members
  • Aantal bijdragen

    132
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door ode

  1. Nou, Olorin, jij kunt nog eens betogen! Wat een lap tekst, man, geweldig! Ben het natuurlijk met je eens.

    Zelfs de Here Jezus gebruikte profane gelijkenissen om principes uit God Koninkrijk te verduidelijken.

    Als mensen 'Bloed zweet en tranen' van André Hazes hebben meegezongen tijdens de huldiging van het Nederlands elftal en je maakt een tekst op dat lied die aangeeft dat Jezus zelf bloed zweet en tranen voor ons heeft gelaten, dan snapt elke boerenpummel dat dit veel dieper gaat dan het winnen van een WK.

    Maareh, wie pakt dit op, wie doet er mee? Wie heeft al eens een goede christelijke tekst op een populair seculier lied geschreven? Of wie kent zo'n tekst? Zet het hier op credible en wie weet wat het oplevert.


    Samengevoegd:

    Misschien past dit topic meer bij het onderwerp muziek. Moderator, kun je dit niet verplaatsen?

  2. Quote:

    De tekst kennen de niet-kerkelijken dan toch ook niet? En het is maar de vraag hoe de nieuwe tekst op een liedje gezet wordt, want soms wordt dat ook nog al eens gepropt, omdat het van geen kant klopt. Dan is het net zo goed niet mee te zingen. En de meeste mensen pikken best vlot een liedje op..

    En als je het dan hebt over een verschil tussen een leven met en een leven zonder God, dan vind ik het nog ietwat dubieus om liederen te kiezen van mensen die zonder God leven.

    Ze kunnen toch direct meezingen als je ze de tekst voor hun snufferd geeft? In 99% van de kerken gaat dat toch zo? En natuurlijk moet je goed kloppende teksten hebben, ,daar heb je juist die tekstschrijvers voor nodig.

    Het is net als in het onderwijs: je moet aansluiten bij het bekende. Dat is het populaire liedje met de gedachte erachter dat je het allemaal wel zelf kunt redden. En tegenover die gedachte zet je Gods gedachten.

  3. Het gaat alleen om samenzang met een groep niet-kerkelijken. Die kennen al die christelijke praisenummers niet, dus die kunnen ze ook niet meezingen. Natuurlijk stop je een dienst niet vol met zulke liedjes, maar een feest van herkenning zal het wel voor ze zijn als ze opeens wel mee kunnen zingen. En hoeveel kan je niet meegeven wanneer je in je tekst anticipeert op de originele tekst? Zo had iemand op 'My Way' een christelijke tekst gemaakt en in de laatste zin ('I did it my way') geschreven: 'U bent de weg, Heer'. Zo geef je toch duidelijk een verschil tussen het leven met en zonder God.

    Als kerk betaal je al buma-rechten om muziek uit te mogen voeren. Dus maakt het niet zoveel uit welk lied je zingt. Als je de tekst inderdaad gaat opnemen en uitgeven, komt de Stemra om de hoek kijken en kun je dokken.

  4. Bestaat er een site waar je christelijke teksten kunt vinden op populaire niet-christelijke liedjes?

    Al een tijd geleden las ik in de Visie over een man die in (ik dacht) Den Haag een huiskerk was begonnen midden in de buurt waar hij woonde. Het was echt voor niet-kerkelijken en hij zong dan ook geen Opwekking, maar christelijke teksten op liedjes die de mensen kennen.

    Eigenlijk is dat idee al zo oud als het maar kan: een christelijke tekst op een niet-christelijke melodie. Ik kan me voorstellen dat als er meer van dit soort huiskerken komen, de behoefte naar zulke teksten groter wordt. Dan lijkt het me handig als daar een site voor is.

    Is zo'n site er al? Zo niet, wie zou het leuk vinden om zoiets op te zetten? En welke tekstdichters zouden zich geroepen voelen om goede christelijke teksten te schrijven op bv. 'Dancing Queen' van Abba of 'Ik heb een tuintje in mijn hart'? De naam van de site heb ik al bedacht : Covered by Christ.

    Wie doet er mee?

  5. De Bijbel is het woord van God, door de Heilige Geest geïnspireerd. Ongelovigen die het lezen KUNNEN daardoor beïnvloed worden, maar het is geen toverboek. Veel, zo niet alles, hangt af van je wil. Aan de andere kant: God kan het willen en het werken in je bewerken (Filip. 2:13).

    Werkt dat ook zo met mythologische verhalen? Kan.

    Werkt dat ook zo met entertainment? Kan.

    Werkt dat ook zo met niet-christelijke filosofieën? Kan.

    Het kan met alles zo werken, als het je van God afhoudt, want dat is Satans plan. Dat weet je toch wel?

    Dus wanneer je merkt dat iets (zelfs het lezen van mythologische verhalen) je verder bij God vandaan drijft: copper2.gif |: copper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gif ( copper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gifcopper2.gif


    Samengevoegd:

    Da's de wolk van getuigen (Hebr. 12:1)

  6. C.S. Lewis was een atheïst die er alles aan deed om het geloof in God te bestrijden. Maar hoe meer hij onderzocht en nadacht, hoe meer hij moest erkennen dat er wel degelijk een God moest zijn. Zo is hij christen geworden en een groot apologeet, zeg verdediger van het christelijke geloof. Als je het hebt over geloven en ratio, zit je met zijn boeken wel in een goeie hoek, denk ik.

    Onversneden Christendom, Wonderen, Brieven uit de hel zijn zo een paar titels die ik je zou kunnen aanraden. Ook de Narnia-serie is van zijn hand. Daarin komen bijbelse waarheden aan bod, als je van verhalen houdt met een dubbele bodem. Hij heeft ze geschreven voor kinderen die tijdens de tweede wereldoorlog bij hem hadden gelogeerd en met wie hij veel gesprekken had over God.

  7. Wil je misschien meer verschillen vanuit de praktijk onderzoeken via dit forum? We kunnen inderdaad wel hele theologische verhandelingen geven over de verbondsleer en bevindelijkheid, maar dat voegt niet meer toe aan wat je in de boeken vindt. Wij hebben het daar ook vandaan knipoog_dicht.gif

  8. Ik heb er eens een liedje over gemaakt, het heet 'Bij Pijn'. Ik kan het MP3-bestand hier niet uploaden omdat het te groot is. De tekst wel, maar die is een beetje te droog als je de muziek er niet bij hoort. Als je geïnteresseerd bent kan ik het wel mailen. Misschien weet je een andere mogelijkheid?

  9. Quote:

    [...]

    Precies! Ik moet binnenkort beginnen met mijn bachelorscriptie bestuurskunde! Ik denk dat je zeker op een wetenschappelijke manier het verband tussen religie en bijvoorbeeld de seksuele moraal van jongeren kunt onderzoeken. Volgens mij kun je daar een heel interessant onderzoek naar doen en zouden ze een onderzoek als dit zeker goed keuren. Misschien ga ik er wel echt mee aan de slag
    big-smile.gif
    Het lijkt me zeker interessant om te onderzoeken!!

    Houd ons op de hoogte! Ik ben ook zeer benieuwd hoe dat gaat.

  10. Quote:

    Het wordt een ander verhaal als je gaat zeggen dat mensen ontsporen, omdat ze God niet hebben aangenomen in hun leven. Dan bevind je je op een gebied dat je wetenschappelijk niet kunt onderbouwen, en dat zou ik er dan ook niet in zitten.

    Dat kun je sowieso niet goed onderbouwen omdat het niet zo is. Er zijn voldoende mensen die God afwijzen en toch niet ontsporen zoals je onderzoek dat definieert.

  11. Bedoel je religieuze of Bijbelse onderbouwing?

    Voor je voorbeeld (ontspoorde jeugd) heb je zonder de Bijbel ook al een punt. Religie heeft een aantal vaste normen en waarden waardoor mensen minder snel ontsporen.

    Maar wanneer je echt Bijbelse principes gaat gebruiken (bijv. de sabbats-/zondagsrust), dan gaan er stekels opstaan.

  12. Ik denk dat de vraag is: in hoeverre vertroebelen tradities je relatie met en zicht op God?

    Heel veel beeldjes, maskers en andere religieuze voorwerpen die als souvenir uit verre (vakantie-)landen worden meegebracht, hebben een occulte lading. Ik heb er wel verhalen over gehoord hoe zoiets iemand kon beïnvloeden en binden. Zelfs een Mariabeeld had voor iemand een demonische aantrekkingskracht. Dan lijkt het me duidelijk: weg met die troep.

    En ik denk dat je verder moet kijken dan heidense tradities. Elke traditie die je relatie met God in de weg staat moet overboord. En ja, dat heeft ook te maken met hoe je daar zelf mee omgaat. Soms kan een traditie zo belangrijk voor een gelovige worden dat het op de plaats van God komt. Hoe bijbels een traditie ook kan zijn.

  13. Okee, dan ga ik nog effe door.

    Ze zeggen wel eens dat je van lijden bitter of beter kunt worden. Hebreeën 12:15 zegt:

    'Ziet daarbij toe, dat niemand verachtere van de genade Gods, dat er geen bittere wortel opschiete en verwarring stichte, en daardoor zeer velen zouden besmet worden.'

    Nu is het hier vooral in de context van menselijke relaties. Maar ik denk dat je het voor bitterheid in het algemeen ook kunt zeggen. Een bittere wortel kan groeien wanneer je Gods genade aan je voorbij laat gaan.

    Nu heb jij het niet over bitterheid maar over scepsis. Maar scepsis kan doorgroeien tot bitterheid.

    Je kunt teleurgesteld raken in het leven en/of in God. Het idee hebben dat Hij ver weg is, je niet (ver-)hoort, alsof het Hem niets kan schelen dat mensen hier creperen / dat jij hier crepeert van de ellende.

    Jezus weet ervan. Hij heeft het doorgemaakt. Hij riep aan het kruis: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?' Ook al kon Hij als beste een antwoord bedenken over het waarom van lijden en onrecht, Hij riep het toch.

    Ga met je vragen en scepsis naar God toe. Hij kan het wel hebben. smile.gif

    Er staat nergens in de Bijbel dat je antwoorden of oplossingen krijgt. Er staat wel dat je troost, vrede en kracht kunt krijgen, juist in de moeilijkheden. En wanneer de scepsis weer komt en de twijfel toeslaat, mag je samen met de vader van de maanzieke jongen tegen Jezus zeggen: 'Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp'(Marcus 9:24).

    Amen.knipoog_dicht.gif

  14. Quote:

    [...]

    Ik geloof in God de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde.

    En in Jezus Christus, Zijn eniggeboren Zoon, onze Heere;

    die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria;

    Die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven,

    nedergedaald ter helle; ten derde dage wederom opgestaan van de doden;

    opgevaren ten hemel, zittende ter rechterhand Gods, des almachtigen Vaders;

    vanwaar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden.
    party.gif

    Ik geloof in de Heilige Geest.

    Ik geloof één heilige, algemene, christelijke kerk, de gemeenschap der heiligen;

    vergeving der zonden;

    wederopstanding des vlezes;

    en een eeuwig leven.

    Onrecht in de wereld blijft onverteerbaar, maar gelukkig ook voor Jezus. Ik heb een smiley gezet bij wat je gelooft.

    Johannes 11:35 is de kortste tekst uit de Bijbel. Weet je wat er staat? 'Jezus weende'. Hij wist wat er met Lazarus ging gebeuren. Toch weende Hij. Niet als in een goed toneelstuk, maar echt. noparty.gif

    Ja, ik ben van plan nog meer tegen je te preken. Ik weet alleen niet of je het op prijs stelt. Dus ik stop maar effe.

  15. Misschien kunnen we eens opnoemen wat echt christelijke symbolen en gebruiken zijn.

    Okee, het kruis, is dat een echt christelijk symbool? Ze zeggen dat de Romeinen een T-constructie gebruikten, dus zonder 'bovenbalk'. Zou die dan ook als T in ons symbool moeten veranderen?

    Het heilig avondmaal: door de Here zelf ingesteld, christelijker kan haast niet, lijkt me?

    De doop: Johannes begon ermee. Ook door Jezus ingesteld en door Petrus op de Eerste Pinksterdag in Handelingen 2. Nee, nog niet over kinderdoop en geloofsdoop bakkeleien, dat is off-topic smile.gif. Lijkt me verder geen discussie dat we die erin houden als typisch christelijk gebruik, toch?

    Dan effe de Katholieke kant op: De Biecht. Waar komt die vandaan? Of deden de Germaantjes dat al onder de heilige eik? Nee, dat is geen gespot (hoewel, Katholieken kunnen daar beter tegen dan Pruttelstanten, toch?), gewoon een voorzetje.

    Wie weet er nog een paar symbolen/gebruiken die zonder twijfel puur christelijke wortels hebben?

  16. Quote:

    Mijn scepsis komt voort uit andere dingen, zoals al het onrecht en de pijn in deze wereld. Daarbij zijn er altijd dingen geweest die ik nooit begreep, waar ik nu nog steeds niet bij kan. Hierdoor ben ik het steeds moeilijker gaan vinden om het geloof vanzelfsprekend te vinden en alles aan te nemen. Ik denk steeds meer zelf.

    En van daaruit is mijn gedachte over de wederkomst ontstaan.

    Wat geloof je wel?

  17. Quote:

    [...]

    Ik merk dat ik veel sceptischer ben dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Toen was het geloof een vast, sterk handvat waar ik me aan op kon trekken. Nu lijkt het handvat met olie ingesmeerd, zodat ik er nog nauwelijks grip op krijg.

    Daarbij kan ik niet goed over het geloof praten, omdat geloof iets persoonlijks is voor mij en niemand er iets mee te maken heeft. (Al hoewel ik met het digitaal spreken over mijn geloof wel aardig uit de voeten kan.)

    Heeft dat sceptisme alleen te maken met deze (voor jou) nieuwe gedachten over de wederkomst? Of is deze gedachte een gevolg van dat sceptisme?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid