Spring naar bijdragen

Dilan Yeşilgöz voert PVV-motie uit: verbod op keppeltje en hoofddoek bij politie


Aanbevolen berichten

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/dilan-yesilgoz-voert-pvv-motie-uit-verbod-op-keppeltje-en-hoofddoek-bij-politie

Citaat

Politieagenten mogen definitief geen keppeltjes, hoofddoeken of kruisjes dragen. Minister Dilan Yeşilgöz laat de kledingvoorschriften daartoe nog voor de zomer aanpassen. “Agenten zijn mensen die met een bijzondere taak de overheid vertegenwoordigen. Zichtbare uitingen van geloofs- of levensovertuiging passen niet bij hun uniform”, twittert zij.

Met de nieuwe kledingvoorschriften voert Yeşilgöz een motie uit van PVV-Kamerlid Lilian Helder. Verscheidene politiefunctionarissen braken de afgelopen jaren juist een lans voor religieuze kleding en symbolen. Zo liet de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in 2017 weten dat hij het hoofddoekverbod bij de politie ter discussie wilde stellen. “Diversiteit en kennis van alle culturen is voor ons essentieel om verbonden te blijven met alle burgers in Amsterdam”, zei hij.

Ook de landelijk coördinator racismebestrijding bij de politie, Johan van Renswoude, vindt dat een hoofddoek moet kunnen. Het College voor de Rechten van de Mens noemt een hoofddoekverbod “stigmatiserend en niet effectief”.

Een van de zeldzame keren dat ik het met de PVV eens ben.  De politie heeft een mandaat om geweld toe te passen en dat kan en mag alleen vanuit strikte neutraliteit.  Het woord 'uniform' zegt het al: uiterlijk dient de politie uniform te zijn.  De reden ligt in het mandaat op geweld en dit is geheel anders dan bv een gehoofddoekte ambtenaar die een paspoort uitgeeft.

Ook voor rechters dient een keppeltjes, hoofddoeken of kruisjes verbod te gelden (Ik weet niet of dat zo is).  Rechters spreken een oordeel uit over mensen en dat dient ook neutraal te zijn.   Geloof of levensovertuiging mag hier niet bij meewegen.

bewerkt door Hopper
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid