Spring naar bijdragen

Persilman

Members
  • Aantal bijdragen

    72
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Persilman

  1. Ook binnen het determinisme zien sommige filosofen, zoals Daniel Dennett, mogelijkheden tot een vrije wil.


    Samengevoegd:

    Quote:
    Hoe zie jij eigenlijk de rede? Als een rationele conclusie net als een vrije keuze uiteindelijk wordt bepaald door irrationele oorzaken, wat voor waarde heeft het dan nog? (Je ervaart namelijk verschil tussen geldige en ongeldige argumenten net zoals je vrijheid ervaart, maar het is er niet.)

    De rede is het consistent en consequent uitwerken van niet-, ir- of danwel prerationele uitgangspunten. De waarde hiervan is de waarde van de uitgangspunten zelf. Niet consistent redeneren heeft geen waarde.

  2. Quote:

    [...]

    In ons geval heb ik dus al 3 theorieën, die niet gelijk aan elkaar zijn, die niet alle 3 kunnen, maar wel alle 3 aannemelijk zijn.

    Dat kan, maar zijn ze ook even aannemelijk en functioneel? Wat is de voorspellende waarde van deze theoriën?

    Verder heb je wel gelijk hoor. De combinatie van chaostheorie en quantummechanica maakt precies voorspellen onmogelijk, maar dat betekent nog niet dat je macroscopische systemen niet enigszins zou kunnen voorspellen, zoals bijv. de mens, maar er blijft idd altijd nog de ruimte voor een vrije wil, ondanks dat nurture en nature een flink deel van de taart weghappen.

  3. Quote:

    [...]

    Ik denk niet dat "het leven is heilig" impliceert dat je onder geen enkele omstandigheid een mens mag doden. Dus vraag ik me af of je wel doorhebt wat christenen bedoelen als ze dat zeggen.

    O zeker wel, het zijn meer christenen, die niet door hebben wat ze zeggen. smile.gif

    Quote:
    Overigens "kom" ik nergens als ik mijn principe doorredeneer voor embryo's. De redenen om andermans leven te kunnen ontnemen moeten heel zwaarwegend zijn. Een embryo bedreigt geen onschuldige burgers en pleegt geen roofoverval oid, waarbij slachtoffers uit zelfverdediging eventueel het "recht" hebben de aanvaller te doden. Dus kom ik er nog steeds bij uit dat je embryo's niet mag doden als je ze qua "levensstatus" gelijk stelt aan "geboren mensen". De enige manier waarop je "er wel komt" is als je, zoals de meeste seculiere Nederlanders doen, embryo's niet meer beschouwt als mensen, maar als onzijdige, niet boeiende klompjes cellen. Maar geen vergelijking met Afghanistan zal een christen daartoe brengen.

    Hier kun je idd over discussiëren, maar het ligt allemaal niet zo zwart-wit. Voor veel seculiere mensen is een embryo ook iets meer dan een klompje cellen, nl. een klompje potentieel menselijk leven. Het ging mij niet zo zeer over hoe zwaar je verschillende aspecten weegt, maar vooral over de weigering er over na te denken, en dan ook nog eens klagen over dat je met je absolute religieuze argumenten niet serieus genomen wordt. (daar wil ik jou niet van beschuldigen)

    Maar goed, het is allemaal goed afgelopen. Buiten dat de CU allerlei exotische uitingen heeft geventileerd (misschien was het slechts bedoeld als rookgordijn?)ligt er nu een aardig compromis op tafel, en als ik alleen naar het resultaat kijk dan kan ik zeggen, goed zo CU, over de weg er naar toe, zullen we het dan maar niet meer hebben. Waarom moest die brief van Bussemaker achteraf gezien nou teruggetrokken worden? Die brief past toch prima in het compromis?

  4. Quote:

    [...]

    Volgens mij verwar jij "het hebben van een vrij radicaal standpunt dat jij niet deelt" ten onrechte met "niet nadenken".

    Nee hoor, ik heb zelf ook een vrij radikaal standpunt. smile.gif

    Quote:
    Ik zie Antireligie vooral een hoop niet terzake doende vergelijkingen maken

    1 vgl was iig wel terzake, maar het is altijd handig om vervelende vgl als niet terzake af te doen.

    Quote:
    en de CU hypocrisie verwijten en Machiavelli heeft daarop al een afdoende antwoord gegeven.

    Oh? Dat antwoord moet je dan even herhalen. Ik zal zelf nog eens even kijken.

    Quote:
    Talibanstrijders worden daar wel toe gerekend. Maar er is een op zich rechtvaardig principe, dat het de moeite waard is om guerilla-groeperingen te bestrijden die onschuldige mensen willen doden. Daarmee reken je ze niet ineens niet meer tot de categorie mensen. Maar je formuleert voorwaarden waaronder het eventueel geoorloofd is om andere mensen te doden (bv: oorlog, of zelfverdediging).

    Kijk eens aan, iemand die nadenkt. Als je dit nu ook in het geval van embryos doet, dan kom je er wel. Hier zeg je trouwens impliciet dat het leven van een embryo dus niet heilig is. Je bent heilig of je bent het niet, maar verder goed bezig, hoor.

    Quote:
    Zie hierboven.
    knipoog_dicht.gif
    Het leven van een embryo is niet altijd heilig, maar de kans dat ze een oorlog ontketenen is vrij klein.

    In welke overige gevallen is het leven van een embryo dan niet heilig?

    Krijg ineens een beeld door van Iran, die embryos gaat kweken om de jihad te kunnen winnen... engel.gif

  5. Quote:

    [...]

    Ik zie geen inconsequentie, ik zie een weloverwogen afweging. Ik hoef dus niets op te lossen.

    De typische blinde vlek van gelovigen. smile.gif

    Quote:
    Ik vind het een beetje vreemd dat atheïsten schijnbaar hierin een blinde vlek hebben. Schijnbaar wint de emotie tegen religie het hier van het logisch en helder nadenken.

    Lees nu nog eens even terug wat ik en "antireligie" schreven ipv van algemeenheden af te vuren. Het gaat hier niet zo zeer om logisch en helder nadenken (graag natuurlijk), maar over dat religieuzen weigeren na te denken in deze.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Er is geen inconsequentie. Het enige verschil tussen orthodoxe christenen en jij en antireligie is dat die eerste groep de categorie "mensen" iets groter maakt, door ook embryo's hiertoe te rekenen.

    Of iets kleiner door talibanstijders niet tot de categorie mensen te rekenen?

    Je hebt gelijk dat ik embryos niet als mensen beschouw, maar dat was het punt niet. Het punt van antireligie was de inconsequentie. Waarom is het leven van een embryo absoluut heilig, terwijl dat van andere mensen niet altijd zo is?

    Quote:
    De afweging in hoeverre het toelaatbaar is om het leven van andere mensen (bv de Taliban) in gevaar te brengen om een andere groep te beschermen, is een ethische afweging van een andere orde. Of je nu embryo's, baby's bejaarden of D66-ers wel of niet tot de categorie "mensen" rekent, verandert weinig aan deze afweging.

    Het is niet hetzelfde, dat weet ik ook wel, maar het is in beide gevallen een afweging over mensen en hun mogelijke dood. De vraag is heel simpel waarom is het christelijk om Talibanstijders om te brengen en onchristelijk om embryos om te brengen. (We gaan hier er van uit dat embryos dezelfde rechten hebben)

  6. Quote:

    [...]

    Dat is wat jij denkt.

    Schijnbaar kunnen mensen die het leven van een embryo als heilig achten prima ten wapen gaan tegen moordlustige terroristen, en zijn zij dus prima in staat om een weloverwogen afweging te maken.

    Inderdaad, en dat was nu precies de dubbelheid danwel inconsequentie waar "antireligie" op wees. Mooi, dat we het daar over eens zijn.

    Hoe los je die inconsequentie op?

  7. Quote:

    [...]

    Omdat we het daar over een geheel andere situatie en dynamiek hebben. Dat rucksichtlose gelijkstellen van situaties die niet gelijk zijn van atheistische drammerts is enigzins vervelend.


    Samengevoegd:

    Overigens zie ik de relevantie van mogelijke hypocritie aan CU-zijde voor de validiteit van hun argumenten in deze niet.

    Toch heeft "antireligie" wel een punt. Blijkbaar is het leven van een talibanstrijder een stuk minder heilig dan dat van een embryo volgens de CU.

  8. Quote:

    Ik had idd dat rijtje gegeven over zaken als gelijkwaardigheid, geloof in de wetenschappelijke methode, geloof in dat er 'iets' goed is voor de mensheid, geloof in universele normen en waarden, etc.

    Ik vroeg je al naar wat Marxistisch humanisme is, waarschijnelijk kan ik daar ook zat aspecten aanwijzen wat geloof is.

    Misschien, maar zoals ik, "geloof" ik al eerder aan probeerde te geven verwissel je afspraken maken met geloof. Maar er op vertrouwen dat afspraken gerespecteerd worden is misschien wel een vorm van geloof, of gewoon risicoanalyse.

    En ook lijk je mening en geloof te verwisselen. Dat ik een of ander gedateerde vorm van seculier humanisme aanhang is niet zo zeer, omdat ik er in geloof, maar omdat ik het vind. Nogal subjectief dus.

    Uiteindelijk zijn er wel een paar zaken, die je geloof zou kunnne noemen, zoals "ik kan de wereld waarnemen enzo", maar die zijn gemeenschappelijk en daar is er geen onderscheid tussen religieuzen en niet-religieuzen.

    Quote:
    Meer in geloven is niet het geval. Atheïsten geloven ook, wellicht deels de zelfde dingen, soms andere andere dingen.

    Ik vind het leuk, dat je dat zegt, maar ik nu juist zo nieuwsgierig waar ik in geloof en jij niet (om ons twee maar als voorbeeld te gebruiken, mogen ook andere voorbeelden zijn hoor)

    Je verwisselt nu ook paradigma's met hypotesen.

    Quote:
    Het zijn paradigma's die je niet kunt bewijzen maar mogelijk(!) wel bevestiging van krijgt waaruit je de conclusie trekt dat je op het goede pad zit. Zo zie jij blijkbaar indicaties voor die gemeenschappelijke waarden. Een ander zou stellen dat als je maar genoeg mensen tegen komt, ze opeens niet zo gemeenschappelijk zijn.

    En alletwee hebben ze gelijk.

    Quote:
    En wat blijkt nou, zonder religie is zo'n seculiere maatschappij daar zelf prima toe in staat.

    En met religie is het vaak wat moeilijker... (of zitten we nu langs elkaar heen te praten?)

    Quote:
    Op te dringen om lief voor elkaar te zijn? Dat vraagt om een paar zaken, je eigen interpretatie wat 'lief' is, en je geloof dat het ook iets goeds zou zijn.

    Het gaat erom dat ik het goed vind (da's geen geloof) en idd wat ik er onder versta. Lief zoals in de medemenselijkheid van het seculier humanisme.

  9. Quote:

    [...]

    Ik denk van niet, ik zie bij jou ook al gevoelsmatige argumenten (zoals dat abortus als voorbehoedsmiddel niet goed zou zijn), die heel dicht bij het christelijke denken zitten.

    Het is meer dat er een betere oplossing voor is, als die er niet zou zijn, zou ik al minder problemer er mee hebben.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]Geloof opdringen: denken aan het idee dat de mens gelijkwaardig is. Ik deel dat, maar nazi's niet.

    Het idee dat er iets bestaat als universeel geldende waarden en normen. Wij spelen rechtertje in de wereld op basis daarvan. En uiteraard het idee dat iedereen graag als het westen wilt zijn. Speelt nu wat minder, maar vroeger had het westen daar nog sterker een handje van. Voorheen met dat opvoeden van koloniën. Maar nog steeds zie je het met mensen democratie opdringen. Doorgeslagen emancipatie waar bepaalde figuren een handje van hebben: Daarbij gaat het om mensen een bepaald rolpatroon op te dringen, zelfs al wilt de persoon in kwestie het zelf niet.

    En een seculiere maatschappij dient dus juist om te voorkomen dat religie dit soort zaken doet. En vind je het echt zo erg om mensen op te dringen om een beetje lief en aardig tov elkaar te zijn?

  10. Quote:

    [...]

    Ik dacht dat jij religieuze argumenten wilde weren.

    Maar als je dat alleen zelf niet wilt erkennen maar wel wilt dat ze toegestaan blijven in het debat van het parlement, dan gaat het natuurlijk niet op wat ik schreef uiteraard.

    Nee, ik wil ze in het debat ongeldig verklaren, maar niet wettelijk ofzo. Gewoon zeggen, en dan is de discussie, tenzij er echte argumenten aangevoerd worden, ten einde.

    Je zou kunnen overwegen om een verbod op vloeken in de seculiere tempel (religieuze argumenten in het parlement smile.gif ) in te voeren, maar ik zie de noodzaak daar niet van. Dat zou typisch een religieuze manier om het probleem op te lossen zijn, denk aan de wet op de godslastering. Nee laat mensen zich zelf maar onmogelijk maken, dat werkt veel beter, zoals we deze dagen in Nederland met de CU zien.

    Mijn andere vragen zijn veel interessanter, en ik ben benieuwd naar je antwoorden, m.n. waar atheïsten nou meer in "geloven" dan religieuzen.

    Ik herinner me nu dat jij (of iemand anders) me probeerde aan te praten dat ik geloof in gemeenschappelijke waarden. Dat is trouwens niet zo. Ik constateer slechts dat het er op lijkt dat er enige zijn, en dat maakt juist een democratie mogelijk, anders verval je, zoals Timon terecht opmerkte, al snel in anarchie.

  11. Quote:

    [...]Waar het mij om ging was dat atheïsten wel van alles kunnen opleggen aan anderen. Dat doen ze vanuit het geloof in iets, niet vanuit het gebrek, dat klopt. Maar atheïsten geloven ook in van alles en nog wat.

    Om dan louter religieuze argumenten buiten te sluiten zou dan dus discriminatie zijn.

    Dit zouvoor mij geen probleem zijn, als dit zo zou zijn. Ik heb geen problemen om argumenten gebaseerd op fantasie te weigeren (poeh ha wat een discriminatie, dat ik niet serieus wordt genomen, als ik beweer dat soloseks niet mag van de kerstman).

    Het verschil tussen atheïstische en religieuze mensen is het extra geloof in God. Religieuzen geloven zo ongeveer in dezelfde zaken, als waarin de athëïst gelooft, en daarom is er juist enige discussie mogelijk. Dat die mogelijkheid dan weer niet altijd gebruikt wordt is een andere zaak, soms bij gebrek aan argumenten...

    Een ander verschil is dan wel weer vaak dat de dingen waarin gelooft wordt alleen bij atheïsten echt ter discussie staat, en dat er slechts sprake is van een zeer uit gebrek aan beter minimalistisch geloof.

    Ik zou graag willen horen waar atheïsten meer in geloven dan religieuzen. (Waarbij ik dan maar even onder protest accepteer dat het woord geloven wordt gebruikt... smile.gif )


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    O jawel hoor, Persilman is een voorbeeld van inperking van aantasting van de democratie (die beperking vereist verandering in wetgeving).

    Pardon,kun je even aangeven welke wetgeving er veranderd moet worden?

  12. Quote:

    Een aantasting van de democratie dus en tegen de vrijheid van meningsuiting. Het krijgt toch best dictatoriale radicaal atheïstische fundamentalistische trekjes.

    In een seculiere democratie is maar beperkt plaats voor religie, en dat is idd een balans. Je mag trouwens uiten, wat je wilt hoor.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Als je je mening niet wilt verdedigen moet je die ook niet naar voren brengen.

    Ik wil hem best verdedigen, maar dat lijkt me in deze draad niet zo op zijn plaats, want we hebben het concreet over embryos...

    Ik zal eens kijken, of ik er een keer een onderwerp over open, als dat al niet ooit eens gedaan is...


    Samengevoegd:

    Quote:

    Wel passend voor iemand die zichzelf nog marxist durft te noemen.

    Geen marxist, marxistisch humanist, zoek dat eerst maar even op (heb ik ook al tegen iemand anders gezegd).

    En ik ben geen fundamentalistische democraat. Democratie is slehcts een middel met begrenzingen.

  13. Quote:

    [...]Oh jawel, waarom is de mening van een orthodox protestant minder waard dan de mening van een leninist-marxist? Omdat de een de Bijbel als grond hanteert en de ander de geschriften van Lenin en Marx?

    Vanwege de religieuze onderbouwing. Religieuze argumenten zijn niet geldig, en daar ga ik in deze draad verder geen discussie over voeren.

    Dus als de orthodox protestant zijn standpunt niet-religieus kan onderbouwen telt zijn mening wel degelijk.

    En daar heb ik nog maar weinig van gezien. Sterker Arie Slob geeft zelf juist aan politiek te bedrijven vanuit zijn religie, en klaagt er over dat hij daarop aangevalen wordt...

  14. Quote:

    [...]

    De CU is als politieke partij deel van de wetgevende macht, dus op zich kunnen we deze discussie beter voeren op het niveau van "hoe zouden wetten moeten zijn?" dan "hoe zijn de wetten op dit moment feitelijk".

    OK.

    Quote:
    En als je dat doet kan je het weer wél hebben over kaders en grenzen. Leg je persoonlijk geen enkele grens?

    Een keiharde grens onafhankelijk van andere factoren vind ik totaal onmogelijk, dus in die zin kan ik geen grens leggen, maar in concrete situaties heb ik natuurlijk wel een mening. Ik heb bijv. moeite met "abortus als voorbehoedsmiddel", omdat dat onnodig een foetus vernietigt.

    Als ik de wetgever zou zijn, dan ik de grens voor abortus ergens in de eerste helft van de zwangerschap leggen, en in het geval van late abortussen een rol wegleggen voor artsen, en een ethisch comitee ofzo...


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Het moeilijke is dus een beetje dat dit soort gevoelswaarden kunnen verschillen per persoon. Bij de CU is de volgorde blijkbaar amoebe, slak, koe, mens/ embryo.

    Het grappige is juist dat die verschillen vaak heel erg mee vallen, behalve als er religie in het spel is.

    Verder geloof ik niet dat de CU mensen embryo (en ook foetus) op dezelfde plaats zet, want dan zouden ze toch wel wat meer doen aan de massamoorden, dan het instellen van een onderzoekje...

    Quote:
    En waarom zou je met een paar kleffe amoebes niet allerlei dingen doen voor de fun?

    Ik zou daar idd niet zo'n grote problemen mee hebben, want de waarde van amoebes is vrij laag. Koeien voor de lol afschieten heb ik wat meer moeite mee, koeien slachten om op te eten vind ik dan weer prima.

  15. Quote:

    [...]

    Hoeveel is een embryo dan waard? Evenveel als een koe? Als een slak? Als een amoebe? En heb je daar criteria voor of is het gewoon wat filosoferen op gevoel?

    Zoals altijd bij ethische kwesties gaat het er om de juiste vraag te formuleren, en deze dan met je ethische gevoel te beantwoorden. Als ik heel erg mijn best doe, dan is de volgorde ongeveer van laag naar hoog, amoebe, embryo, slak, koe, (en als bonus mens). Met een volgorde aan geven kom je al een eind zonder dat je de precieze waarde weet. (ik weet trouwens niet eens de eenheid, Euro, feelgoodpoints?)

    Het gaat er dus niet zo zeer om hoe je aan die waarde komt, het is immers ethiek...

    Quote:
    Nuchter gezien is een embryo gewoon een klompje cellen en als je niet
    gelooft
    dat het ook in dit stadium al om een mens gaat, waarom zou je er dan niet allerlei dingen voor de fun mee doen?

    Waarom zou ik met alles wat niet een mens is van alles mogen doen? Vegetariërs hebben bijv. een probleem met het eten van een koe.

    Maar het antwoord is heel simpel een herhaling van wat ik al zei: Een embryo heeft een waarde groter dan nul.

  16. Quote:

    Dat het leven van embryo's geen intrinsieke waarde heeft

    En dat het nemen van het leven van een embryo dus niet moreel verkeerd is, dat embryo's niet vanaf het begin recht op leven hebben

    Ik wil best een waarde aan een levende embryo geven, en dat is ook de reden, dat je er niet zo maar van alles voor de fun mee doet, maar wel als je daar goede redenen voor hebt.

    Een embryo heeft waarde, maar minder dan een mens. Het is allemaal niet zo zwartwit.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    En het vermoorden van ene 15 jarige is erger dan dat van een baby?

    OP zich is daar wel wat voor te zeggen, maar ik zelf voel dat niet zo. Blijft staan dat ene late abortus erger is dan een vroege abortus.

    Quote:
    Maar dat is vind ik geen antwoord op de vraag waarom de grens dan bij de geboorte ligt.
    smile.gif

    Er is geen duidelijke grens, hoogstens de kaders die de wetgever heeft gedefinieerd.

  17. Quote:

    Voor christenen genoeg reden om te geloven dat God al een plan met het leven van mensen heeft vanaf het vormeloos begin. En dan is abortus inderdaad moord.

    Stel nu eens dat dat zo is, of althans jij dat vindt, waarom doe je er dan niets aan? Als ik geconfronteerd zou worden met een zo groot aantal moorden, dan zou ik in het verzet gaan, etc.

    Waarom blaas je geen abortusklinieken op? Massamoorden lijken me legitimering genoeg.

    Of je zegt hier stiekem dat abortus toch niet zo erg is als moord op een mens (daar hoef je je niet voor te schamen, omdat te zeggen), of je bent een watje en niet erg consequent.

  18. Quote:

    ... De gedachte dat het dus die kant op gaat is niet een naief doemdenken, maar eerder het doortrekken van de lijn die is uitgezet.

    Allereerst gaat niet alleen om kans, maar ook om de ernst van de ziekte.

    Verder betekenen dit soort uitspraken in gewoon nederlands, dat deze technieken mogelijkheden hebben. Niet meer en niet minder. Dit soort argumenten is een weigering om na te denken over de mogelijkheden.

    De overheid geeft kaders aan waarbinnen individuele ethische afwegingen door medici samen met patiënten mogelijk zijn.

    Quote:
    Is het leven van iemand die meer kans heeft op ziekte minder waard dan het leven van iemand die kerngezond is?

    Ach, wat is waarde... Ik begrijp niet waarom je deze vraag stelt. Embryo's hebben nog helemaal geen leven gehad.

    Quote:
    Is het leven van iemand die ziek wordt nutteloos en verdient diegene het niet om te leven?

    Nee.

    Quote:
    Is het ethisch verantwoord op welke manier dan ook om mensen die mogelijk niet kerngezond zullen zijn te straffen voor hun mogelijke ziekte met de onthouding van de kans om te leven?

    En weer iemand, die rechten uit gaat delen aan mensen, die niet bestaan.

    Ik reageerde hier, omdat je schreef, dat er niemand (van de pro's) op je lange post reageerde, maar het is nu een beetje los zand. Misschien kun je nog even kort aangeven, waar je mijn reactie op wilt.

  19. Quote:

    [...]

    Dat is al door mij en nog tig anderen uitgelegd, wie ore heeft die hore.
    bye.gif

    Blijkbaar niet duidelijk. Ik blijf er dus bij dat je geen argument heb.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Niet-religeuze argumenten hebben ook met geloof te maken. Neem die argumenten die uit pure naïviteit uitgaan van dat de mens goed is, of het geloof dat er universele waarden zijn, het geloof in een dialectisch systeem (als marxist zou je dat moeten aanspreken!), het geloof dat de mens gelijk is, of het geloof dat mensen die geboren worden zouden worden met een grote kans op borstkanker geen bestaansrecht hebben.

    Correctie, ik ben geen marxist. Ik ben marxistisch humanist. Zoekt dat eerst maar even op, zie bijv. Erich Fromm.

    Alle punten die je noemt vind ik onzin. De mens goed laat me niet lachen... etc. etc.

    Een constatering dan wel beleving van een aantal gemeenschappelijke menselijke waarden is wel iets waarbij ik me kan aansluiten, maar met geloven heeft dat weinig te maken.

    Universeel in de zin van een afspraak dat bepaalde rechten voor alle mensen gelden is ook OK, maar goed het blijft slechts een afspraak, en vooruit schijnpuntje voor jou, waarvan je naïef kunt geloven, dat iedereen zich aan die afspraak houdt.

    Quote:
    mensen die geboren ... zouden worden met een grote kans op borstkanker geen bestaansrecht hebben.

    Dit moet je me toch eens uitleggen.

    1. wat is bestaansrecht buiten een menselijke gedachtenkronkel/constructie? Iemand bestaat of niet, en als je bestaat, dan kun je juist je bestaan gebruiken om je bestaan te handhaven. Je kunt best met elkaar beschaafd afspreken, dat we doen alsof we elkaar bestaansrecht geven, maar dat hangt nogal samen met de status van je bestaan. En die status is nogal verschillend tussen een embryo en een mens.

    2. als ik nu even het begrip bestaansrecht accepteer, dan redeneer je hier alsof je nu op dit moment bestaansrecht kunt geven aan een mens in de toekomst, die nu nog niet bestaat. Rechten geven aan iets wat niet bestaat is wel erg krom.

    Een betere formulering zou zijn:

    Mensen die geboren worden met een grote kans op borstkanker hebben bestaansrecht, of mensen met borstkanker hebben bestaansrecht.

    En met die formuleringen ben ik het wel eens...


    Samengevoegd:

    Quote:

    hmm door dit door te laten gaan geef je mensen die nu borstkanker hebben eigelijk de boodschap dat hun leven het eigelijk niet waard is.. dat mensen zoals zij niet zouden moeten bestaan..

    Dat zie ik niet.

    Quote:
    ik ken mensen die borstkanker hebben (gehad) die hun leven zeker de moeite waard vonden.. die ontzettend blij/dankbaar zijn voor de jaren die ze gehad hebben... tellen die dan plots niet meer?

    Natuurlijk telt dat, maar pas als die jaren er geweest zijn.

    Quote:
    wie zijn wij om te beslissen dat alleen de gezonde mensen een recht van leven hebben?

    Wat een rare vraag. Stel dat we zouden stellen dat alleen gezonde mensen een recht van leven hebben, dan kunnen we dus de ziekenhuizen afschaffen...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid