Spring naar bijdragen

Deborah en het zwijgen der vrouwen


Aanbevolen berichten

Deborah was richter in Israël, zij gaf leiding aan Israël, door de rechtspraak en ook mannen kwamen bij haar voor haar rechtspraak. Zij staat model voor een vrouw met leidinggevende capaciteiten die zij voor de Heere gebruikt.
Hoewel zij richter was gaf zij geen onderwijs of vervulde en priesterlijke taak. Wel zong zij samen met Barak na de overwinning op de vijand een lied. Dat lied is een verslag van het gebeurde. Hoewel het lied in de bijbel is opgenomen en geschikt is om te onderwijzen geeft zij zelf geen onderwijs.
Het onderwijs werd gegeven door de Levieten in de tabernakel. Mozes had die gebouwd en het woord van de Heer was dat de Levieten daarin functioneerden.
De functie van de tabernakel was om offers aan God te brengen en onderwijs aan de Israëlieten te geven. Zo was er dus een verschil in functie tussen Deborah die leiding gaf en de Levieten die in de tabernakel functioneerden als priesters en leraren der wet (van Mozes).
Deborah diende zich aan de wet van Mozes te houden die door de Levieten uitgelegd werd.
Het huidige kerkgebouw is bedoeld om offers, zoals gezangen en gebeden aan God te brengen en om te onderwijzen, priesterlijke taken. Zij is vergelijkbaar met de tabernakel.
Deborah functioneerde in het leiding geven maar niet in het onderwijzen. Zij vervulde ook geen priesterlijke taak.
De tekst over het zwijgen der vrouwen beterft het openbaar optreden in het kerkgebouw. Daarom treedt Deborah op buiten de tabernakel namelijk bij haar eigen woning.

Zie Richteren 4 en 5 en 1 Korinthe 14:34: "Laten uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt."

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid