Spring naar bijdragen

HelenaV

Members
  • Aantal bijdragen

    6.161
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door HelenaV

  1. Hartelijk dank voor het maken van de Woordkennis test!

    U heeft op deze test 28 van de 30 vragen juist beantwoord.

    Gemiddeld aantal goed beantwoordde vragen op deze test (totale testpopulatie):

    Percentage van de populatie met meer dan 5 goede antwoorden: 99.49%

    Percentage van de populatie met meer dan 10 goede antwoorden: 90.30%

    Percentage van de populatie met meer dan 15 goede antwoorden: 61.11%

    Percentage van de populatie met meer dan 20 goede antwoorden: 24.19%

    Percentage van de populatie met meer dan 25 goede antwoorden: 3.57%

    Aaaaah, ben ik toch niet helemaal achterlijk.

  2. Gelukkig maar :E

    Misschien zit ik gewoon te veel achter de pc. Als ik al droom dat ik achter het forum zit...

    Dat heb ik ook weleens gehad. Ik droomde dat JoostG een ban had. Ik zag boven zijn naam staan: banned user. Ik had zoiets van huh, hij is toch een hartstikke net lid?

    En een keer droomde ik dat er iemand van het forum dood was. Ik was zo verdrietig... ik wist niet hoe ik verder moest met het leven. Weet niet of ik zo zou hebben gereageerd als ik het in het echt had gehoord.

  3. Ik moest een hele dikke plaat snijden, maar dan gaat met een cuttermes. Dus ik drukte mijn hele gewicht op dat mes, en trok het recht mijn vinger in.

    Was je vinger eraf?

    Toen ik 10 was kwamen er twee vingers van me tussen de deur van een auto. Die klapte helemaal dicht. Au.

  4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Heimlichmanoeuvre

    Ik heb hierover geleerd op een EHBO cursus van Shell, ik vond het zo'n eng idee dat iemand kan overlijden door een zachte beweging die geen pijn doet, zonder daar iets van te merken of zo. Die vrouw vertelde er meteen een anekdote bij, een kennis van haar werd op deze manier gered van verstikking en de volgende dag was hij dood aan een maagbloeding. Vet eng.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Heimlich

    Aids en kanker behandelen met malariabloed? En zijn vrouw en zoon doen onderzoek naar zijn carrière en laten zien dat hij dingen vervalst, terwijl die man nog steeds leeft? Dat is een rare familie...

  5. Ik droomde vannacht dat met Hitler en nog iemand (een meisje?) een filmpje ging kijken. Terwijl Adolf uitlegde hoe de dvd-speler werkte, zat ik te bedenken of ik niet in opstand moest komen. Het was immers Hitler!

    En toen werd ik wakker.

    Dus dat meisje had Hitler niet vermoord?

  6. Wat ik ook zo grappig vind, ik zeg hij over het automaat terwijl ik weet dat het een onzijdig woord is. Maar dat komt denk ik door de Russische associaties in mijn hersenen. In het Nederlands wordt formeel wel onderscheid gemaakt tussen mannelijke, vrouwelijke en onzijdige woorden, maar in de praktijk is het alleen belangrijk of het de of het is. Hij of zij zeg je eigenlijk alleen over mensen, zelfs over een koe zeg je: het staat in de wei. Terwijl een koe het toppunt is van vrouwelijkheid.

    Maar in het Russisch is het wel heel belangrijk of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is, en ik zie dat ik vaak hij of zij zeg over woorden die eigenlijk het zijn. (Abstracte de-woorden zijn meestal zij. Dus als het geen het is en geen echte vent, kun je er zij over zeggen). Dus over het automaat zeg ik hij, want in het Russisch is dat een mannelijk woord. En over leven en vaderland zeg ik zij, want in het Russisch zijn het vrouwelijke woorden.

    Erg hè. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

    En eigenlijk vind ik dat wel beter, dat mensen strict onderscheid maken tussen mannelijke, vrouwelijke en onzijdige zaken. Het geeft de werkelijkheid net iets preciezer weer. Door het te zeggen over een koe, pers je haar vrouwelijkheid uit je beleving. Alleen is het niet zozeer een rationeel concept dat op deze manier uit het bewustzijn wordt verdrongen, maar een emotionele lading. Het is bijna Orwelliaans.

    En ook over abstracte en niet-bezielde zaken is het mooier om het hij of zij te noemen, niet zomaar het. Het leven bijvoorbeeld... ik zie het leven als vrouwelijk. Het is een emotioneel begrip, dus voor mij is het vrouwelijk. En atmosferisch.

    Zelfs de waarde van onzijdigheid is dan anders. In het Nederlands is alles maar het, dus zelfs onzijdigheid wordt daardoor vager beleefd. In het Russisch is het woord slovo (woord) ook onzijdig, maar toch meer op een kleurige en atmosferische manier. Het voortdurende gebruik van het geeft de beleving van de wereld iets grijs, vind ik.

  7. Vinden jullie het ook niet raar dat er bijv bij pinautomaten staat: dit automaat is buiten gebruik. Buiten DIENST moet het zijn. In gebruik betekent dat het daadwerkelijk door een mens wordt gebruikt, dus een automaat kan in dienst zijn en wel of niet in gebruik, maar een automaat buiten dienst, is dus ook buiten gebruik. Maar nu vertelt het automaat mij dat hij buiten mijn (of iemand anders zijn) gebruik is. Blijkbaar vindt ABN AMRO zijn klanten te dom om te begrijpen dat een automaat automatisch buiten gebruik is, als hij niet gebruikt kan worden.

    Als een automaat buiten dienst is.... kan hij dan wel in gebruik zijn?

  8. Ik herinner me vooral nog de foto's die jij altijd poste.. Haha :# Op het moment woon ik voor drie maanden op Curacao voor mijn afstuderen! Erg lekker natuurlijk, omdat het op dit moment 28 graden is en ik de luxe heb om te zeggen dat ik even geen zin heb om te gaan liggen bakken aan het strand... ;)

    Trouwens, weet je dat ik gisteren nog aan je dacht? Ik dacht aan die keer dat ik weer een hysterische aanval kreeg over hoe alleen ik ben, en je zei tegen me: hou maar op met schreeuwen, want het is al warm genoeg. En de volgende dag verschijn je hier, en vertel je dat je in het lekker warme Curacao zit. Interessante toeval hè?

  9. Hoi allemaal!

    Wat een berg nieuwe namen sinds ik hier voor het laatst actief was! Gaat het goed met iedereen? Heb ik nog iets gemist? ;)

    Groetjes, Gilrea

    Ja, mijn moeder heeft me uit het huis geschopt :P

    Ja echt? Heden! Heftig hee!

    Het is wel beter zo. Ik was er wel aan toe, maar het is moeilijk om zoiets uit jezelf te doen. Normaal horen andere mensen je ermee te helpen om op jezelf te gaan wonen maar bij mij hielp niemand, dus het was moeilijk om het zelf te doen. Goed dat zij me eruit heeft gezet.

    En wat heb jij allemaal meegemaakt? Ik ken je nog hoor... ken je mij nog?

  10. Ik heb een keer vodka gedronken toen ik klein was. Heel standaard verhaal in Rusland, dat kinderen het per ongeluk drinken omdat ze denken dat het water is. Ik was op de verjaardag van... wat was het... de kleindochter van de nicht van mijn oma. Ik was iets van 8 en zij een jaar jonger. De volwassenen zaten aan tafel te socialiseren, wij renden helemaal door de tuin en ik kreeg dorst. Dus ik kom naar mijn oma om water te vragen, maar zij was druk in gesprek met iemand, en toen zag ik dus water staan... in een heel klein glaasje. Dus ik pak het, sla het achterover, voel die vreselijke smaak en krijg meteen door dat het vodka is en geen water. Maar ik zette het gewoon terug en ging weer verder spelen. Mijn oma had niks gemerkt, ze zal zich wel afgevraagd hebben waar haar vodka is gebleven. Stoer hè. En het is net literatuur.

    Heerlijk hoe onschuldig kinderen kunnen zijn, toch? Oma heeft een heel klein glaasje met water... laat ik het opdrinken... ooooh...

  11. Als je op Credible geen vieze woorden mag gebruiken, waarom mag je dan wel "collectivisme" zeggen? Dat vind ik nou een vies woord.... Ik weet niet wat erger is, "Hitler" of "collectivisme"? Het zou respectievelijk h-woord en c-woord moeten heten. Ik ga d'r voortaan gewoon mee schelden, denk ik. Als in: "Hitler hale het!" of "Collectivisme nog aan toe!".

    Wheh.

  12. Hebben jullie weleens gemerkt dat er binnen de "rassen" nogal wat variaties bestaan? De verschillen tussen blanken, zwarten en Aziaten zijn voor de hand liggend, maar binnen die groepen zie je ook behoorlijke verschillen. Bijv Chinezen, Japanners, Koreanen, Vietnamezen, Khmer en Mongolen, ze zijn allemaal net anders. Van veel gezichten kun je heel makkelijk zeggen dat het een Koreaan of Japanner is, en nooit een Vietnamees of Chinees zou kunnen zijn. Toen ik in Noord-Korea in het hotel was, zag ik een groepje Aziaten lopen en ik zag meteen: Japanners. Het was zo duidelijk aan hun hoofden te zien dat het net zo goed op hun voorhoofden had kunnen staan: JAPANNERS.

    Bij blanken heb je dat ook. Ik heb zo veel foto's gezien van Duitsers en Russen en ze hebben echt verschillende gezichten dude, de verschillen zijn zo fijn dat je ze onmogelijk in woorden kunt vatten en toch maken ze een wereld van verschil, je kunt van de meesten zeggen: dit is een Russische smoel en geen Duitse. Of andersom.

    Je hebt het zelfs tussen erg nauw verwante volkeren. Ik kende hier een Duitse jongen, hij sprak best perfect Nederlands, dus als je niet wist dat het een Duitser was, zou je het niet zeggen. Maar toen ik erachter kwam, kon ik dat zooooo duidelijk aan zijn gezicht zien. Zo iemand kan geen Nederlander sinds 3 generaties zijn.

    Tussen Russen, Polen en Oekraïeners heb je dat ook. Van Russen zou je zeggen dat ze donkerder en scherper zijn omdat ze meer oostelijk wonen en dus meer Aziatische genen hebben, en dat is vaak ook zo. Polen en Oekraïeners zijn vaak blonder. Maar niet altijd. Bijv dit is de dichter Arseni Tarkovsky (de vader van Andrej Tarkovsky, de maker van Stalker):

    tumblrlrhuh1m6s01qaho1g.jpg

    Hij geldt als een Russische dichter en noemde zichzelf ook "zoon van Rusland", maar zijn genen zijn Pools en Oekraïens. En dat zie je ook aan zijn gezicht, het is gewoon geen Russische smoel wat hij daar heeft. Maar interessant genoeg komt het juist door dat donkere en scherpe. Terwijl je zou verwachten dat dat meer Russisch is.

    Superinteressant, vinden jullie ook niet? Tegen mij zeggen mensen ook vaak dat ik een exotisch gezicht heb, als je niet weet dat ik uit Rusland kom zie je ook niks, maar als mensen het weten, vinden ze mijn gezicht ook anders. Ik vind het wel leuk.

  13. Ik ben zelf een film liefhebber, en koop minimaal 3 dvd films per maand maar ik ga niet een film kijken om te kunnen slapen of als ik anders doe. Boek lezen zit er zo ie zo niet voor me. De films die jij heb, bijvoorbeeld Titanic en The Day After Tomorrow, zal ik wel in slaap vallen, eerder niet eens de moeite willen nemen die in me speler te doen ;)

    Hmmm, The Day After Tomorrow kan ik wel begrijpen, ik vind die film ook dom, maar het is gewoon zo'n gezellige rampenfilm. Maar wat heb je tegen Titanic dan? Het is een heel goeie film, niet alleen dat rampengedeelte, maar ook dat sociale gedoe. De klassenverschillen enzo. Die tekenaar leefde zonder geld en vocht voor zijn leven, terwijl die bedrogen verloofde rijk was en zich doodschoot vanwege geld. Best iets om over na te denken.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid