Spring naar bijdragen

Westen op rand van periode vol chaos en geweld (eindtijd)


Aanbevolen berichten

Zoals we inmiddels weten zijn er nogal wat verschillende versies over de eindtijd, net zoals debatten maar al te vaak ontaarden in een oneindige reeks van steeds hetzelfde wat ons lijkt weg te houden van de realiteit van alledag. Maar ook los van Bijbelse verwijzingen trachten nogal wat mensen te waarschuwen voor wat komen gaat, dit op een pragmatische en daarom meer leesbare/moderner manier. De heikele vraag stelt zich of we een verwacht doemscenario nog tijdig kunnen ombuigen naar een hoopvoller traject voor de mensheid. Als start onderhavig exploot waarin verwezen wordt naar een gekend proces, het vierde keerpunt:

De afgelopen jaren hebben we enkele keren aandacht besteed aan het boek ‘The Fourth Turning’ (Het Vierde Keerpunt) uit 1997, waarin auteurs William Strauss en Neil Howe op grond van duizenden jaren historie een patroon optekenden van de opkomst, hoogtijdagen, afval en uiteindelijk ondergang van (hoogstaande) beschavingen. 20 jaar geleden was het Westen al vrijwel ongemerkt de periode van afval ingegleden. De huidige ontwikkelingen laten zien dat we nog maximaal 8 jaar de tijd hebben om de totale instorting van onze samenleving en zelfs beschaving te voorkomen of te minimaliseren. Eén ding is zeker: we staan op de rand van een onzekere, angstwekkende periode vol chaos en geweld.  De geschiedenis is gedoemd zich te herhalen, is een bekend gezegde. Strauss & Howe bestudeerden hoe oude en modernere beschavingen zich ontwikkelden, heersten, en waarom ze uiteindelijk weer verdwenen. Daar bleken een aantal opmerkelijke overeenkomsten in te zitten, zoals een ongeveer 80 jaar lange cyclus die bestaat uit:

1. Hoogtijdagen, die volgen op een grote crisis. In ons geval was dat de Tweede Wereldoorlog. De samenleving begon als één man met de wederopbouw. Ze hadden een gezamenlijk doel: een betere toekomst creëren voor hun (klein)kinderen en zichzelf. Het vertrouwen in de overheid was groot, de moraal hoog. Het leidde tot een enorme groei van de welvaart en het welzijn van de gewone man.

2. Bewustwording. Deze fase begon in de jaren ’60, toen almaar groter wordende groepen mensen vraagtekens begonnen te zetten bij de heersende normen en waarden, en bij de besluiten van de gevestigde orde. We kregen de ‘psychedelische’ revolutie en protesten tegen even bloederige als zinloze oorlogen zoals in Vietnam. Burgerrechtenbewegingen kregen steeds meer invloed.

3. Afval. Het economische, financiële en buitenlandse beleid van de regering Reagan zorgde ervoor dat het Westen uit de grote crisis van eind jaren ’70 – begin jaren ’80 kwam, en in de jaren ’90 een periode van ongekende groei kende. In tegenstelling tot in de hoogtijdagen kwam die groei nu voornamelijk ten goede van ‘het grote geld’, Wall Street, de banken, de multinationals, de machtige elite, en nauwelijks van de burgers. Tegelijkertijd kwam er in de maatschappij een sterke verschuiving van het belang van het collectief naar het individu, in onze tijd uitmondend in egocentrisch ingestelde jongere ‘selfie’ generaties, wier leven volledig draait om hun eigen belevingen, ervaringen, contacten en ook meningen. Het wegvallen van een gezamenlijk doel, voor een groot deel veroorzaakt door het opheffen van zowel landsgrenzen als maatschappelijke, culturele en persoonlijke grenzen, leidde tot versplintering in de samenleving en ook in de politiek, en een alomvattend verlies aan identiteitsgevoel.

4. Crisis. De laatste fase in het Westen begon in 2008 met het uitbreken van de financiële crisis. De gewone man kreeg steeds minder vertrouwen in politici, mede vanwege de talloze gebroken beloften, verdragen en afspraken. De machtigen redden hun vriendjes bij de banken en vooral ook zichzelf en hun eigen politieke idealen met onvoorstelbare hoeveelheden belastinggeld, en zadelden het volk met de rekening op. Tal van besluiten werden tegen de wil van de meerderheid gemaakt, zoals verdere integratie van de EU-lidstaten, het opgang brengen van een –volgens alle eerdere verdragen illegale- permante geldstroom van Noord naar Zuid, en de massale immigratie van miljoenen moslims.

Lees meer

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid