Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

1Kor 16:13-16: "Wees waakzaam, sta vast in het geloof, wees manmoedig, wees sterk. Laat alles bij u in liefde gebeuren. En ik roep u ertoe op, broeders – u weet dat het huis van Stefanas de eersteling van Achaje is en dat zij zichzelf ten dienste van de heiligen beschikbaar hebben gesteld – dat u zich ook aan zulke mensen onderwerpt, en aan ieder die meewerkt en zich inspant."

1 Kor 16:13 zegt "wees manmoedig", manmoedig is volgens Strongs G407 (andrizomai): to act manly. Het verwijst er dus naar om je als een man te gedragen.

De tekst brengt manlijk zijn in verband met waakzaamheid, vast staan in het geloof en sterk zijn en om er zorg voor te dragen dat alles wat er plaatsvindt in liefde te laten zijn. Daar is dus waakzaamheid voor nodig. Daarnaast spreekt de tekst er over om zich te kunnen onderwerpen aan hoger gezag, met name geld dat hen die eerder tot geloof gekomen zijn omdat men van hen mag verwachten dat zij sterker en volwassener zijn in het geloof in Christus en dus meer inzicht, gezag en autoriteit in Christus dienen te hebben.

Jezus begon zijn mannelijkheid te ontwikkelen toen hij twaalf jaar oud was. Vanaf dat moment begon hij zelfstandig zijn leven te leiden. In de eerste plaats blijft hij zonder medeweten van zijn ouders naar de tempel. Dus hij handelt zelfstandig zonder zijn ouders yoestemming te vragen of met hen te overleggen. In plaats daar van zegt hij dat hij in het huis van zijn Vader moest zijn. Hij vervangt de gehoorzaamheid aan zijn ouders door de gehoorzaamheid aan de Vader. Dat blijkt uit het woordje "moest", dus het is hem bevolen door zijn hemelse Vader, want de hemelse Vader is het hoofd van Christus en die autoriteit begint hij te gehoorzamen. In de tweede plaats neemt hij zelfstandig opstelling ten aanzien van zijn handelen en buigt niet voor de klacht van zijn moeder maar legt haar uit dat de schuld niet bij hem ligt door uit te leggen waarom hij niet bij hen was (hij moest in het huis van de Vader zijn). In plaats daarvan hadden zijn ouders zich moeten realiseren dat hij zelfstandig werd en dat zij daar rekening mee hadden moeten houden. Jezus verwijt hen dat zij niet wisten waar hij moest zijn. Hij vraagt hen daarom waarom zij dat niet wisten opdat zij na zouden denken waar zij mis zijngegaan, mogelijk door onvoldoende aandacht aan hem te besteden. Jezus wordt in dit gedeelte ook kind genoemd (HSV), maar het Griekse woord betekent in de eerste plaats "jongen" (volgens Strongs concordance).

In Lukas 2:41-49 wordt dat verteld
Lukas 2:41-49:
En Zijn ouders reisden elk jaar voor het feest van het Pascha naar Jeruzalem. En toen Hij twaalf jaar was en zij naar de gewoonte van het feest naar Jeruzalem gegaan waren, en die dagen tot het einde doorgebracht hadden, bleef het Kind Jezus, terwijl zij terugkeerden, in Jeruzalem achter zonder dat Jozef en Zijn moeder het wisten. Maar omdat zij dachten dat Hij bij het reisgezelschap was, gingen zij een dagreis ver, en daarna zochten zij Hem onder de familieleden en onder de bekenden. En toen zij Hem niet vonden, keerden zij terug naar Jeruzalem en zochten Hem daar. En het gebeurde dat zij Hem na drie dagen in de tempel vonden, terwijl Hij te midden van de leraars zat, naar hen luisterde en vragen aan hen stelde. Allen die Hem hoorden, stonden versteld van Zijn verstand en antwoorden. En toen zij Hem zagen, stonden zij versteld, en Zijn moeder zei tegen Hem: Kind, waarom hebt U ons dit aangedaan? Zie, Uw vader en ik hebben U met angst gezocht. En Hij zei tegen hen: Waarom hebt u Mij gezocht? Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader?"

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid