Spring naar bijdragen

Banken krijgen ‘carte blanche’ van Trump


Aanbevolen berichten

Hier zaten we nog op te wachten, Trump en het financiële systeem ...

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag beloofd een reeks regels, die Amerikaanse banken in de nasleep van de financiële crisis van 2008 kregen opgelegd, ongedaan te maken. De hand van Goldman Sachs in de manier waarop het nieuwe Amerika van Trump moet worden geboetseerd wordt steeds duidelijker. Volgens Trump kregen banken te veel regeltjes opgelegd (‘Ik heb vrienden die geen geld kunnen lenen’) en zal, wanneer die regels worden afgevoerd, de economie beter door deze banken kunnen worden ondersteund (door bedrijven en particulieren nog meer leningen toe te kennen.) Het tegenargument is uiteraard dat deze regels werden geïntroduceerd nadat de crisis van 2008 de ‘echte economie’ volledig onderuit had gehaald. Trump maakte van de gelegenheid gebruik om zijn oorlog met de Amerikaanse centrale bank – de FED – op te voeren. Hij maant de FED aan niet langer deel te nemen aan internationale meetings omtrent de regulering van banken. (bron)

Link naar bericht
Deel via andere websites

In het verlengde wordt het meer dan interessant om zien hoe Trump omgaat met het zogeheten financiële omslagpunt, een gegeven waar al lang voor gewaarschuwd wordt. Ter kennisgeving:

Amerikaanse dollars zijn nu nog een gewaardeerde muntsoort. Meer dan tweederde deel van de mondiale geldreserve wordt aangehouden in dollars. Daarom kunnen oplopende schulden van de Verenigde Staten worden gefinancierd door meer dollars uit te lenen. Centrale banken met grote reserves aan buitenlandse valuta, zoals China, Japan en andere Aziatische landen, worden in feite gegijzeld door de Amerikaanse fiscale politiek. Zij beseffen dat een weigering om hun dollarreserve verder te laten groeien – om van een vermindering daarvan maar te zwijgen - de dollarkoers onder zware druk zou zetten, waardoor zij enorme verliezen op hun reserves zou lijden. Daar komt nog bij dat een dollar met geringere koopkracht hun export naar de VS zou afremmen, hetgeen tot werkloosheid zou leiden en het gevaar van een recessie kan uitlokken. Dat zijn allesbehalve welkome vooruitzichten.

Echter, hoe lang blijft de wereld nog bereid de Amerikaanse overbestedingen te financieren ? Het financiële evenwicht raakt steeds verder verstoord en het is slechts een kwestie van tijd voordat het punt is bereikt waarop er een correctie MOET plaatsvinden. De centrale bankiers beseffen heel goed dat er maar één alternatief is voor een plotselinge en pijnlijke correctie, namelijk een radicale overstap naar een andere reservemunt. Als dat gebeurt, zouden de Amerikanen hun tekorten in dollars niet meer kunnen financieren, waardoor de Amerikaanse economie met een schok zou worden geconfronteerd die vergelijkbaar is met die welke recentelijk tot de ineenstorting van de Argentijnse economie heeft geleid. Dit zou wereldwijde repercussies hebben.

In de Economic Outlook 2005 van het IMF wordt erop gewezen dat het niet langer de vraag is of de wereldeconomie zich zal aanpassen, alleen hoe deze aanpassing zich zal voltrekken. Als er met de nodige maatregelen voor een geleidelijke aanpassing wordt getalmd, zal dat tot een abrupte correctie leiden. Zoiets zou deel uitmaken van het omslagpunt voor de volledige wereldeconomie, of deze omslag misschien zelfs uitlokken. (bron)

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Thorgrem:

Mooie kansen voor de EU/Euro dus. 

Valt maar af te wachten, Trump valt nu de Centrale Bank aan waardoor anderen misschien dat voorbeeld gaan volgen. Een dergelijke domino zou wel eens voor heel vreemde taferelen kunnen zorgen, voor precedenten hoeven we niet lang te zoeken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid