Spring naar bijdragen

Een heilig leven deel 2


Aanbevolen berichten

Dus hier staat dat Christus de wijsheid van God is. Ook in vers 24 staat dat Christus de wijsheid van God is: "Maar voor hen die geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, prediken wij Christus, de kracht van God en de wijsheid van God." In deze tekst wordt Hij letterlijk de wijsheid van God genoemd.

Deze tekst staat in verband van 1 Kor 1;18-31:

"Want het woord van het kruis is voor hen die verloren gaan wel dwaasheid, maar voor ons die behouden worden, is het een kracht van God. Want er staat geschreven: Ik zal de wijsheid van de wijzen verloren doen gaan en het verstand van de verstandigen zal Ik tenietdoen. Waar is de wijze? Waar de schriftgeleerde? Waar de redetwister van deze wereld? Heeft God niet de wijsheid van deze wereld dwaas gemaakt? Want omdat, in de wijsheid van God, de wereld door haar wijsheid God niet heeft leren kennen, heeft het God behaagd door de dwaasheid van de prediking zalig te maken hen die geloven. Immers, de Joden vragen om een teken en de Grieken zoeken wijsheid; wij echter prediken Christus, de Gekruisigde, voor de Joden een struikelblok en voor de Grieken een dwaasheid. Maar voor hen die geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, prediken wij Christus, de kracht van God en de wijsheid van God. Want het dwaze van God is wijzer dan de mensen en het zwakke van God is sterker dan de mensen. Let namelijk op uw roeping, broeders: er zijn onder u niet veel wijzen naar het vlees, niet veel machtigen, niet veel aanzienlijken. Maar het dwaze van de wereld heeft God uitverkoren om de wijzen te beschamen, en het zwakke van de wereld heeft God uitverkoren om het sterke te beschamen. En het onaanzienlijke van de wereld en het verachte heeft God uitverkoren, en wat niets is, om wat iets is teniet te doen, opdat geen vlees voor Hem zou roemen. Maar uit Hem bent u in Christus Jezus, Die voor ons is geworden wijsheid van God en gerechtigheid, heiliging en verlossing, opdat het zal zijn zoals geschreven staat: Wie roemt, laat hij roemen in de Heere."

Deze tekst handelt over het feit dat de werkelijke wijsheid is het aanvaarden van God als verlosser. Voor de Grieken een dwaasheid. Met de Grieken bedoeld hij de niet-Joodse volkeren. Zij beschouwen dit als dwaasheid omdat zij gered willen worden door hun eigen denkwijze (hun zelf bedachte ingewikkelde systemen en filosofieën die voorspoed zouden moeten brengen). Maar die denkwijze kan hen niet redden of rechtvaardigen omdat zij zelf zondige mensen zijn. Het is alsof een persoon zichzelf aan zijn eigen haar uit de modder probeert op te tillen. Maar hij zinkt er steeds verder in weg omdat zijn zondige natuur hem aanzet om te geloven dat hij zichzelf kan redden. Het leven is bij God en door God en iedere bewuste zonde maakt scheiding tussen mens en God. Omdat scheiding maakt dat God weggaat van de mens blijft de dood over. Want dat leven is Christus. Want Christus is het leven (Johannes 14:6: "Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.") Alle redeneringen ten spijt blijft dus de dood over. Wat de grote denkers dus missen is het feit dat het leven dat in hen is van God is en dat dat leven verdwijnt wanneer men zondigt. Zij raken verstrikt in hun wijsheid en hun vermogen om intelligente dingen te bedenken. Maar wanneer men zondigt (en dat behoeft maar een kleine zonde te zijn) dan heeft God daar geen gemeenschap mee en Hij vertrekt waardoor de dood tenslotte intreedt. De prediking van het kruis wijst er op dat mensen alleen gered kunnen worden door verzoening met God door het offer van Christus dat het enige zoenmiddel is. Het is dus dwaas om daaraan voorbij te gaan want wat wint een mens met zijn eigen wijsheid. Tenslotte zal hij sterven en zijn ziel zal verkocht worden aan de duivel en hij zal eeuwig gepijnigd worden en geen wijsheid is dan een oplossing. Daarom is het is wijs om het zoenmiddel dat Christus is aan te nemen. Want wat wint een mens wanneer hij met zijn eigen wijsheid eeuwig verloren gaat terwijl een eenvoudig geloof eeuwig leven inhoud. Daarom staat er dat de wijsheid van God de wijsheid van de wijzen teniet zal doen.

 

bewerkt door Barnabas
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid