Spring naar bijdragen

credo26

Members
  • Aantal bijdragen

    164
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door credo26

  1. Student, ik ga rustig de tijd nemen om te antwoorden op uw opwerpingen .

    Maar laat me eerst toe om nog eens de bijbelse begrippen mens (lichaam) , geest en ziel uit te leggen .

    Laten het tweede scheppingsverhaal nemen, waar er sprake is van de schepping van de mens : Gen.2:7 : 7 toen formeerde de Here God de mens van stof uit de aardbodem en blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levend wezen.

    Schematisch voorgesteld :

    NBG 1951 vertaling :

    Stof uit de aardbodem + levensadem = levend wezen .

    Statenvertaling :

    Stof der aarde + adem des levens = levende ziel .

    De mens is volgens de bijbel een fysiek lichaam dat geanimeerd wordt door de levensadem die van God komt . Door het samengaan van dit fysieke lichaam en het Goddelijke levensprincipe (in Pred.12:7 “de geestâ€genoemd) gaat ieder mens een unieke persoonlijkheid ontwikkelen die de essentie (de ziel) van deze mens uitmaakt .

    Worden die twee onderdelen van elkaar gescheiden, dan vergaat het lichaam tot stof en keert de geest terug tot God .

    Pred. 12:7 : 7 en het stof wederkeert tot de aarde, zoals het geweest is, en de geest wederkeert tot God, die hem geschonken heeft.

    De menselijke persoonlijkheid, “de ziel†houd dan op te bestaan .

    Vandaar dat de bijbel stelt dat de doden niets weten (Pred.9:5-6) ,

    dat er geen kennis of wijsheid is in het dodenrijk (Pred.9:10),

    dat het niet de doden zijn die de Here prijzen . (Ps.6:5, Jes.38:18) .

    Deze situatie duurt “totdat de hemelen niet meer zijn†Vergelijk met

    Job. 14:10-12 : 10 Maar wanneer een man sterft, dan ligt hij krachteloos neer; geeft een mens de geest, waar is hij gebleven? 11 Zoals water verdampt uit een meer en een rivier verloopt en uitdroogt, 12 zo legt een mens zich neer en staat niet weer op; totdat de hemelen niet meer zijn, ontwaken zij niet en worden niet wakker uit hun slaap.

    De bijbel leert nergens dat de mens een “onsterfelijke ziel†(een immateriële, bewuste en van het lichaam onafhankelijke entiteit ) zou bezitten .

    Deze leer komt uit het oude Babylon en is tot ons gekomen via de Griekse godsdienst en filosofie . Het is een echo van de eerste leugen waarmede de mens geconfronteerd werd : de woorden van de slang in Gen.3:5 : Gij zult geenszins sterven .

    Wat zou trouwens de zin zijn van de opstanding indien de “zielen†reeds bij God (of in de hel) zouden zijn ?

    -------------------------------

  2. OK student : het item kwam reeds uitgebreid aan bod .

    Maar laat ik toch nog één maal argumenteren .

    Ik vertrek van een tekst uit viewtopic.php?f=17&t=30279 : ik citeer uit punt 2, dat ik eerst integraal weergeef . En voor alle duidelijkheid : ik ben geen Jehovah getuige, en ik ga bijlange niet met alles akkoord van wat zij vertellen .

    2. Ontkenning hemel en leven na de dood

    Allereerst komen de Jehovah's Getuigen dan in de knoop te zitten met de gelijkenis van de rijke man en Lazarus. De Heere Jezus gebruikt altijd echt bestaande dingen in gelijkenissen. Als hij deze gelijkenis metaforisch had bedoeld, zou Hij de discipelen, die in een hemel geloofden omdat ze joods waren, ernstig misleid hebben.

    Verder staat er in de Bijbel dat Henoch, Elia en alle martelaren (Op. 20:4) naar de hemel gingen, hoewel dat volgens JG's voor een mens onmogelijk is.

    Verder nog een paar probleemteksten:

    Mat. 6:20: Maar vergadert u schatten in den hemel, waar ze noch mot noch roest verderft, en waar de dieven niet doorgraven noch stelen;

    Hebr. 9:27: En gelijk het den mensen gezet is, eenmaal te sterven, en daarna het oordeel;

    'Daarna' ('meta' in het Grieks) betekent ook echt 'daarna' in een opeenvolgende rij van gebeurtenissen. Het is dus niet mogelijk om het op te vatten als een oordeel wat pas na de opstanding der doden zal plaatsvinden.

    Pred. 12: 7: en het stof wederkeert tot de aarde, zoals het geweest is, en de geest wederkeert tot God, die hem geschonken heeft.

    Mat. 10: 28: En weest niet bevreesd voor hen, die wèl het lichaam doden, maar de ziel niet kunnen doden; weest veeleer bevreesd voor Hem, die beide, ziel en lichaam, kan verderven in de hel.

    Als 'ziel' hier 'mens' zou betekenen, dan liegt Jezus hier.

    + Wat betreft de parabel van de rijke man en de arme Lazarus : Dit is een parabel, geen werkelijkheid & dus geen argument . In het andere geval kunt u bvb ook de parabel nemen die Jotham vertelde aan de burgers van Sichem (Richt. 9:7-15), en daaruit het besluit trekken dat bomen met elkaar kunnen praten .

    + Verder staat er in de Bijbel dat Henoch, Elia en alle martelaren (Op. 20:4) naar de hemel gingen, ….

    We kunnen ons de volgende vragen stellen :

    +++ Zijn Henoch, Elia, Mozes in de Hemel ?

    Het antwoord is Ja

    +++Zijn er naast deze drie nog andere personen in de hemel ?

    Het antwoord is wederom Ja . Bij Christus' opstanding gingen graven open en stonden er doden op die aan velen verschenen . (Matth.27:51-53) Dezen gingen bij Christus' hemelvaart met Hem mee . (Ef.4:8)

    +++ De tekst van Op.20:4 : zijn deze mensen in de Hemel ?

    Openbaring 20 spreekt van de periode na de terugkomst van Christus . Dan zullen deze mensen inderdaad in de hemel zijn . Nu nog niet : eerst moet de opstanding plaats vinden .

    Ik denk dat de bijbel duidelijk is en niet met zichzelf in tegenspraak .

    + Na de dood rusten de doden in het graf, tot “de jongste dag†(zie mijn argumentatie bij de eerste bijdrage aan dit topic )

    + Bij de wederkomst van Christus worden zij die in Christus gestorven zijn opgewekt, en gaan samen met Christus naar de hemel :

    Joh.14:2 :In het huis mijns Vaders zijn vele woningen .

    I Thess. 4:15-17 : 15 Want dit zeggen wij u met een woord des Heren: wij, levenden, die achterblijven tot de komst des Heren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan,

    16 want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van de hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan;17 daarna zullen wij, levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht, en zo zullen wij altijd met de Here wezen.

    + De bijbel leert dus duidelijk dat er een periode is dat alle Godsgetrouwen samen met Christus in de hemel zullen zijn . Dit neemt niets weg van het feit dat zij die in Christus gestorven zijn nu rusten in het graf .

    -------------------------------

    Hebr. 9:27: En gelijk het den mensen gezet is, eenmaal te sterven, en daarna het oordeel;

    'Daarna' ('meta' in het Grieks) betekent ook echt 'daarna' in een opeenvolgende rij van gebeurtenissen. Het is dus niet mogelijk om het op te vatten als een oordeel wat pas na de opstanding der doden zal plaatsvinden.

    De bijbel spreekt duidelijk van twee oordelen :

    Een eerste oordeel dat aan de opstanding vooraf gaat : hoe zou Christus anders kunnen zeggen in Op.22:12 : 12 Zie, Ik kom spoedig en mijn loon is bij Mij om een ieder te vergelden, naardat zijn werk is. ?

    Er is ook een tweede oordeel, dit waarover sprake in :

    1Kor.6:2-3 : 2 Of weet gij niet, dat de heiligen de wereld zullen oordelen? En indien bij u het oordeel over de wereld berust, zijt gij dan onbevoegd voor de meest onbetekenende rechtspraak? 3 Weet gij niet, dat wij over engelen oordelen zullen?

    Op.20:4 : 4 En ik zag tronen, en zij zetten zich daarop, en het oordeel werd hun gegeven; en ik zag de zielen van hen, die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het woord van God, en die noch het beest noch zijn beeld hadden aangebeden en die het merkteken niet op hun voorhoofd en op hun hand ontvangen hadden; en zij werden weder levend en heersten als koningen met Christus, duizend jaren lang.

    Ik ga hier nu verder niet op in .

    -----------------------------------------------

  3. WAT GEBEURD ER ALS DE MENS STERFT ?

    Over het algemeen weet men geen concreet antwoord op deze vraag, meestal is er enkel een flauw vermoeden en een vage hoop .

    Welke zijn de meest voorkomende ideeën ?

    + In de oudheid was er (meestal) een vaag geloof in een hiernamaals .

    + De Grieken geloofden in een onsterfelijke ziel .

    + In het oosten gelooft men meestal in de een of andere vorm van reïncarnatie .

    + De meeste Christenen geloven in een onsterfelijke ziel, die na de dood ofwel naar de hemel, ofwel naar de hel gaat . Voor de Katholieken zijn er nog twee andere opties : het vagevuur of het voorgeborchte (Limbo) .

    + Nog anderen geloven niet aan leven na de dood : ze twijfelen of weten eenvoudig niet wat ze moeten denken .

    WAT ZEGT DE BIJBEL ?

    1 DE DODEN WETEN NIETS : de dood is als een slaap .

    Pred. 9:5-6 : 5 De levenden weten tenminste, dat zij sterven moeten, maar de doden weten niets; zij hebben geen loon meer te wachten, zelfs hun nagedachtenis is vergeten. 6 Zowel hun liefde als hun haat en hun naijver zijn reeds lang vergaan; en zij hebben nimmer deel aan iets, dat onder de zon geschiedt.

    Pred. 9:10 : 10 Al wat uw hand vindt om naar uw vermogen te doen, doe dat, want er is geen werk of overleg of kennis of wijsheid in het dodenrijk, waarheen gij gaat.

    Joh. 11:11-14 : 11 Zo sprak Hij en daarna zeide Hij tot hen: Lazarus, onze vriend, is ingeslapen, maar Ik ga daarheen om hem uit de slaap te wekken. 12 De discipelen zeiden dan tot Hem: Here, als hij slaapt, zal hij herstellen. 13 Doch Jezus had het bedoeld van zijn dood; zij echter meenden, dat Hij het van de rust van de slaap bedoelde. 14 Toen zeide Jezus ronduit tot hen: Lazarus is gestorven,

    Pred.3:19-20 : 19 Want het lot der mensenkinderen is gelijk het lot der dieren, ja, eenzelfde lot treft hen: gelijk dezen sterven, zo sterven genen, en allen hebben enerlei adem, waarbij de mens niets voor heeft boven de dieren; want alles is ijdelheid, 20 alles gaat naar een plaats, alles is geworden uit stof, en alles keert weder tot stof.

    Ps. 6:5 : Want in de dood is Uwer geen gedachtenis ; wie zou U loven in het dodenrijk?

    Ps.146:3-4 : 3 Vertrouwt niet op edelen, op een mensenkind, bij wie geen heil is; 4 gaat zijn adem uit, dan keert hij weder tot zijn aarde, te dien dage vergaan zijn plannen.

    Jes. 38:18 : 18 Want het dodenrijk looft U niet, de dood prijst U niet; wie in de groeve zijn neergedaald, hopen niet op uw trouw.

    Job14:10-12 : 10 Maar wanneer een man sterft, dan ligt hij krachteloos neer; geeft een mens de geest, waar is hij gebleven? 11 Zoals water verdampt uit een meer en een rivier verloopt en uitdroogt, 12 zo legt een mens zich neer en staat niet weer op; totdat de hemelen niet meer zijn, ontwaken zij niet en worden niet wakker uit hun slaap.

    Dit brengt ons tot de vraag:

    2 WAAROM STERFT DE MENS ?

    Rom. 6:23 : Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood, maar de genade, die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Here.

    Rom. 5:12 : Daarom, gelijk door een mens de zonde de wereld is binnengekomen en door de zonde de dood, zo is ook de dood tot alle mensen doorgegaan, omdat allen gezondigd hebben .

    Wat ons terug brengt naar het begin :

    Gen. 2:16-17 : 17 maar van de boom der kennis van goed en kwaad, daarvan zult gij niet eten, want ten dage, dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven.

    Gen.3:4-5 : 4 De slang echter zeide tot de vrouw: Gij zult geenszins sterven,

    5 maar God weet, dat ten dage, dat gij daarvan eet, uw ogen geopend zullen worden,

    en gij als God zult zijn, kennende goed en kwaad.

    Gen.3:19 : in het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aardbodem wederkeert, omdat gij daaruit genomen zijt; want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.

    3 DE OPLOSSING : HET VERLOSSINGSPLAN EN DE VERGIFFENIS .

    Joh.3:16-18 : 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. 17 Want God heeft zijn Zoon niet in de wereld gezonden, opdat Hij de wereld veroordele, maar opdat de wereld door Hem behouden worde. 18 Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld; wie niet gelooft, is reeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de naam van de eniggeboren Zoon van God

    Rom.3:23-24 : 23 Want allen hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden om niet gerechtvaardigd uit zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus.

    4 DE HOOP VAN DE CHRISTEN : DE OPSTANDING !

    a) Christus is opgestaan :

    Matth.28:5 : Hij (Jezus) is hier niet, want Hij is opgewekt, gelijk Hij gezegd heeft; komt, ziet de plaats, waar Hij gelegen heeft.

    B) Zelfs in het oude testament is er reeds de belofte van de opstanding :

    Jes.26:19 : Herleven zullen uw doden (ook mijn lijk), opstaan zullen zij. Ontwaakt en jubelt, gij, die woont in het stof! Want uw dauw is een dauw van licht; en de aarde zal aan de schimmen het leven hergeven.

    Dan.12:2 : Velen van hen die slapen in het stof der aarde, zullen ontwaken, dezen tot eeuwig leven en genen tot versmading, tot eeuwig afgrijzen.

    c) De opstanding : is een expliciete belofte van Jezus :

    Joh.5: 28-29 : 28 Verwondert u hierover niet, want de ure komt, dat allen, die in de graven zijn, naar zijn stem zullen horen, 29 en zij zullen uitgaan, wie het goede gedaan hebben, tot de opstanding ten leven, wie het kwade bedreven hebben, tot de opstanding ten oordeel.

    1 Kor. 15:22 : 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.

    1 Thes. 4:15-17 : 15 Want dit zeggen wij u met een woord des Heren: wij, levenden, die achterblijven tot de komst des Heren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan, 16 want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van de hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan; 17 daarna zullen wij, levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht, en zo zullen wij altijd met de Here wezen.

    5 HET OPSTANDINGSLICHAAM .

    1 Kor. 15:35 & 40-44 : Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 40 Er zijn hemelse en aardse lichamen, maar de glans der hemelse is anders dan die der aardse. 41 De glans der zon is anders dan die der maan en der sterren, want de ene ster verschilt van de andere in glans. 42 Zo is het ook met de opstanding der doden. Er wordt gezaaid in vergankelijkheid, en opgewekt in onvergankelijkheid; 43 er wordt gezaaid in oneer, en opgewekt in heerlijkheid; er wordt gezaaid in zwakheid, en opgewekt in kracht. 44 Er wordt een natuurlijk lichaam gezaaid, en een geestelijk lichaam opgewekt. Is er een natuurlijk lichaam, dan bestaat er ook een geestelijk lichaam.

    BESLUIT :

    Joh.11:25-26 : Jezus zeide tot haar: Ik ben de opstanding en het leven; wie in Mij gelooft zal leven, ook al is hij gestorven,26 en een ieder, die leeft en in Mij gelooft, zal in eeuwigheid niet sterven …

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  4. De vier elementen hebben weinig te maken met hetgene wij nu als “elementen†beschouwen .

    Wetenschappelijk gezien zijn het trouwens niet eens elementen :

    lucht en aarde zijn mengsels,

    water is een verbinding en

    vuur is een verschijnsel .

    De ouden zagen de vier elementen als verschijningsvormen .

    De schepping is een schepping in de dualiteit : Hemel & aarde, water & land, avond & morgen , zon & maan, vogels & vissen, man & vrouw …..

    De vervulling van die dualiteit is de vier (2²) : vandaar de vier elementen .

    Het eerste scheppingsverhaal kan dan ook in vier fases ingedeeld worden ; elk met hun corresponderend element .

    Eerste fase : (verzen 1 & 2)

    De wereld bij God ( Olam Atsiloeth ) : met als element LUCHT .

    Tweede fase : verzen 3 tot 13

    De wereld van de schepping ( Olam Beriah ) : met als element VUUR .

    Derde fase :Verzen 14 tot 31

    De wereld van de vormgeving ( Olam Jetsirah ) : met als element WATER .

    Vierde fase : Hoofdstuk 2 : verzen 1 tot 3 .

    De wereld van de mens : (Olam Assiah ) : met als element AARDE .

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

  5. Alvorens systematisch te antwoorden op uw bijdrage toch nog even herinneren welke mijn appreciatie van Velikovsky is .

    Ik citeer uit mijn bijdrage van 15 september :

    DE VERDIENSTE VAN IMMANUEL VELIKOVSKY .

    Velikovsky is een van de eersten die, zich vasthoudend aan het bijbelverhaal, de klassieke chronologie van het oude Egypte in vraag durfde stellen . Of al de analyses die hij maakt juist zijn is natuurlijk een andere vraag .

    Persoonlijk kan ik bijvoorbeeld akkoord gaan met zijn stelling dat de eerste farao’s van de 18e dynastie tijdgenoten zijn van de koningen van Saul tot Aza . (zie de bijdrage van Student op 18 juni 2014) . Met zijn stelling bvb dat Farao Ramses II de grote tegenstander was van Nebukasnesar in de slag van Karkemisch in 605 B.C. kan ik dan weer helemaal niet akkoord gaan .

    Persoonlijk geloof ik het verhaal van de exodus uit Egypte zoals de bijbel het vertelt .

    Het is uiteraard duidelijk dat dit verhaal niet in te passen is in de klassieke Egyptische chronologie . Ik ben er dan ook van overtuigd dat het mogelijk moet zijn een logische en bewijsbare alternatieve chronologie op te stellen en Velikovsky was een baanbreker op dit gebied .

    Student schreef :

    1

    . De Egyptische chronologie is gestaafd door connecties met andere volken (Assyriërs, Hethieten, Babyloniërs, etc.), dendrologie, radiometrische datering, astronomische dateringen, stratigrafie en verschillende koningslijsten.

    Klopt gedeeltelijk . Maar er zijn ook een pak items waarover de historici het helemaal niet over eens zijn . Bij radiometrische datering is er altijd een foutenmarge, en men gaat uit van de veronderstelling dat de opname van radioactieve isotopen altijd constant is . Wat de koningslijsten betreft : ook die zijn niet altijd met elkaar in overeenstemming . Er is dus nog heel wat marge voor discussie .

    2. De overeenkomsten met het Ipoewerpapyrus zijn minimaal. Slechts een klein deel is geciteerd, zodat de lezer een onvolledig beeld krijgt.

    Het Ipoewerpapyrus werd gevonden ergens rond Memphis begin 19e eeuw . Deze papyrus uit de 19de dynastie is een kopie van een vroeger document dat, volgens geleerden, zou stammen uit de periode van de 12e of 13e dynastie . Het werd op verschillende manieren geïnterpreteerd, maar het is duidelijk een verslag van een opeenvolging van catastrofen welke Egypte getroffen hebben .

    Indien men ervan overtuigd is dat de exodus plaats gevonden heeft in de 18e dynastie is het uiteraard absurd dat een document uit de 12e of 13e dynastie een beschrijving zou geven van gebeurtenissen die enkele eeuwen later zouden plaats vinden . Indien men het oorspronkelijke document dateert in de tijd onmiddellijk na de uittocht (in de 12e dynastie volgens de nieuwe chronologie) dan kan men er moeilijk naast kijken dat dit een ooggetuigen verslag is .

    3. Als de Amalekieten de Hyksos waren. Waarom vielen de Amalekieten dan van achteren (dus; uit Egypte) en niet van voren de Israëlieten aan?

    Ik begrijp uw vraag niet goed . Hoe zouden de Amalekieten uit Egypte kunnen komen als de Israëlieten Egypte pas verlaten hadden ?

    De ontmoeting van Israëlieten & Amalekieten vond plaats te Rafidim (zie Ex. 17:8-16) . De Amalekieten werden verslagen .

    4. Als de Amalekieten door Israël verslagen waren, hoe konden ze dan Egypte nog veroveren?

    De Amalekieten werden door Israël verslagen te Rafidim, niet uitgeroeid . Daarna trokken ze naar Egypte . Josephus schrijft dat ze Egypte innamen zonder veldslag (tegen Apion : boek 1) . De reden waarom er geen veldslag was is duidelijk : het Egyptische leger was omgekomen in de schelfzee .

    Wordt vervolgd .

  6. SCHEPPING OF EVOLUTIE : EVEN NADENKEN .

    Er zijn twee geloven en een schizofreen denken .

    Ik spreek heel duidelijk van TWEE geloven : want noch het ene noch het andere kan bewezen worden

     Het ene geloof is het geloof in EVOLUTIE . We spreken van de evolutie theorie . Er is NIETS bewezen . O ja, men steekt het in een wetenschappelijk kleedje en als men dien omtrent gevulgariseerde werken leest, dan is alles koek en ei, en lijkt het de logica zelve . Gaat men echt op wetenschappelijke wijze alles uitpluizen, dan zijn de moeilijkheden legio, en is de theorie in tegenspraak met tal van fysische wetten .

    13 miljard jaar geleden zou er een grote “boem†geweest zijn (de Big Bang) en van daaruit zou alles zich ontwikkeld hebben, tot we hier op aarde komen tot het complexe systeem dat we kennen . De god van dit systeem noemt “tijd†: telkens iets niet kan verklaard worden laat men de tijd spelen . Over wat de uiteindelijke toekomst is volgens dit systeem is er nogal wat discussie .

    Voor het “individu†is de enige toekomst de dood .

    Friedrich Nietzsche stelde : “Das Leben ist ein Sein zum Tode†.

     Het andere geloof is het geloof in de Schepper . Ook hier is er sprake van “geloof†. Ook hier kan men NIETS bewijzen .

    De bijbel verteld ons het verhaal van “God†die SCHEPT op een perfecte wijze .

    Door de opstand van één wezen (de satan) wordt die perfecte schepping herschapen in een chaos .

    En God schept opnieuw : onze aarde wordt op een perfecte wijze herschapen . Opnieuw is er een opstand : (de zondeval) en opnieuw is er chaos en ellende . Rom.5:12 :

    Door één mens is de zonde in de wereld gekomen en door de zonde de dood, en zo is de dood voor ieder mens gekomen, want ieder mens heeft gezondigd.
    De bijbel stelt dus duidelijk dat de dood pas zijn intrede deed na de zondeval !

    Maar God heeft een oplossing : Hij zend zijn Zoon, die uiteindelijk alles herstelt . Op.21:1 :

    1 Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en vers 4 Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.

    Voor het “individu†is de toekomst hier het eeuwige leven, maar deze toekomst is VOORWAARDELIJK . Joh. 3:18 :

    8 Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld; wie niet gelooft, is reeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de naam van de eniggeboren Zoon van God.

     En dan is er ook nog het “schizofrene denken†. Dat zijn degenen die beide geloven vermengen : die enerzijds geloven in evolutie en anderzijds dat er een god is die hen zal redden, die geloven dat ze zelf een onsterfelijke vonk hebben en die zichzelf zien als potentiële goden of halfgoden . Zulke denkrichtingen zijn Legio .

    ----------------------------------

    Laten we enkele bijbelteksten nemen :

    Gen.1:1 : In den beginne schiep God de hemel en de aarde.

    Gen.1:31 – 2 :1 : En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de zesde dag. Alzo werden voltooid de hemel en de aarde en al hun heer.

    Ex.20:11 : Want in zes dagen heeft de Here de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de Here de sabbatdag en heiligde die.

     De ganse bijbel is door mensen geschreven onder inspiratie van Gods Geest :

    2Petr.1:21 : want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.

    De tien geboden echter, (Ex. 20:1-17) zijn “geschreven door de vinger Godsâ€

    . Dit wordt in de bijbel tweemaal bevestigd : in Ex. 31:18 en in Deut. 9:10 .

    (Ook Deut. 4:3 bevestigd dat het God is die de tien woorden schreef op twee

    stenen tafelen . )

    Indien we Ex.20:11 niet geloven, dan maken we God tot een leugenaar !

    Ps.33:6 : Door het woord des Heren zijn de hemelen gemaakt, door de adem van zijn mond al hun heer.

    Ps.33:9 : Want Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er.

    Neh.9:6 : Gij toch zijt alleen de Here, Gij hebt de hemel, de hemel der hemelen en al zijn heer gemaakt, de aarde en al wat daarop is, de zeeen en al wat daarin is; ja, Gij geeft hun allen het leven, en het heer des hemels buigt zich voor U neder.

    Jes.45:12 : Ik ben het, die de aarde gemaakt en de mens daarop geschapen heb; mijn handen hebben de hemelen uitgespannen en aan al hun heer heb Ik mijn bevelen gegeven.

    Jer.32 :17 : Ach, Here Here, zie, Gij hebt de hemel en de aarde gemaakt door uw grote kracht en uw uitgestrekte arm; niets zou te wonderlijk zijn voor U,

    Hand.17:26 : Hij heeft uit een enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen en Hij heeft de hun toegemeten tijden en de grenzen van hun woonplaatsen bepaald, …

    Op.4 :11 : Gij, onze Here en God, zijt waardig te ontvangen de heerlijkheid, de eer en de macht; want Gij hebt alles geschapen, en om uw wil was het en werd het geschapen.

    Op.14 :7 : en hij zeide met luider stem: Vreest God en geeft Hem eer, want de ure van zijn oordeel is gekomen, en aanbidt Hem, die de hemel en de aarde en de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.

    Nog enkele bedenkingen : Indien we niet in schepping geloven :

     Kunnen we dan geloven hetgene Paulus ons zegt in 1Kor15:51-52 ?

    1Kor15:51-52 : Zie, ik deel u een geheimenis mede. Allen zullen wij niet ontslapen, maar allen zullen wij veranderd worden, 52 in een ondeelbaar ogenblik, bij de laatste bazuin, want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden.

     Kunnen we dan geloven dat God een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zal scheppen ? Ik kan me moeilijk voorstellen dat er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zou komen door evolutie : en indien God een nieuwe hemel en een nieuwe aarde kan scheppen, waarom zou Hij dan de huidige aarde niet geschapen kunnen hebben ?

    Jes.65:17 : Want zie, Ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde; aan wat vroeger was, zal niet gedacht worden, het zal niemand in de zin komen.

    Op. 21:1 : En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde; want de eerste hemel, en de eerste aarde was voorbijgegaan, en de zee was niet meer.

     Hoe verstaan we dan de tekst van Colossenzen 1:15-20 ?

    Col.1:15-20 : 15 Hij is het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene der ganse schepping, 16 want in Hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aarde zijn, de zichtbare en de onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten; alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen; 17 en Hij is voor alles en alle dingen hebben hun bestaan in Hem; 18 en Hij is het hoofd van het lichaam, de gemeente. Hij is het begin, de eerstgeborene uit de doden, zodat Hij onder alles de eerste geworden is. 19 Want het heeft de ganse volheid behaagd in Hem woning te maken, 20 en door Hem, vrede gemaakt hebbende door het bloed zijns kruises, alle dingen weder met Zich te verzoenen, door Hem, hetzij wat op de aarde, hetzij wat in de hemelen is.

     Wat met de tekst uit Rom.5:12 , die zegt dat de dood in de wereld is gekomen door de zonde van de eerste mens ?

    Rom.5:12 : Daarom, gelijk door een mens de zonde de wereld is binnengekomen en door de zonde de dood, zo is ook de dood tot alle mensen doorgegaan, omdat allen gezondigd hebben;

    --------------------------------------------

  7. Student schreef :

    Beste allemaal (en in het bijzonder mijn opponenten in schepping-evolutiediscussies),

    Aangezien ik de laatste tijd verschillende feiten tegenkom die ingaan tegen het creationisme en de evolutietheorie ondersteunen, heb ik besloten om geen overtuigd creationist meer te zijn. Die argumenten tegen weerleggen nog niet de argumenten voor en ook kent de evolutietheorie argumenten tegen. Daarom heb ik besloten me neutraal op te stellen en beide partijen te bekritiseren. Dat komt in de praktijk er op neer dat ik nog steeds tegen de evolutietheorie zal zijn en argumenten voor creationisme zal uitdragen. Dat komt omdat er geen andere actieve creationist op dit forum is en de discussie te doen verstommen is ook jammer. Dus vooraf alvast excuses dat ik nogal creationistisch ingesteld zal zijn op dit forum.

    Mijn besluit heb ik genomen door René Fransens boek 'Gevormd uit sterrenstof'. Het bracht wat wezenlijke problemen die ik nog nooit had gehoord. Ook mijn kijk op Genesis is door dit boek veranderd.

    Groetjes,

    Student

    Laat ik eerst nog eens Eliyahu7 citeren, in het topic Velikovsky op 21 sept. 2014 05:18

    Ons geloof in de Torah is absoluut en geen archeologische vondst of wetenschappelijke studie heeft de mogelijkheid dat rotsvaste geloof te ondermijnen.

    Wat de bijbel leert over SCHEPPING .

    Er zijn tientallen passages in de bijbel waar er sprake is van schepping : gaande van Genesis tot en met Openbaring .

    De bijbel vermeldt dat de twee stenen tafelen door God zelf geschreven zijn . (Ex.31:18 //Ex.34:28 ) Op die stenen tafelen staat : Ex.20:11 : 11 Want in zes dagen heeft deHEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.

    De bijbel spreekt van een ogenblikkelijke schepping : Ps.33 : 6 & 9 :

    6 Door het woord des HEREN zijn de hemelen gemaakt, door de adem van zijn mond al hun heer.

    9 Want Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er.

    De schepping maakt God tot Here .

    Jes.45:18 : Want zo zegt de HERE, die de hemelen geschapen heeft – Hij is God – die de aarde geformeerd en haar gemaakt heeft, Hij heeft haar gegrondvest; niet tot een baaierd heeft Hij haar geschapen, maar ter bewoning heeft Hij haar geformeerd: Ik ben de HERE en er is geen ander.

    De schepping is in de bijbel het grote onderscheid tussen God en de afgoden :

    I Kron.16:26 : want alle goden der volken zijn afgoden, maar de HERE heeft de hemel gemaakt;

    God eist aanbidding omdat Hij geschapen heeft : Op.14:6 : 6 En ik zag een andere engel vliegen in het midden des hemels en hij had een eeuwig evangelie, om dat te verkondigen aan hen, die op de aarde gezeten zijn en aan alle volk en stam en taal en natie; 7 en hij zeide met luider stem: Vreest God en geeft Hem eer, want de ure van zijn oordeel is gekomen, en aanbidt Hem, die de hemel en de aarde en de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.

    Het verlossingsplan is onlosmakelijk verbonden met schepping en zonde val .

    + Bij de schepping was de aarde volmaakt : de dood was onbestaand . (Gen.1:31)

    + De dood kwam er door de zondeval . (Rom.5:12)

    + Door de kruisdood van Christus kunnen we opnieuw het eeuwige leven verwerven (Rom.3:22-23)

    + Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde . (Op.21:1 // Jes. 66:22) .

    -----------------------------------------------------

    LATEN WE LOGISCH BLIJVEN : ofwel / ofwel :

    Ofwel heeft God de wereld op een perfecte wijze geschapen, is de mens gevallen, en kan deze door het offer Christus verlost worden : de versie van de bijbel .

    Ofwel is de wereld tot stand gekomen door evolutie, en is de bijbel een boek vol leugens, en het Christendom op zijn minst een bedenkelijke godsdienst .

    ------------------------------------------------------

  8. Eliyahu7 schreef op 21 sept. 2014 05:18 : (zie hierboven)

    Dank voor uw bijdrage ter verdediging van Velikovsky .

    Velikovsky zal altijd wel een omstreden figuur blijven . Toch ben ik ervan overtuigd dat hij in vele domeinen gelijk heeft . Ik bewonder de moed die hij gehad heeft om vast te houden aan het absolute geloof in de Torah, en daarvan uitgaande zijn theorieën op te bouwen .

    U schrijft :

    Ons geloof in de Torah is absoluut en geen archeologische vondst of wetenschappelijke studie heeft de mogelijkheid dat rotsvaste geloof te ondermijnen.

    Ik denk ook niet dat er archeologische vondsten zullen gedaan worden die de Torah tegenspreken . Wel worden legio van archeologische vondsten gedaan worden die worden uitgelegd in tegenspraak met de Torah : wat NIET hetzelfde is !

    Numeri 12:6-8 stelt :

    6 zei hij: ‘Luister goed. Als er bij jullie een profeet van de HEER is, maak ik mij in visioenen aan hem bekend en spreek ik met hem in dromen. 7 Maar met mijn dienaar Mozes, op wie ik volledig kan vertrouwen, ga ik anders om: 8 met hem spreek ik rechtstreeks, duidelijk, niet in raadsels, en hij aanschouwt mijn gestalte. Hoe durven jullie dan aanmerkingen op mijn dienaar Mozes te maken?’

    In deze tekst vertelt de bijbel ons dat God Zijn woord rechtstreeks aan Mozes medegedeeld heeft . Derhalve zijn de mededelingen uit de Torah in elk geval essentieel . Een geschiedenis aanvaarden die in tegenspraak is met de Torah staat, mijns inziens, dan ook gelijk met het verwerpen van Gods woord .

    -------------------------------------

  9. De vraag is mijns inziens hoe je de bijbel bekijkt .

    Uiteindelijk zijn er slechts 2 opties :

    OFWEL IS DE BIJBEL EEN VERZAMELING VAN JOODSE MYTHEN EN SAGEN :

    Dan is de bijbel een woord van mensen . Die hadden misschien wel goede bedoelingen, maar ja, die konden natuurlijk niet weten wat we nu weten . En ja, die waren nogal primitief en nationalistisch ingesteld .

    De bijbel is dan weinig meer dan een verzameling van gissen en vergissen : een mythe over het ontstaan van de mensheid en van het joodse volk . Een verzameling verhalen met misschien wel een historische kern, maar vooral bedoeld om het volk een eigenwaarde te geven en de maatschappelijke orde te bewaren .

    Uiteraard kan iedereen dan de bijbel naar hartelust interpreteren, en is de bijbel geen godsdienstig- maar een filosofisch boek .

    De bijbel is dan “een oude viool, waaruit iedereen het deuntje kan halen dat hem bevalt†(citaat van Voltaire) . "En aangezien god dan ook niets zegt, kan men hem laten zeggen wat men wil" . (citaat van Sartre) .

    OFWEL IS DE BIJBEL HET WOORD DAT GOD TOT DE MENSEN RICHT, EN DAT GETUIGT VAN JEZUS CHRISTUS .

    Dan is de bijbel een gids tot “eeuwig leven†.

    Christus zegt : (Joh.5:39 )

    39 U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben. Welnu, de Schriften getuigen over mij, 40 maar bij mij wilt u niet komen om leven te ontvangen.

    Met alle consequenties van dien : en de bijbel doet een pak boute uitspraken : onder andere :

    Er is sprake van schepping : Psalm 33:6 & 9 :

    6 Door het woord des HEREN zijn de hemelen gemaakt,

    door de adem van zijn mond al hun heer.

    9 Want Hij sprak en het was er,

    Hij gebood en het stond er.

    Alle mensen komen voort uit één : Hand.17:26-27 :

    26 Hij heeft uit één enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen en Hij heeft de hun toegemeten tijden en de grenzen van hun woonplaatsen bepaald, 27 opdat zij God zouden zoeken, of zij Hem al tastende vinden mochten, hoewel Hij niet ver is van een ieder van ons.

    Er was geen dood in de wereld voorafgaand aan de zondeval : Rom. 5:12 :

    12 Daarom, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen en door de zonde de dood, zo is ook de dood tot alle mensen doorgegaan, omdat allen gezondigd hebben;

    Er komt een oordeel : Hebr.4:12-13 :

    12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneenscheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het schift overleggingen en gedachten des harten; 13 en geen schepsel is voor Hem verborgen, want alle dingen liggen open en ontbloot voor de ogen van Hem, voor wie wij rekenschap hebben af te leggen.

    Er komt een uitvoering van dat oordeel : Op. 21: 7-8 :

    7 Wie overwint, zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. 8 Maar de lafhartigen, de ongelovigen, de verfoeilijken, de moordenaars, de hoereerders, de tovenaars, de afgodendienaars en alle leugenaars – hun deel is in de poel, die brandt van vuur en zwavel: dit is de tweede dood.

    Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde : Op.21:1 :

    1 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan, en de zee was niet meer.

    En dan is er weinig marge tot interpretatie : want : “ er staat geschrevenâ€. Indien u dan niet gelooft wat er staat, dan maakt u God tot een leugenaar .

    Paulus zegt : Rom.1:16 :

    16 Want ik schaam mij het evangelie niet; want het is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft, eerst voor de Jood, maar ook voor de Griek.

    En ook : I kor. 1:21-24 :

    2

    1 Want daar de wereld in de wijsheid Gods door haar wijsheid God niet gekend heeft, heeft het Gode behaagd door de dwaasheid der prediking te redden hen, die geloven. 22 Immers, de Joden verlangen tekenen en de Grieken zoeken wijsheid, 23 doch wij prediken een gekruisigde Christus, voor Joden een aanstoot, voor heidenen een dwaasheid, 24 maar voor hen, die geroepen zijn, Joden zowel als Grieken, (prediken wij) Christus, de kracht Gods en de wijsheid Gods.

    --------------------------------

  10. Student schreef op 16 09 2014 :

    Dat de Septuagintavertaling minder betrouwbaar is, is een misvatting. Ook de Dode Zeerollen ondersteunen vaak de Septuaginta. Ook heeft de Septuaginta zo nu en dan een vertaling die beter is dan die van de Masoretische Tekst.

    De Septuaginta is sowieso een vertaling van de Hebreeuwse bijbel in het Grieks, begonnen in Alexandrië onder de regering van Ptolomeus Philadelphus (285-246) , ten behoeve van de Joden in de diaspora die de Hebreeuwse taal niet meer kenden .

    Een vertaling beter dan het origineel ? Op zijn minst twijfelachtig .

    Uiteraard kunnen we niet uitsluiten dat in de kopieën van de originele Hebreeuwse tekst die tot ons gekomen zijn kleine foutjes schuilen die in de exemplaren die de vertalers gebruikten niet aanwezig waren .

    Sterker nog, waarschijnlijk begon Ahmose met de onderdrukking. Dat we geen tekst vinden waarin letterlijk staat dtat farao's de Israëlieten onderdrukten is niet verwonderlijk: we hebben maar zo'n 10% van alles wat de Egyptenaren geschreven hebben.

    Het is echter wel duidelijk dat de 18de-dynastiefarao's Semieten onderdrukten. Zie bijv.:

    756

    The heavier works of the Amon-temple are here

    under inspection by Rekhmire. Of particular interest are

    the Semitic foreigners, who appear among the brickmakers ,

    of the "captivity which his majesty brought for the works

    of the temple of Amon." This is, of course, precisely what

    was afterward exacted of the Hebrews.

    Ahmose, de eerste farao van de achttiende dynastie was de broer van Kamose, de laatste farao van de 17e dynastie (1625-1539) . Deze dynastie, waar we bitter weinig over weten, regeerde vanuit Thebe bij de gratie van de Hyksos die uit Avaris regeerden .

    De opstand tegen de Hyksos begon ergens rond 1555 onder Farao SENAKHTENRE . Zijn opvolgers SEGENERE TAÄ en KAMOSE brachten de Hyksos steeds meer in het nauw .

    Ahmose, de eerste farao van de 18e dynastie slaagde erin hun hoofdstad Avaris in te nemen en de Hyksos uit Egypte te verdrijven .

    Velikovsky linkt deze gebeurtenissen aan het verslaan van de Amalakieten (= de Hyksos) door Saul, nadat hij de Kenieten had laten gaan (zie I.Samuël 15) . Persoonlijk denk ik dat hij gelijk heeft . De Kenieten die Saul had laten gaan waren Semieten . Vermoedelijk waren deze mensen die door de 18e dynastie onderdrukt werden .

    Fout. De officiële hoofdstad was Thebe, maar precies de farao's rond de uittocht, waaronder natuurlijk Amenhotep II, resideerden voornamelijk in Memfis, wat dicht bij Gosen ligt.

    Bron ?

    Bij mijn weten hadden alle farao’s van de 18e dynastie Thebe tot hoofdstad, met één uitzondering : Amenhotep IV (=Echnaton) welke Ashetaton (= tell Amarna) tot hoofdstad had .

    Van Amenhotep II tot en met Horemheb was de buitenlandse regering van Egypte uitermate zwak. Dat kunnen we zien door de weinige activiteiten van de Egyptenaren in o.a. de Sinaï.

    Thoetmosis IV was een zwakke farao met weinig activiteiten.

    Hier volgt een stukje uit Wikipedia :

    Amenhotep had ook te kampen met nieuwe opstanden in Syrië. Aan het neerslaan daarvan besteedde hij zijn tweede Syrische veldtocht. Die vond plaats in zijn regeringsjaren 7 tot 9. Beide opstanden werden veroorzaakt door verzet in de Syrische gebieden van het Egyptische Rijk, dat waarschijnlijk opgestookt werd door de koning van de Mitanni. In jaar 9 verloor Amenhotep II zijn gezag over het gebied tussen de Orontes en de Eufraat. Na deze campagne ontwikkelden zich geen verdere conflicten tussen Mitanni en Egypte en werd er een informele vrede gehandhaafd tussen Amenhotep en de koning van Mitanni. Daarna legde Amenhotep de nadruk op binnenlandse kwesties, handhaafde de keizerlijke controle van Egypte over Kanaän en wijdde zich aan de handhaving van Egyptes welvaart.

    Amenhotep II was niet alleen een vechter maar ook een diplomaat. Hij regelde dat deBabyloniërs en Hettieten vrede met elkaar sloten, in ruil voor de betaling aan Egypte door deze gebieden van een schatting. Toen de vrede verzekerd was richtte de koning veel gebouwen op in Egypte.

    Er zijn geleerden die denken dat dit de farao was ten tijde van de exodus, die rond ca. 1401 v.Chr. zou hebben plaatsgevonden.

    Het is uiteraard absurd van te beweren dat de exodus, ZOALS DIE IN DE BIJBEL BESCHREVEN IS, dan zou hebben plaats gevonden . (Tussen de gebeurtenissen van de exodus en de regering van David komt in de Bijbel Egypte niet aan bod .)

    waarschijnlijk opgevist in de buurt van Suez
    . (het lijk van Amenhotep II) .

    In mijn ogen een absurde bewering .

    -----------------------------------------------------------------------------

  11. broer konijn schreef 16 sep 2014 08:55

    credo26 schreef:Flavius Josephus schrijft in zijn “geschiedenis der Joden†in zijn 2e boek hoofdstuk 5 eerste paragraaf :

    (Ik vertaal uit een Franstalige versie) …

    Waarom niet liever onze eigen oud-hollandsche taal doorvorscht tot eene leeringh ende vermaeck?!

    Voor mij zeker niet gelaten, maar ik ben niet zo handig met de computer dat ik die teksten zomaar kan ophalen .

    Wat het boek “Alle de werken van Flavius Josephus … “ zelf betreft : een vriend van me heeft een facsimile uitgave van het boek . Prachtig werk, maar onhandig van formaat ! Dus praktisch niet te gebruiken .

    -------------------------------------------------------------------------------

    Student schreef 16 sep 2014 12:16

    i

    n de Septuagintavertaling staat:

    In het vierhonderdveertigste jaar...

    Dat plaatst de uittocht rond 1400 v. C.

    Inderdaad stierf in 1400 v.C. een farao: Amenhotep II. Hij was een machtige farao, maar toch stierf hij zonder enige reden heel plotseling. Zijn graf was onafgemaakt. Ook werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon.

    40 jaar later, in 1360 v.C., was de toestand in Palestina rumoerig. Egypte had weinig macht in Israël in Kanaän bestond uit een grote verzameling stadsstaten. In die tijd werden de Amarnabrieven geschreven. Brieven van Kanaänitische stadsvorsten aan farao's Amenhotep III en Echnaton. In deze brieven worden de 'Habiru' genoemd, die onder leiding staan van 'de rebel Mesj'. Opvallend is dat in die tijd de Hebreeën rondliepen, onder leiding van 'Moshe', die voor de koninklijke familie een rebel was.

    Mozes veroverde Moab en Basan.

    Abdu-Heba, koning van Jeruzalem schreef:

    De Habiru plunderen alle landen van de koning...

    Onder leiding van Jozua werd Kanaän ingenomen. Ook dat was in de tijd dat de Amarnabrieven werden geschreven. 'In een paar dagen zijn de Habiru in mijn stad', schreef de koning van Jeruzalem, wellicht dezelfde als Adonizedek in het boek Jozua. Opvallend is dat er geen brieven zijn van de koningen van Jericho en Ai.

    Jozua verwoestte 3 steden: Jericho, Ai en Hasor.

    Jericho is rond 1400 v. Chr. verwoest, concludeert archeoloog B. Wood.

    Ai, dat gelokaliseerd moet worden als Khirbet El-Maqatir, is rond 1400 v. Chr. verbrand.

    Hasor was volgens de koning van Tyrus, die ook een Amarnabrief schreef, in handen van de Habiru. Hij dacht alleen dat de koning van Hasor was overgelopen naar de Habiru!

    Eerst en vooral wat betreft de Septuaginta vertaling :

    De Septuaginta een vertaling is van de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst . Als beide teksten vergeleken worden vindt men nogal wat verschillen . Meestal wordt de Hebreeuwse tekst de betrouwbaarste beschouwd .

    Dat u hier de Septuaginta aanhaalt omdat die datering nu eenmaal past in uw redenering dan de Hebreeuwse tekst, lijkt me dan ook eerder opportunistisch .

    Laten we nu eens kijken naar de 18e dynastie in Egypte .

    Ik geef twee reeksen data op, (de historici zijn het op dit punt niet eens) laten we de TWEEDE reeks nemen, deze welke u verkiest .

    AHMOSE 1550-1525 //// 1539-1514

    AMENHOTEP I 1525-1504 //// 1514-1493

    THOETMOSES I 1504-1492 //// 1493-1482

    THOETMOSES II 1492-1479 //// 1482-1479

    HATSJEPSOET 1479-1458 //// 1479-1458

    THOETMOSES III 1458-1425 //// 1458-1426

    AMENHOTEP II 1428-1397 //// 1426-1400

    THOETMOSES IV 1397-1388 //// 1400-1390

    AMENHOTEP III 1388-1351 //// 1390-1353

    ECHNATON 1351-1334 //// 1353-1336

    SMERCHKARE 1337-1333 //// 1335-1332

    TOETANCHAMON 1333-1323 //// 1332-1323

    EYE 1323-1319 //// 1323-1319

    HAREMHAB 1319-1307 //// 1319-1292

    De bijbel leert ons dat toen Mozes geboren werd de verdrukking van de Israëlieten reeds op gang was . We weten ook dat Mozes 80 jaar was toen hij de Israëlieten uit Egypte leidde . Als we bovenstaande data in ogenschouw nemen zou dit willen zeggen dat de Israëlieten reeds in slavernij zouden geweest zijn onder de regering van Thoetmoses II . Er is echter geen enkele bron die dit bevestigd .

    Wat meer is :

    + De 18e dynastie regeerde vanuit THEBE : dit is een goeie 500 km verwijderd van de

    voorraadsteden Pithom en Raämses . (hoe konden Mozes en Aäron dan zo vlot bij Farao

    geraken ? )

    + Er is geen noemenswaardige bouwactiviteit bekend van deze dynastie in de delta regio .

    + Onder de regering van THOETMOSES III (1458-1426) had Egypte zijn grenzen weten te

    verleggen tot aan de Eufraat . Zijn opvolgers controleerden zeker nog voor 150 jaar en groot

    gedeelte van Palestina . En zoals ik al zei in mijn vorige bijdrage :

    “Na de uittocht is Egypte volledig geruïneerd : zowel economisch (de eerste negen plagen), sociaal (de tiende plaag) als militair (volledige vernietiging van het Egyptische leger in de schelfzee)†.
    Hoe ga je dat gaan rijmen met het feit dat de opvolgers van THOETMOSES III een groot gedeelte van Palestina controleerden ?

    + Het boek Richteren vertelt ons menige onderdrukking door volkeren uit Kanaän, maar

    Egypte wordt nooit vermeld .

    Ten slotte :

    De mummie van AMENHOTEP II is teruggevonden, terwijl de bijbel duidelijk stelt dat de farao die de Israëlieten achtervolgden omgekomen is in de schelfzee . Victor Loret heeft de mummie van Amenhotep II gevonden in het dal der koningen in 1898 . (bron: Wikipedia)

    Mijn conclusie : De uittocht uit Egypte, zoals verteld in het boek Exodus, kan onmogelijk plaats gevonden hebben gedurende de 18e dynastie .

    --------------------------------------------------------------------------------------------

  12. Michiel schreef op 19 juni 2014 10:15

    Er staat me iets bij dat er in pyramides aantekeningen zijn gevonden van een volk dat de pyramides moest bouwen. Het is al weer lang geleden dat ik daarover iets gezien/ gelezen heb, maar dat volk zou het volk Israel kunnen zijn. Het lijkt mij dat we op basis van de gegevens die we uit de pyramiden hebben kunnen achterhalen, dat je niet zomaar 550 jaar kan opschuiven om een theorie kloppend te maken, dan kom je, zo lijkt mij, elders weer in de problemen.

    Flavius Josephus schrijft in zijn “geschiedenis der Joden†in zijn 2e boek hoofdstuk 5 eerste paragraaf :

    (Ik vertaal uit een Franstalige versie) … Ze deden ze verscheidene dijken bouwen om de wateren tegen te houden en verschillende kanalen om de wateren te geleiden . Ze deden hen muren bouwen om de steden te omsluiten en ze deden ze piramides bouwen van een duizelingwekkende hoogte ….

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    Twee citaten :

    Salomo zei (pred.1:11) : 11 Er is geen heugenis van de vorige tijden, en ook van de latere, die er zullen zijn, zal er geen heugenis wezen bij hen die nog later leven zullen.

    Napoleon Bonaparte zei : De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is.

  13. Wat betreft Velikovsky :

    Indien we het verhaal van de Exodus nemen zoals het staat in de bijbel, en dit dan gaan vergelijken met de gangbare opvatting van de oude Egyptische geschiedenis, dan stuiten we op onoverkomelijke moeilijkheden .

    HET BIJBELSE VERHAAL .

    Het bijbelse verhaal vertelt ons dat de Israëlieten na een lange periode van slavernij in Egypte, onder de leiding van Mozes verlost werden door Gods wonderbaarlijke tussenkomst .

    Het verhaal zelf kunnen we lezen in de eerste hoofdstukken van Exodus . (zie aldaar) . Na de uittocht is Egypte volledig geruïneerd : zowel economisch (de eerste negen plagen), sociaal (de tiende plaag) als militair (volledige vernietiging van het Egyptische leger in de schelfzee) .

    Na de uittocht is er in de bijbel lange tijd geen sprake meer van Egypte : noch in de tijd van Jozua, noch in de tijd van de richteren . We moeten wachten tot aan de regering van David, alvorens er weer sprake is van Egypte : als “Farao†de stad Gezer inneemt en geeft als bruidschat voor zijn dochter, een van de vrouwen van Salomo . (zie 1Kon.9:16) .

    Wat het tijdstip van de uittocht betreft : de bijbel geeft één hint, namelijk in

    1Kon.6:1 : 1 In het vierhonderdtachtigste jaar na de uittocht van de Israëlieten uit Egypte, in het vierde jaar van zijn regering over Israël, in de maand ziw, de tweede maand, begon koning Salomo met de bouw van de tempel.

    Deze tekst wordt op twee verschillende manieren geïnterpreteerd :

    1) Tussen het vierde jaar van Salomo (het jaar 965 B.C.) en de uittocht liggen letterlijk 480 jaar : wat erop neerkomt dat de uittocht plaats zou gehad hebben in 1445 B.C. ( De getuigen plaatsen –als enigen- het vierde jaar van Salomo in 1034 B.C. en de uittocht in 1513 B.C.)

    2) De 480 jaar worden geïnterpreteerd als zijnde een schatting op basis van een genealogische lijst (480 = 12X40) en zou in werkelijkheid een 325 jaar geduurd hebben, wat de exodus plaatst rond het jaar 1290 B.C.

    HET ANDERE PLAATJE .

    Volgens de klassieke chronologie van de Egyptische geschiedenis is dit de periode van de 18e (1550-1307 B.C.) & de 19e (1307-1196 B.C.) dynastie .

    Nergens in deze periode is er plaats voor een uittocht uit Egypte zoals deze verteld wordt in het boek Exodus . (Al doet men verwoede pogingen om dit wel te doen : denk bijvoorbeeld aan de film “De tien geboden†van Cecil B. DeMille ) Nergens zult u in een wetenschappelijk boek over de oude geschiedenis van Egypte een verwijzing vinden naar de exodus zoals die in de bijbel verteld wordt .

    DE VERDIENSTE VAN IMMANUEL VELIKOVSKY .

    Velikovsky is een van de eersten die, zich vasthoudend aan het bijbelverhaal, de klassieke chronologie van het oude Egypte in vraag durfde stellen . Of al de analyses die hij maakt juist zijn is natuurlijk een andere vraag .

    Persoonlijk kan ik bijvoorbeeld akkoord gaan met zijn stelling dat de eerste farao’s van de 18e dynastie tijdgenoten zijn van de koningen van Saul tot Aza . (zie de bijdrage van Student op 18 juni 2014) . Met zijn stelling bvb dat Farao Ramses II de grote tegenstander was van Nebukasnesar in de slag van Karkemisch in 605 B.C. kan ik dan weer helemaal niet akkoord gaan .

    ----------------------------------------------------------

  14. door Davy964 » 31 jul 2014 22:31

    @Dannyr en Olorin, ook staat er dat na de kruisiging de graven open gingen en de heiligen uit hun graven gingen en naar de heilige stad trokken (Jeruzalem). Waarom zouden deze heiligen wel 'tot leven' komen, met waarschijnlijk net als Jezus een verheerlijkt lichaam, als zij nadat ze in Jeruzalem geweest waren weer dood gingen en wederom moesten wachten tot de wederkomst van Christus?

    Ik neem aan dat deze heiligen net als Jezus werden opgenomen in de Hemel. Overigens kun je hier alleen maar over speculeren, aangezien er verder niets gezegd wordt over deze overleden heiligen en wordt er daarom ook niet over gepreekt.

    Er staat een tekst in de Efeze brief waarin staat dat Christus mensen meenam bij zijn hemelvaart .

    Efeze 4: 7-8 : 7 Maar aan een ieder onzer afzonderlijk is de genade gegeven, naar de mate, waarin Christus haar schenkt. 8 Daarom heet het: opgevaren naar den hoge voerde Hij krijgsgevangenen mede, gaven gaf Hij aan de mensen.

    ---------------------------------------------

  15. door Olorin » 31 jul 2014 20:45

    In de Bijbel (concreter in de Wet/Thora) staat dat als de Joden een stad veroveren, ze van de Heer de stad buit mogen maken, inclusief het vee, de vrouwen en kinderen. Wel heeft een vrouw die je tot huwelijk dwing op dat moment wel de rechten als je partner. Maar de steden die de Heer in eigendom geeft, daar geldt dit niet. Immer daar moet iedereen gedood worden, inclusief vrouwen en kinderen. (Zie oa. Deuteronomium 20.)

    Hoe geef je dit deel van de Bijbel betekenis in je leven?

    Dit zijn inderdaad teksten waar iedereen het moeilijk mee heeft .

    Maar laten we toch eens de context bekijken waarom God de uitroeiing van die volken bevolen heeft .

    Leviticus 20:1-21 geeft een overzicht van zonden waarop de doodstaf stond .

    In vers 23 staat dan : 23 Wandelt niet naar de inzettingen van het volk, dat Ik voor u uit verdrijf: want al deze dingen hebben zij gedaan, zodat Ik een afschuw van hen gekregen heb.

    In Deuteronomium 7 gaat het over de verhouding tot de volkeren van Kanaän .

    De reden dat God aangeeft waarom ze moeten gedood worden staat in vers 4 : “want zij zouden uw zonen van Mij doen afwijkenâ€

    Deut.7:6 : 1 Wanneer de HERE, uw God, u in het land gebracht zal hebben, dat gij in bezit gaat nemen, en Hij voor u uit vele volken verdreven zal hebben, de Hethieten, de Girgasieten, de Amorieten, de Kanaänieten, de Perizzieten, de Chiwwieten, en de Jebusieten, zeven volken, talrijker en machtiger dan gij,

    2 en de HERE, uw God, hen aan u overgeleverd zal hebben, zodat gij hen verslaat, dan zult gij hen volkomen met de ban slaan;

    gij zult met hen geen verbond sluiten en hun geen genade verlenen.

    3 Gij zult u ook met hen niet verzwageren; uw dochters zult gij aan hun zonen niet geven, noch hun dochters nemen voor uw zonen;

    4 want zij zouden uw zonen van Mij doen afwijken, zodat zij andere goden zouden dienen, en de toorn des HEREN tegen u zou ontbranden en Hij u weldra zou verdelgen.

    5 Maar aldus zult gij met hen doen: hun altaren zult gij afbreken, hun gewijde stenen verbrijzelen, hun gewijde palen omhouwen en hun gesneden beelden met vuur verbranden. 6 Want gij zijt een volk, dat de HERE, uw God, heilig is; ú heeft de HERE, uw God, uit alle volken op de aardbodem uitverkoren om zijn eigen volk te zijn.

    Dit gold dan ook enkel voor de volkeren uit Kanaän .

    Deut. 20 geeft ons een overzicht van de oorlogswetten . Maar dezen golden niet voor de volkeren uit Kanaän . (verzen 16 tot 18) .

    Hoe we als Christen omgaan met deze teksten ?

    De bijbel roept ons op om een geheiligd leven te leiden .

    Efeze 1:4 : 4 Hij heeft ons immers in Hem uitverkoren vóór de grondlegging der wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht.

    Fil.2:15 : 15 opdat gij onberispelijk en onbesmet moogt zijn, onbesproken kinderen Gods te midden van een ontaard en verkeerd geslacht, waaronder gij schijnt als lichtende sterren in de wereld,

    Laten we de rest aan God overlaten .

  16. De bijbel leert dat Als de mens sterft zijn lichaam vergaat tot stof en zijn geest terug gaat naar God die hem geschapen heeft .

    Pred. 3:18-20 : Wat de mensenkinderen betreft, God wil hen schiften en laten zien, dat zij eigenlijk dieren zijn. 19 Want het lot der mensenkinderen is gelijk het lot der dieren, ja, eenzelfde lot treft hen: gelijk dezen sterven, zo sterven genen, en allen hebben enerlei adem, waarbij de mens niets voor heeft boven de dieren; want alles is ijdelheid, 20 alles gaat naar één plaats, alles is geworden uit stof, en alles keert weder tot stof.

    De doden weten niets : de dood is als een slaap .

    Pred. 9:5-6 : 5 De levenden weten tenminste, dat zij sterven moeten, maar de doden weten niets; zij hebben geen loon meer te wachten, zelfs hun nagedachtenis is vergeten. 6 Zowel hun liefde als hun haat en hun naijver zijn reeds lang vergaan; en zij hebben nimmer deel aan iets, dat onder de zon geschiedt.

    Pred. 9:10 : 10 Al wat uw hand vindt om naar uw vermogen te doen, doe dat, want er is geen werk of overleg of kennis of wijsheid in het dodenrijk, waarheen gij gaat.

    Joh. 11:11-14 : 11 Zo sprak Hij en daarna zeide Hij tot hen: Lazarus, onze vriend, is ingeslapen, maar Ik ga daarheen om hem uit de slaap te wekken. 12 De discipelen zeiden dan tot Hem: Here, als hij slaapt, zal hij herstellen. 13 Doch Jezus had het bedoeld van zijn dood; zij echter meenden, dat Hij het van de rust van de slaap bedoelde. 14 Toen zeide Jezus ronduit tot hen: Lazarus is gestorven,

    Ps. 6:5 : Want in de dood is Uwer geen gedachtenis; wie zou U loven in het dodenrijk?

    Ps.146:3-4 : 3 Vertrouwt niet op edelen, op een mensenkind, bij wie geen heil is; 4 gaat zijn adem uit, dan keert hij weder tot zijn aarde, te dien dage vergaan zijn plannen.

    Jes. 38:18 : 18 Want het dodenrijk looft U niet, de dood prijst U niet; wie in de groeve zijn neergedaald, hopen niet op uw trouw.

    Aan deze dodenslaap komt een einde als de doden opgewekt worden op de jongste dag .

    Job14:10-12 : 10 Maar wanneer een man sterft, dan ligt hij krachteloos neer; geeft een mens de geest, waar is hij gebleven? 11 Zoals water verdampt uit een meer en een rivier verloopt en uitdroogt, 12 zo legt een mens zich neer en staat niet weer op; totdat de hemelen niet meer zijn, ontwaken zij niet en worden niet wakker uit hun slaap.

    Dan.12 :2-3 : 2 Velen van hen die slapen in het stof der aarde, zullen ontwaken, dezen tot eeuwig leven en genen tot versmading, tot eeuwig afgrijzen. 3 En de verstandigen zullen stralen als de glans van het uitspansel, en die velen tot gerechtigheid hebben gebracht als de sterren, voor eeuwig en altoos.

    -----------------------------

  17. Hendrik-NG » 21 jan 2014 16:24 schreef :

    Vanwaar die aangeleerde RKK-haat???

    En waarom zou ik de RKK haten ??? Mijn meeste vrienden zijn RK .

    Gewoon het uitleggen van een historisch feit wordt hier vertaald als “haten†!!!

    En ik heb het uitgelegd omdat er tot vervelens toe gesuggereerd wordt dat ik zou beweerd hebben dat die dode de laatste Christen martelaar zou geweest zijn . Wat denk je ? dat ik van een andere planeet ben of zo ? Uiteraard weet ik dat er heden ten dage nog martelaren zijn . En ik ben ook geabonneerd op “Open doors†en blijf dan ook op de hoogte van wat er op dat gebied gebeurd .

    En neen, de huidige RKK is niet verantwoordelijk voor wat er in het verleden gebeurd is .

    Maar historische feiten zijn historische feiten ! Hoe vervelend ook .

  18. Een kleine verduidelijking .

    Indien ik in mijn bijdrage van 02 jan 2014 14:56 schreef :

    De laatste Christen die voor zijn geloof gedood werd was in Portugal in 1776 .

    Dan heb ik daar natuurlijk mee bedoeld een openbare executie door toedoen van de RKK .

    De meesten zullen dit wel begrepen hebben : een enkeling niet .

  19. Bijbellezer » 15 jan 2014 14:26 :schreef :

    Dit is de kernzin uit mijn betoog(je): "Steeds gaat het over wat geschreven staat" en ik leg daarbij uit dat niemand, Jezus noch de apostelen, daar iets aan toevoegt. Zie vooral ook de brief aan de Hebreeën.

    Ps. 119:160 : Heel uw woord is de waarheid, al uw rechtvaardige verordeningen zijn voor eeuwig .

    Joh.17: 16-17 : 16 Zij zijn niet uit de wereld, gelijk Ik niet uit de wereld ben. 17 Heilig hen in uw waarheid; uw woord is de waarheid.

    Spr.30:5-6 : 5 Alle woord Gods is gelouterd; hun die bij Hem schuilen, is Hij ten schild. 6 Doe niets aan zijn woorden toe, opdat Hij u niet terechtwijze en gij een leugenaar bevonden wordt.

    Op. 22: 18 : 18 Ik betuig aan een ieder, die de woorden der profetie van dit boek hoort: Indien iemand hieraan toevoegt, God zal hem toevoegen de plagen, die in dit boek beschreven zijn; 19 en indien iemand afneemt van de woorden van het boek dezer profetie, God zal zijn deel afnemen van het geboomte des levens en van de heilige stad, welke in dit boek beschreven zijn.

    Deut.4:2: 2 Gij zult aan wat ik u gebied, niet toedoen en daarvan niet afdoen, opdat gij de geboden van de HERE, uw God, onderhoudt, die ik u opleg.

    Deut.12:32 : 32 Al wat ik u gebied, zult gij naarstig onderhouden; gij zult daaraan niet toedoen, noch daarvan afdoen.

    Joh.5: 39 39 Gij onderzoekt de Schriften, want gij meent daarin eeuwig leven te hebben, en deze zijn het, welke van Mij getuigen, 40 en toch wilt gij niet tot Mij komen om leven te hebben.

    Rom.3:1-2 : 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch] dit, dat hun de woorden Gods zijn toevertrouwd.

    2Tim.3:14-16 : 14 Blijf gij echter bij wat u geleerd en toevertrouwd is, wèl bewust van wie gij het hebt geleerd, 15 en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus. 16 Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, 17 opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust.

    2Tim.4:1-5 : 1 Ik betuig u nadrukkelijk voor God en Christus Jezus, die levenden en doden zal oordelen, met beroep zowel op zijn verschijning als op zijn koningschap: 2 verkondig het woord, dring erop aan, gelegen of ongelegen, wederleg, bestraf en bemoedig met alle lankmoedigheid en onderrichting. 3 Want er komt een tijd, dat (de mensen) de gezonde leer niet (meer) zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich (tal van) leraars zullen bijeenhalen, 4 dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren. 5 Blijf gij echter nuchter onder alles, aanvaard het lijden, doe het werk van een evangelist, verricht uw dienst ten volle.

    Thorgrem » 15 jan 2014 22:01 : zegt :

    "Nu heeft het sola in de slogan sola Scriptura iets misleidends. Het zou het vermoeden kunnen wekken dat naast de Schrift andere bronnen van kennis niet meer relevant zijn. Dat is echter onjuist. Sola Scriptura is in de gereformeerde theologie nooit bedoeld alsof alleen de Bijbel gezaghebbend zou zijn. Sola Scriptura is iets anders dan nuda Scriptura: de naakte Schrift. De kreet: â€De Bijbel en de Bijbel alleen†lijkt misschien wel gereformeerd, maar is het niet. Die hoort meer bij de doperse traditie of het Amerikaanse fundamentalisme. In de gereformeerde traditie hebben ook andere bronnen nut, mits deze maar ondergeschikt zijn aan de Schrift. Zo aanvaardt de gereformeerde theologie zonder enig voorbehoud de oudchristelijke belijdenissen over de persoon van Christus en de triniteit. Traditie –dat wat overgeleverd is door voorgaande geslachten– mag een belangrijke rol spelen in de oordeelsvorming van een christen."

    Jezus antwoord in Matth.15: 6-9 :

    6 Zo hebt gij het woord Gods van kracht beroofd ter wille van uw overlevering. 7 Huichelaars, terecht heeft Jesaja over u geprofeteerd, zeggende 8 Dit volk eert Mij met de lippen, maar hun hart is verre van Mij. 9 Tevergeefs eren zij Mij, omdat zij leringen leren, die geboden van mensen zijn.

  20. Beste mensen, aan allen een gezegend jaar .

    Niettegenstaande dat ik het besluit genomen heb om niet verder te gaan met schrijven op credible . wil ik toch nog één keer antwoorden . Mijn topic “het boek Daniël†werd afgesloten, ik word beschuldigd van RKK bashing en de crew van Credible houdt zich het recht voor om elk topic zomaar af te sluiten . Dit laatste is haar volste recht, het is de crew die de spelregels bepaald . Zonder de profetieën van Daniël echter kan ik het boek Openbaring niet uitleggen . En ik ga me niet bezig houden met hetzelfde topic te heropenen met een andere naam . De bijdrage over de koningen van het Noorden & het Zuiden die ik op credible gezet heb, heb ik enkel gedaan omdat ik aan “student†beloofd had een uitleg over het elfde hoofdstuk van Daniël door te sturen .

    eclammers » 02 jan 2014 08:50 : schreef :

    Als je Openbaring goed bestudeert zie je dat Babylon de Grote niet één valse religie is maar "een wereldrijk van valse religies", want zij zit op vele "wateren", symbool voor mensen over de hele aarde en zij hoereert met alle koningen der aarde (alle machthebbers op aarde).

    Ik herinner me niet ooit beweerd te hebben dat “het grote Babylon†slechts één valse religie zou zijn : dit legt u me in de mond .

    En voor alle duidelijkheid ik heb ook nooit beweerd dat deze of gene groep (kerk A, gemeente B of sekte C) “Gods volk†zou zijn . Mijn opvatting is, zoals ik reeds meermalen geschreven heb, dat “Gods volk†zich momenteel in vele groepen bevind . De oproep van Op.14 & 18 van “GAAT UIT VAN HAAR MIJN VOLK†richt zich dus NIET tot de aanhangers van één bepaalde groep . (laat iedereen dus maar voor zijn eigen deur vegen) .

    MysticNetherlands » 02 jan 2014 09:30 : schreef :

    Waarom is wateren n symbool voor mensen over de hele aarde?

    Het antwoord is simpel : omdat de bijbel dit meermaals stelt . De duidelijkste tekst is deze van

    Op.17: 15 : 5 En hij zeide tot mij: De wateren, die gij zaagt, waarop de hoer gezeten is, zijn natiën en menigten en volken en talen.

    Thorgrem » 02 jan 2014 10:11 : schreef :

    credo26 schreef:Deze begint in november 1793 ( zie uitleg bij vers 8 ) tot 17 juni 1797, datum waarop de Franse regering de beperkingen aangaande de religieuze beleving afschaft .

    Waar staat het in de bijbel dat deze periode op die datum begint. Ik heb mijn bijbel even doorgespit op de datum maar ik zie er geen enkele vermelding van staan. Het hele jaartal komt zelfs niet voor in de bijbel.

    Dit gaat overigens ook op voor alle andere zaken waarbij je jaartallen hanteert. Het is pure inlegkunde. Met bijbelse gegevens heeft het niets van doen. Dus graag een antwoord op bovenstaande vraag.

    In de bijbel staat er geen enkele datum .

    De vraag wordt duidelijk beantwoord bij de bespreking van hoofdstuk 11 deel 1 tussen de verzen 7 & 8 .

    b]De profetische periode van 1260 dagen : in werkelijkheid een periode van 1260 jaar .

    Waar in de bijbel staat dat een profetische periode van 1260 dagen klakkeloos omgezet kan worden in jaren?

    Heb ik ook al op geantwoord . DE VOLGENDE QUOTE IS VAN MIJ .

    Profetisch telt : 1dag = 1jaar :

    Ezech. 4:6 : 6 Als gij dit hebt volbracht, zult gij opnieuw gaan liggen, op uw rechterzijde; dan zult gij de ongerechtigheid dragen van het huis van Juda: veertig dagen; voor elk jaar leg Ik u een dag op.

    Num. 14:34 : 34 Overeenkomstig het aantal dagen, gedurende welke gij het land verspied hebt veertig dagen, zult gij uw ongerechtigheden veertig jaar lang boeten, voor elke dag een jaar, opdat gij weet wat het betekent, als Ik Mij afkeer.

    Dit principe was al gekend door Cyprianus ( + 258 ) .

    En de meeste theologen aanvaarden dit principe .

    Deze periode werd gekenmerkt door de pauselijke dominantie over de Europese staten, en een vervolging van de niet Roomse Christenen .

    Geschiedkundig natuurlijk totale nonsens. Reeds in 1588 werd de republiek hier namelijk al uitgeroepen. Daarmee dondert je hele betoog in elkaar. Schijnbaar was White geschiedkundig niet zo bijzonder sterk. Dat kan natuurlijk, maar dat haar volgers het voor zoete koek slikken is wel hilarisch met de makkelijke toegankelijkheid van bronnen vandaag de dag.

    Totale nonsens ?

    De laatste Christen die voor zijn geloof gedood werd was in Portugal in 1776 .

    1685 : opzegging van het edict van Nantes .

    Tot en met de periode van Lodewijk XV ( gestorven in 1774) werden vele niet roomse Christenen veroordeeld tot de galeien .

    Dit zij drie voorbeelden die me zomaar te binnen schieten .

    (Och ja, ik zal wel weer aan RKK bashing doen )

    En Thorgrem : het is heel gemakkelijk om aan de zijlijn te staan en kritiek te spuien . Schrijf eens zelf een commentaar op openbaring, indien je alles toch zoveel beter weet .

    En voor alle duidelijkheid : ik ben geen lid van de zevendagsadventisten ! .

    En hiermee stop ik dan DEFINITIEF met te schrijven op Credible .

  21. EEN PROFETIE GAANDE VANAF CYRUS DE GROTE TOT HET EINDE DER TIJDEN IN 45 VERZEN .(Daniël 11)

    Samen met hoofdstuk 12 is de vierde & laatste toekomst profetie van het boek Daniël .

    De drie vorige waren :

    1) Het gestenigde beeld van hoofdstuk 2

    2) De vier dieren van hoofdstuk 7

    3) Het gezicht van de ram & de bok tot de profetie van de 70 weken : hoofdstukken 8 & 9

    Iedere profetie bouwt verder op de gegevens van de vorige, en voegt er meer details aan toe Ook hier worden massa’s details toegevoegd .

    Dit hoofdstuk verdeeld zijn aandacht hoofdzakelijk tussen de Griekse periode & de eindtijd .

    Wat het eerste gedeelte betreft , zal ik de commentaren bewust heel kort houden : de bedoeling is dat we de rode draad kunnen volgen, niet een les geschiedenis .

    Op het tweede gedeelte ga ik dan wel wat dieper in .

    Nog een kleine opmerking : deze profetie vermeld geschiedkundige feiten, maar dit zonder de bedoeling een geschiedenisboek te zijn . Bepaalde zaken komen in de focus, maar er is niet noodzakelijk een continuïteit .

    De verzen 2 & 3 geven al direct een mooi voorbeeld : De profetie is gegeven ten tijde van Kores (= Cyrus de Grote ) , en er wordt gesproken van nog vier koningen alvorens er sprake is van Alexander de Groote . Iedereen die een beetje op de hoogte is van de geschiedenis van het Perzische rijk zal bemerken dat er vijf koningen ontbreken . ( Artaxerxes Longimanes / Xerxes II / Darius II / Artaxerxes II en Darius III Codoman ) .

    1 Ik echter, ik stond in het eerste jaar van Darius de Meder hem tot een helper en toevlucht.

    Dit eerste vers behoort eigenlijk tot het vorige hoofdstuk .

    2 Nu dan, ik zal u de waarheid bekendmaken. Zie, nog drie koningen zullen in Perzie opstaan, en de vierde zal grotere rijkdom bezitten dan alle anderen, en als hij sterk geworden is door zijn rijkdom, zal hij alles in beweging brengen tegen het koninkrijk van Griekenland.

    drie koningen : Cambyses, Smerdis, & Darius I

    de vierde koning : Xerxes I

    3 En er zal een heldhaftige koning opstaan, die met grote heerschappij zal regeren en doen zal wat hem goeddunkt.

    een heldhaftige koning : Alexander de Grote

    4 Maar nauwelijks is hij opgestaan, of zijn koninkrijk zal verbroken worden en verdeeld naar de vier windstreken des hemels; doch niet aan zijn nakomelingen, en zonder de macht waarmee hij heerste; want zijn koninkrijk zal uiteengerukt worden en aan anderen dan dezen komen.

    Het rijk wordt verdeeld onder de vier generaals van Alexander : Cassander, Lysimachus, Ptolomeus & Seleucus .

    5 Dan zal de koning van het Zuiden sterk worden, maar een van zijn oversten zal hem in sterkte overtreffen en heersen; zijn heerschappij zal een grote heerschappij zijn. 6 En na verloop van jaren zullen zij zich verbinden: de dochter van de koning van het Zuiden zal komen tot de koning van het Noorden om een vergelijk te treffen, maar zij zal de sterkte van haar macht niet behouden, evenmin zal zijn macht standhouden; zij zal worden prijsgegeven, zo ook degenen die haar brachten, hij die haar verwekte, en hij die haar verwierf. 7 En in die tijden zal een spruit uit haar wortels in zijn plaats oprijzen, en deze zal oprukken tegen het leger, de burcht van de koning van het Noorden binnentrekken, en zegevierend daartegen optreden. 8 Ja, zelfs hun goden met hun gegoten beelden, met hun kostbare voorwerpen, zilver en goud, zal hij als buit naar Egypte voeren; hij zal enige jaren zich van strijd tegen de koning van het Noorden onthouden, 9 daarna zal deze het koninkrijk van de koning van het Zuiden binnenvallen, doch naar zijn eigen land moeten terugkeren. 10 Dan zullen zijn zonen zich ten strijde rusten en een menigte grote legers verzamelen; een van hen zal tegen hem oprukken, als een overstroming steeds verder om zich heen grijpen, en bij een hernieuwde stormloop komen tot aan zijn vesting. 11 Dan zal de koning van het Zuiden verbitterd worden en uittrekken en strijden met de koning van het Noorden, en deze zal een grote menigte op de been brengen, maar die menigte zal in zijn macht worden overgegeven. 12 En wanneer die menigte is weggevaagd, zal zijn hart zich verheffen; wel zal hij tienduizenden neervellen, maar toch niet sterk zijn. 13 En opnieuw zal de koning van het Noorden een menigte op de been brengen, groter dan de eerste, en na een tijdsverloop van jaren zal hij tegen hem oprukken met een groot leger en een geweldige tros. 14 In die tijden nu zullen velen opstaan tegen de koning van het Zuiden; ook zullen gewelddadige mensen uit uw volk zich verheffen om een gezicht tot werkelijkheid te maken, maar zij zullen struikelen. 15 En de koning van het Noorden zal komen, een wal opwerpen en een versterkte stad innemen; de strijdkrachten van het Zuiden zullen geen stand kunnen houden, noch ook de keurtroepen, ja, er zal geen kracht zijn om stand te houden.

    Verzen 5 tot en met 15 : beschrijven de voortdurende strijd die er geweest is tussen de Ptolomeeën en de Seleuciden , getypeerd als de koningen van het zuiden & het noorden .

    De koning van het NOORDEN staat voor ( de opeenvolgende ) koningen van de Seleuciden

    De koning van het ZUIDEN staat voor ( de opeenvolgende ) koningen van de Ptolomeën

    Zelfs een oppervlakkige uitleg van deze verzen zou meerdere bladzijden vergen, en dit is niet het doel van deze studie . Toch even meegeven dat wat deze eerste 15 verzen betreft praktisch alle commentatoren een gelijkluidende uitleg geven .

    16 En hij die tegen hem optrekt, zal doen wat hem goeddunkt, en niemand zal voor hem standhouden; hij zal vaste voet krijgen in het Sieraadland en verdelging zal in zijn hand zijn.

    Vanaf vers 16 zijn er twee richtingen in interpretatie mogelijk :

     De ene gaat ervan uit dat de verzen 16 tot 45 nog altijd de periode van Ptolomeeën & Seleuciden beschrijven, waarbij Antiochus Epiphanes ( -175 tot -164 ) dan gezien wordt als een Type van de Antichrist .

     De andere ziet vanaf vers 16 “ Rome “ op het toneel verschijnen .

    Beide interpretatiesystemen hebben zo hun voor- en nadelen . Hier volg ik de tweede

    En hij die tegen hem optrekt : Hier komt Rome op het toneel .

    17 Dan zal hij ernaar streven om de macht te verwerven over het gehele koninkrijk van de ander en hij zal een vergelijk met hem treffen; een vrouw zal hij hem geven om het rijk te gronde te richten, maar dit zal niet slagen en hem niet tot voordeel zijn. 18 En hij zal zijn aangezicht keren tegen de kustlanden en er vele veroveren, maar een bevelhebber zal hem met zijn smaad doen ophouden zonder dat hij hem diens smaad vergelden kan. 19 Daarna zal hij zijn aangezicht keren naar de burchten van zijn eigen land; maar hij zal struikelen en vallen en niet meer gevonden worden.

    De veroveringen van Rome, Caesar & Cleopatra , val van de Romeinse republiek & moord op Caesar .

    20 In zijn plaats zal iemand opstaan, die een afperser rondzendt door het heerlijkste deel van het koninkrijk, maar binnen enkele dagen zal hij verbroken worden, doch niet door toorn, noch door strijd.

    een afperser : Keizer Augustus, die volkstellingen hield ten einde belastingen te kunnen heffen .

    21 En in zijn plaats zal een veracht man opstaan, wie men de koninklijke waardigheid niet had toegedacht; onverhoeds echter zal hij komen en zich meester maken van het koningschap door slinkse streken;

    Keizer Tiberius,de opvolger van Augustus, was zeker niet de keuze van deze laatste . Augustus had gekozen voor Agrippa, een geëerd Romeins burger . Toen deze echter voortijdig stierf, gaf Augustus toe aan het herhaalde aandringen van zijn vrouw Livia om haar zoon uit een vorig huwelijk voor te dragen als opvolger . Toen hij keizer was, was hij betrokken in een pak intriges, en trok zich uiteindelijk terug op het eiland Capri, om nooit meer naar Rome terug te keren .

    22 alles overstromende strijdkrachten zullen voor zijn aangezicht weggespoeld en vernietigd worden, ja, ook een vorst van het verbond.

    Een vorst van het verbond : daarmee wordt Christus bedoeld .

    23 En wanneer men met hem een verbond heeft aangegaan, zal hij bedrog plegen; zo zal hij omhoog komen en sterk worden, met weinig volk. 24 Onverhoeds zal hij in de vruchtbaarste streken van het landschap komen, en doen wat zijn vaderen noch zijn voorvaderen gedaan hebben: roof en buit en have zal hij voor zijn mannen uitstrooien; ook tegen de versterkte plaatsen zal hij plannen beramen, maar slechts voor een tijd.

    Dit duidt op de politiek & diplomatie van Rome . Soms werden hele streken toegevoegd zonder slag of stoot .

    maar slechts voor een tijd. : periode van 360 jaar . Sommige schrijvers ( o.a. De Ligne & Uriah Schmitt ) denken aan de periode van -31 ( slag bij Actium ) tot 330 ( splitsing van het Romeinse rijk onder Constantijn )

    25 Ook zal hij zijn kracht en zijn moed richten tegen de koning van het Zuiden met een groot leger, en de koning van het Zuiden zal zich ten strijde rusten met een uitermate groot en sterk leger, maar hij zal geen stand kunnen houden, want men zal plannen tegen hem beramen;

    De slag bij Actium ( september -31 )

    26 zijn eigen tafelgenoten zullen hem afbreuk doen en zijn leger zal wegspoelen, en er zullen vele verslagenen vallen. 27 En die beide koningen zullen kwaad in de zin hebben, en aan een tafel gezeten, zullen zij leugens spreken, maar het zal niet gelukken, want nog toeft het einde tot de vastgestelde tijd.

    Octavianus ( de latere keizer Augustus ) & Antonius

    28 Dan zal hij naar zijn land terugkeren met rijke have, en zijn hart zal zijn tegen het heilig verbond; zo zal hij doen en naar zijn land terugkeren.

    Inname van Jeruzalem in het jaar 70

    29 Ter bestemder tijd zal hij opnieuw in het Zuiden binnenvallen, maar de laatste keer zal het niet zijn zoals de eerste: 30 er zullen schepen der Kittiers tegen hem komen, zodat hij afgeschrikt wordt; maar op de terugweg zal hij vergramd worden tegen het heilig verbond en tot daden overgaan; en, teruggekeerd, zal hij zijn belangstelling wijden aan hen die het heilig verbond verzaken.

    er zullen schepen der Kittiers tegen hem komen : Zeeslag van kaap Bon in 468 tegen de Vandalen .

    hij vergramd worden tegen het heilig verbond en tot daden overgaan

    Jaar 533 : keizer Justinianus benoemd de paus tot hoofd van alle bisschoppen

    31 Dan zullen strijdmachten door hem op de been gebracht worden; zij zullen het heiligdom, de vesting, ontheiligen, het dagelijks offer doen ophouden en een gruwel oprichten, die verwoesting brengt.

    Periode van 1260 jaar pauselijke overheersing van 538 tot 1798

    32 En degenen die zich misgaan tegen het verbond, zal hij door vleierijen tot afval bewegen, maar het volk dat zijn God kent, zal sterk zijn en daden doen.

    Zij die beslissingen van pausen en concilies boven het woord Gods stellen worden beloond met ereambten & bezittingen . Soms werden ganse provincies en bisdommen geschonken aan prinsen . Denk ook eens aan de overzeese gebieden die geschonken werden aan de Spaanse & Portugese heersers .

    maar het volk dat zijn God kent, zal sterk zijn en daden doen.: zelfs gedurende deze periode zijn er Gods getrouwen geweest : denk aan de Waldenzen en de Albigenzen, en aan de voorlopers van de reformatie .

    33 En de verstandigen onder het volk zullen velen tot inzicht brengen, maar zij zullen een tijdlang struikelen door zwaard en vuur, door gevangenschap en beroving.

    De Gods getrouwen zijn blootgesteld geweest aan een pak miserie : individuele & collectieve vervolgingen : denken we aan de inquisitie, de brandstapels, de dragonades, de massamoorden ( Bartholomeüs nacht bijvoorbeeld ) de kruistochten tegen de Katharen ….

    34 Doch, terwijl zij struikelen, zullen zij een kleine hulp vinden; dan zullen velen zich in huichelachtigheid bij hen aansluiten.

    Doch, terwijl zij struikelen, zullen zij een kleine hulp vinden : velen van de Gods getrouwen woonden in onherbergzame streken ; waar ze relatief veilig waren tegen de roomse vervolgingen.

    Vergelijk met Openbaring 12:6 : En de vrouw vluchtte naar de woestijn, waar zij een plaats heeft, door God bereid, opdat zij daar twaalfhonderd zestig dagen onderhouden zou worden.

    dan zullen velen zich in huichelachtigheid bij hen aansluiten. : denk bijvoorbeeld aan het protestantisme in het Duitsland van de 16e eeuw, waar toch een pak prinsen & hertogen het protestantisme omarmd hebben, niet uit overtuiging, maar voornamelijk uit politieke motieven .

    35 Sommige van de verstandigen zullen struikelen, opdat er onder hen loutering, schifting en zuivering teweeggebracht worde, tot aan de eindtijd; want deze toeft nog tot de vastgestelde tijd.

    De eindtijd begint na de periode van de pauselijke overheersing . ( na 1798 dus )

    36 En de koning zal doen wat hem goeddunkt; hij zal zich verhovaardigen en zich verheffen tegen elke god, zelfs tegen de God der goden zal hij ongehoorde woorden spreken, en hij zal voorspoedig zijn, totdat de maat van de gramschap vol is; want wat vastbesloten is, geschiedt.

    Vergelijk met : Daniel 8:25 : hij zal zich in zijn hart verheffen, en onverhoeds velen verderven. Ook tegen de Vorst der vorsten zal hij optreden, doch zonder mensenhanden zal hij vernietigd worden.

    Openbaring 13:5-6 : 5 En hem werd een mond gegeven, die grote woorden en godslasteringen spreekt; en hem werd macht gegeven dit tweeënveertig maanden lang te doen. 6 En het beest opende zijn mond tot lasteringen tegen God, om zijn naam te lasteren en zijn tent en hen, die in de hemel wonen.

    totdat de maat van de gramschap vol is; want wat vastbesloten is, geschiedt.: tijdens de Franse revolutie heeft het pausdom een dodelijke wonde ontvangen( gevangenneming van de paus door generaal Berthier & voorlopig einde van de pauselijke macht op de Europese politiek ) op het einde wordt het pausdom vernietigd . (wordt in detail uitgelegd bij de studie van Openbaring 18)

    37 Ook op de goden zijner vaderen zal hij geen acht slaan; op de lieveling der vrouwen noch op enige andere god zal hij acht slaan, want tegen alle zal hij zich verheffen.

    Ook op de goden zijner vaderen zal hij geen acht slaan : Met de Vader en Christus wordt geen rekening gehouden . Dit betekent dat de oorspronkelijke genadeboodschap van het evangelie wordt verlaten .

    op de lieveling der vrouwen : dit slaat op het verplichte celibaat van de Roomse geestelijkheid :

    I Timotheus 4:1-3 : Maar de Geest zegt nadrukkelijk, dat in latere tijden sommigen zullen afvallen van het geloof, doordat zij dwaalgeesten en leringen van boze geesten volgen, 2 door de huichelarij van leugensprekers, die in hun eigen geweten gebrandmerkt zijn, 3 het huwelijk verbieden ….

    38 Maar in hun plaats zal hij de god der vestingen vereren: de god die zijn vaderen niet gekend hebben, zal hij vereren met goud en zilver en edelgesteenten en kostbaarheden.

    de god der vestingen vereren : vestingen in het Hebreeuws is Mauzim (Strongs 04581 ) het woord staat ook voor vesting , sterkte, burcht, schutse … het komt 35 keer voor in het oude testament . de god der vestingen : Sir Isaak Newton paste deze uitspraak toe op de heiligen, op de beelden en relikwieën die door de Katholieke kerk van in de vroegste eeuwen met eerbied worden vereerd als machtige beschermers .

    de god die zijn vaderen niet gekend hebben, zal hij vereren met goud en zilver en edelgesteenten en kostbaarheden : Dit mag toegepast worden op de hostie in een monstrans, waaraan een goddelijke eer bewezen wordt .

    39 En hij zal optreden tegen de versterkte vestingen met de hulp van de vreemde god; ieder die deze erkent, zal tot grote eer komen; hij zal hen tot heersers maken over velen en grond aan hen toedelen als beloning.

    Het pausdom heeft zijn macht uitgeoefend over de volkeren, met een godsdienst die ver afwijkt van het oorspronkelijke evangelie . Een duidelijke verwijzing naar de macht van het pausdom gedurende de middeleeuwen . (Zie ook commentaar bij vers 32 .)

    met de hulp van de vreemde god . Een verwijzing naar de hostie, “het onbloedig offer van Jezus op de Roomse altaren†.

    tot grote eer komen : Het waren de pausen die keizers en koningen kroonden .

    40 Maar in de eindtijd zal met hem de koning van het Zuiden in botsing komen, en de koning van het Noorden zal op deze aanstormen met wagens en ruiters en vele schepen; en hij zal de landen binnenvallen, en als een overstroming steeds verder om zich heen grijpen.

    Het is duidelijk dat in de eindtijd de koningen van het noorden en van het zuiden niet meer staan voor de Seleuciden & Ptolomeën .

    Bij de studie van openbaring 11 zien we dat “Egypte†dan staat voor het atheïsme .

    Dit “Egypteâ€, of de koning van het zuiden staat voor het wereldwijd atheïsme, de menselijke hoogmoed & ontkenning van God,

    terwijl

    de koning van het noorden dan staat voor de religieuze hoogmoed, van de afvallige religieuze gemeenschap, het geestelijke Babylon, dat de plaats van God usurpeert .

    en de koning van het Noorden zal op deze aanstormen met wagens en ruiters en vele schepen :

    Het beeld wordt ontleend aan het boek Jeremia, waar de opmars van de Babylonische legers tegen Jeruzalem beschreven wordt . Jeremia 4:13 : 13 Zie, als een wolkenmassa komt hij opzetten; als een stormwind zijn zijn wagens, sneller dan arenden zijn paarden: wee ons, wij worden vernield!

    De val van het atheïstische communisme in de vorige eeuw kan dan ook gezien worden als een begin van de vervulling van deze profetie .

    en als een overstroming steeds verder om zich heen grijpen : de vervulling van deze profetie ligt nog in de toekomst .

    Openbaring 13:8 : 8 En allen, die op de aarde wonen, zullen het beest aanbidden, ieder, wiens naam niet geschreven is in het boek des levens van het Lam, dat geslacht is sedert de grondlegging der wereld.

    41 Ook het Sieraadland zal hij binnenvallen, en velen zullen struikelen; maar aan zijn macht zullen ontkomen: Edom, Moab en de keur der Ammonieten.

    het Sieraadland : Het sieraadland beperkt zich hier ook niet meer tot de grenzen van het heilig land, hier duidt het op de totaliteit van het volk dat zijn God getrouw blijft .

    velen zullen struikelen :

    2 Timotheüs 4:3-4 : 3 Want er komt een tijd, dat de mensen de gezonde leer niet meer zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich tal van leraars zullen bijeenhalen, 4 dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren.

    maar aan zijn macht zullen ontkomen: Edom, Moab en de keur der Ammonieten.: Letterlijk bestaan deze volkeren natuurlijk niet meer : Hier staan ze symbool voor de volkeren van de Islam .

    42 En hij zal zijn hand uitstrekken tegen de landen, en het land Egypte zal niet ontkomen, 43 maar hij zal de schatten bemachtigen van goud en zilver en alle kostbaarheden van Egypte; en Libiers en Ethiopiers zullen in zijn gevolg zijn.

    Libiërs & Ethiopiers, traditionele bondgenoten van de koning van het zuiden, bevinden zich nu in het gevolg van de koning van het noorden . De atheïstische machten zullen niet ontkomen …

    Openbaring 13:3-4 : 3 En ik zag een van zijn koppen als ten dode gewond, en zijn dodelijke wond genas; en de gehele aarde ging het beest met verbazing achterna, 4 en zij aanbaden de draak, omdat hij aan het beest de macht gegeven had, en zij aanbaden het beest, zeggende: Wie is aan het beest gelijk? en: Wie kan er oorlog tegen voeren?

    44 Doch geruchten uit het oosten en uit het noorden zullen hem ontstellen, zodat hij in grote grimmigheid zal uittrekken om velen te verdelgen en te vernietigen
    .

    Dit duid op een ommekeer bij Gods volk, waardoor Gods Geest ten volle wordt uitgestort over Zijn volk ; de profetieën van Joël gaan in vervulling :

    Joël 2:28-32 : 28 Daarna zal het geschieden, dat Ik mijn Geest zal uitstorten op al wat leeft en uw zonen en uw dochters zullen profeteren; uw ouden zullen dromen dromen; uw jongelingen zullen gezichten zien. 29 Ook op de dienstknechten en op de dienstmaagden zal Ik in die dagen mijn Geest uitstorten. 30 Ik zal wonderen geven in de hemel en op de aarde, bloed en vuur en rookzuilen.31 De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag des Heren komt. 32 En het zal geschieden, dat ieder die de naam des Heren aanroept, behouden zal worden, want op de berg Sion en te Jeruzalem zal ontkoming zijn, zoals de Here gezegd heeft; en tot de ontkomenen zullen zij behoren, die de Here zal roepen.

    zodat hij in grote grimmigheid zal uittrekken om velen te verdelgen en te vernietigen.: Dit duidt op een wereldwijde vervolging van Gods volk :

    Openbaring 13:15 : 15 En hem werd gegeven om aan het beeld van het beest een geest te schenken, zodat het beeld van het beest ook zou spreken, en maken dat allen, die het beeld van het beest niet aanbaden, gedood werden.

    45 Hij zal zijn staatsietenten opslaan tussen de zee en de berg van het heilig Sieraad, maar dan komt hij aan zijn einde, zonder dat iemand hem helpt
    .

    Hij zal zijn staatsietenten opslaan tussen de zee en de berg van het heilig Sieraad,

    Staatsietenten : dit waren in een militair kamp de tent van een koning als hij ten strijde trok . Symbolisch betekent bovenstaande zin dat de koning van het noorden de verbinding tussen God (hier de berg van het heilig Sieraad) en Zijn volk (hier de zee) zal proberen te verbreken, door hen het leven onmogelijk te maken :

    Openbaring 13:16-17 : 16 En het maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, 17 en dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft.

    maar dan komt hij aan zijn einde, zonder dat iemand hem helpt.: Vergelijk met Daniël 2: 34 : Terwijl gij bleeft toezien, raakte, zonder toedoen van mensenhanden, een steen los, die het beeld trof aan de voeten van ijzer en leem en deze verbrijzelde; ….

    ------------------------------------

  22. OPENBARING : HOOFDSTUK 11 : 1 – 14 : DE TWEE GETUIGEN .

    DEEL 2 DE VERZEN 9 TOT 14 .

    9 En uit de volken en stammen en talen en natien zijn er, die hun lijk zien, drie en een halve dag, en zij laten niet toe, dat hun lijken in een graf worden bijgezet. 10 En zij, die op de aarde wonen, zijn blijde en verheugd over hen en zullen elkander geschenken zenden, omdat deze twee profeten hen, die op de aarde wonen, gepijnigd hadden. 11 En na die drie en een halve dag voer een levensgeest uit God in hen, en zij gingen op hun voeten staan en grote vrees viel op allen , die hen aanschouwden. 12 En zij hoorden een luide stem uit de hemel tot hen zeggen: Klimt hierheen op! En zij klommen naar de hemel op in de wolk, en hun vijanden aanschouwden hen. 13 En te dien ure kwam er een grote aardbeving en een tiende deel der stad stortte in, en zevenduizend personen werden door de aardbeving gedood, en de overigen werden zeer bevreesd en gaven de God des hemels eer. 14 Het tweede wee is voorbijgegaan: zie, het derde wee komt spoedig.

    9 En uit de volken en stammen en talen en natien zijn er, die hun lijk zien, drie en een halve dag, en zij laten niet toe, dat hun lijken in een graf worden bijgezet
    .

    En uit de volken en stammen en talen en natien zijn er, die hun lijk zien : uiteraard zijn ook andere volken op de hoogte van hetgeen zich afspeelt in Frankrijk .

    drie en een halve dag, en zij laten niet toe, dat hun lijken in een graf worden bijgezet.: Ook hier een profetische periode : in werkelijkheid een periode van drie en een half jaar dus . Deze begint in november 1793 ( zie uitleg bij vers 8 ) tot 17 juni 1797, datum waarop de Franse regering de beperkingen aangaande de religieuze beleving afschaft .

    10 En zij, die op de aarde wonen, zijn blijde en verheugd over hen en zullen elkander geschenken zenden, omdat deze twee profeten hen, die op de aarde wonen, gepijnigd hadden.

    En zij, die op de aarde wonen : een bijbelse uitdrukking voor hen die God vijandig zijn . (zie uitleg bij Op.3:10 )

    zullen elkander geschenken zenden : vergelijk met Esther 9:22 : 22 omdat dit de dagen waren, waarop de Joden rust kregen van hun vijanden, en dit de maand was, die voor hen van droefheid veranderde in vreugde en van rouw in een feestdag, en om deze dagen te maken tot dagen van feestmaal en vreugde, waarop men elkander geschenken zou zenden en giften zou geven aan de armen. : een teken van blijdschap dus .

    11 En na die drie en een halve dag voer een levensgeest uit God in hen, en zij gingen op hun voeten staan en grote vrees viel op allen , die hen aanschouwden.

    En na die drie en een halve dag : zie uitleg vers 9

    voer een levensgeest uit God in hen zij gingen op hun voeten staan : Na de Franse revolutie werd voor het eerst serieus werk gemaakt van de evangelieverspreiding . (zie bespreking gemeente van Filadelfia )

    12 En zij hoorden een luide stem uit de hemel tot hen zeggen: Klimt hierheen op! En zij klommen naar de hemel op in de wolk, en hun vijanden aanschouwden hen.

    Dit vers symboliseert de enorme opbloei van het christendom vanaf de jaren 1800 . We zien het ontstaan van vele bijbel genootschappen, de bijbel wordt in vele talen vertaald, en massaal verspreid, er wordt aan zending gedaan in gebieden die tot nu toe gesloten waren voor het Christendom ( Afrika & Azië ) …

    13 En te dien ure kwam er een grote aardbeving en een tiende deel der stad stortte in, en zevenduizend personen werden door de aardbeving gedood, en de overigen werden zeer bevreesd en gaven de God des hemels eer.

    En te dien ure kwam er een grote aardbeving en een tiende deel der stad stortte in : De uitleg van vers 8 luidt dat de grote stad het West-Europese Christendom is . Frankrijk nam daarin een bijzondere plaats in : (het werd “de oudste dochter van de kerk†genoemd ) . De revolutie, die plaats vond op het einde van de 18e eeuw, met al haar excessen en anti godsdienstige propaganda,wordt hier beschreven als een aardbeving .

    een tiende deel der stad :Daniël 7:7 , en de uitleg van dit vers in Daniël 7:24 , laten ons zien dat er na de val van het Romeinse rijk “10 koningen†( = vorstendommen ) opstaan op het vroegere territorium van het Romeinse rijk . Frankrijk is er een van .

    zevenduizend personen werden door de aardbeving gedood : symbolisch dus een klein aantal personen : maar genoeg om “ de overigen†inzicht te geven . Bedoelt wordt dat de mensen gaan inzien wat er gewordt van een maatschappij die God niet wil kennen .

    14 Het tweede wee is voorbijgegaan: zie, het derde wee komt spoedig.

    Het tweede wee : de gebeurtenissen beschreven onder de zesde bazuin . (Eindigend in 1840 : zie studie van hoofdstuk 9 )

    het derde wee : de gebeurtenissen van de zevende bazuin : de verzen 15 tot 19 .

    ---------------

    NOTA :

    De profetische periode van 1260 dagen : in werkelijkheid een periode van 1260 jaar .

    Deze periode begint in 538, met de verdrijving van de Oost Gothen uit Rome, (zie uitleg bij de bespreking van de gemeente van Tyatira ) , en eindigt in 1798 met de gevangenneming van Paus Pius VI door Louis Alexandre Berthier, een generaal van Napoleon .

    Deze periode werd gekenmerkt door de pauselijke dominantie over de Europese staten, en een vervolging van de niet Roomse Christenen .

    In de bijbel wordt deze periode 7 x genoemd : zij het onder drie verschillende namen .

    Men spreekt van 1260 dagen :

    Men spreekt van 42 maanden : ( 42 X 30 ) = 1260

    Men spreekt van tijd, tijden en een halve tijd . Een tijd is een jaar : dus (1 x 360) + (2 x 360) + (½ x 360) = 1260 .

    Daniël 7:25 : 25 Hij zal woorden spreken tegen de Allerhoogste, en de heiligen des Allerhoogsten te gronde richten; hij zal er op uit zijn tijden en wet te veranderen, en zij zullen in zijn macht gegeven worden voor een tijd en tijden en een halve tijd ;

    Daniël 12:7 : 7 :Toen hoorde ik de man die met linnen klederen bekleed was en zich boven het water van de rivier bevond, zweren bij Hem die eeuwig leeft, terwijl hij zijn rechterhand en zijn linkerhand naar de hemel hief: Een tijd, tijden en een halve tijd ; en wanneer er een einde komt aan het verbrijzelen van de macht van het heilige volk, dan zullen al deze dingen voleindigd zijn.

    Openbaring 11:2 : 2 Maar laat de voorhof, die buiten de tempel is, erbuiten, en meet die niet; want hij is aan de heidenen gegeven; en zij zullen de heilige stad vertreden, tweeën veertig maanden lang.

    Openbaring 11:3 : 3 En Ik zal mijn twee getuigen lastgeven om, met een zak bekleed, te profeteren, twaalfhonderd zestig dagen lang .

    Openbaring 12:6 : En de vrouw vluchtte naar de woestijn, waar zij een plaats heeft, door God bereid, opdat zij daar twaalfhonderd zestig dagen onderhouden zou worden.

    Openbaring 12:14 : 14 En aan de vrouw werden de twee vleugels van de grote arend gegeven om naar de woestijn te vliegen, naar haar plaats, waar zij onderhouden wordt buiten het gezicht van de slang, een tijd en tijden en een halve tijd .

    Openbaring 13:5 : 5 En hem werd een mond gegeven, die grote woorden en godslasteringen spreekt; en hem werd macht gegeven dit tweeënveertig maanden lang te doen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid