Spring naar bijdragen

Who is Spirit of Truth / wie is de Geest van de waarheid?


Aanbevolen berichten

[quote name="Sweep"

Waarbij je je af kunt vragen' date=' of dit nu waarheid was die Jezus' discipelen toen nog niet konden dragen en waarin zij speciaal door de geest der waarheid geleid moesten worden.

Verder denk ik aan "Nog andere schapen heb Ik, die niet van deze stal zijn; ook die moet Ik leiden en zij zullen naar mijn stem horen en het zal worden één kudde, één herder." (Johannes 10]

Ja, dat zou best kunnen. Het lijkt me eigenlijk helemaal logisch.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gospel of John chapter 16 verse 12-14:

"I have yet many things to say unto you, but ye cannot bear them now. Howbeit when HE, the Spirit of truth is

come, he will guide you unto all truth: for he shall not speak of himself; but whatsoever he shall hear, that shall he speak: and he will show you things to come. He shall glorify me".

Johannes 16 vers 12-14:

''Ik heb jullie nog veel te zeggen, maar jullie kunnen het nog niet verdragen. De Geest/Ziel van de waarheid zal jullie, wanneer hij komt de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet namens zichzelf spreken, maar hij zal zeggen wat hij hoort en jullie bekend maken wat komen gaat. Door jullie bekend te maken wat hij van mij heeft, zal hij mij eren''.

Beste allen,

Tijdens het lezen van de bijbel (King James version), ben ik deze verzen tegen gekomen.

Jesus heeft het hier over iemand die na hem komt en de volle waarheid met zich mee zal brengen.

Kan iemand mij duidelijk maken wie deze ''(Spirit of truth) Geest/Ziel van waarheid'' is en wat is de volle waarheid waar Jesus het over heeft. Graag bewijzen vanuit de Bijbel en niet alleen maar ideeën en meningen.

Ik weet namelijk uit mijn Bijbel kennis, dat Spirit of truth niet hetzelfde is als Holy Ghost/Heilige Geest.

dan zul je je bijbel nog een keer goed moeten lezen. Of sterker nog, niet eens de hele bijbel, maar een paar hoofdstukken uit Johannes. Je zou toch zeggen dat als je in Johannes 16 iets over de Geest der Waarheid tegenkomt, dat je dan nog wel moet weten, dat je in Johannes 14 diezelfde term ook al bent tegengekomen? De evangelist Johannes vertelt een geschiedenis, een verhaal, een betoog. Daarin zitten lijnen, het zijn geen losse stukjes (alsof het een citatenboek is).

In Johannes 14 staat o.a.:

Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:1 Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij.

2 In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken.

3 En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.

Jezus kondigt dus aan dat Hij 'weg gaat' (en dat heeft Jezus al vaker gedaan, zo kun je ook in de andere evangeliën lezen, en e.g. in Joh.3. Jezus zal gedood worden, en weer opstaan. Dat is waar het weggaan op slaat).

En Jezus gaat verder (na een stukje over dat als je Jezus hebt gezien, dat je dan de Vader hebt gezien, Joh.14:9 en dat Jezus de Weg, Waarheid en het Leven is, Joh.14:6. Maar dat is hier nu even niet relevant).

Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:15 Als u Mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht.

16 En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid,

17 namelijk de Geest van de waarheid, Die de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet, maar u kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn.

18 Ik zal u niet als wezen achterlaten; Ik kom weer naar u toe.

19 Nog een korte tijd en de wereld zal Mij niet meer zien, maar u zult Mij zien, want Ik leef en u zult leven.

Jezus belooft een "Geest der Waarheid", een "Trooster". Een eigenschap van die Trooster is dat Hij tot in eeuwigheid bij de gelovigen ("u") blijft. Verder dat de wereld Hem niet kan ontvangen omdat zij Hem niet ziet en niet kent.

En even verder komt de uitleg van wie die Trooster dan is:

Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:26 Maar de Trooster, de Heilige Geest, Die de Vader zenden zal in Mijn Naam, Die zal u in alles onderwijzen en u in herinnering brengen alles wat Ik u gezegd heb.

Op internet heb ik veel gelezen en gezocht naar verschillende meningen, waar veel wordt gezegd dat Spirit of truth de Heilige Geest is en je bij de vertaling niet HIJ, maar HET moet gebruiken. In de vertaling van het Hebreews naar Grieks en Engels is heel duidelijk dat het hier om een persoon gaat, dus HET kan het nooit zijn.

"de" en "het" en "hij" vs. "het" worden bepaald door wat een woord voor geslacht heeft. Zo is een 'democratie' vrouwelijk (net zoals alle regeringsvormen en ideologieën, dacht ik). Maar een meisje is (taalkundig gezien) onzijdig (het is het meisje), net als "het jongetje". Maar de meid en de jongen zijn vrouwelijk, respectievelijk mannelijk. De directeur is (taalkundig gezien) mannelijk, of het nu om een vrouw of een man gaat die directeur is. In het engels is er een verschil tusen spirit en ghost, en ik denk dat spirit onzijdig is en ghost mannelijk. Maar in het nederlands is bv. "het spook" weer onzijdig en "de geest" mannelijk.

Om te weten of de Geest der Waarheid een persoon is of een iets/ding, zul je moeten kijken naar wat die Geest der Waarheid dan doet, en wat er over hem/het gezegd wordt. De dingen die Jezus hier zegt, zijn allemaal behoorlijk persoonlijk, actief, etc. Het zijn handelingen en eigenschappen die bij personen ('actors') horen.

Dat de Heilige Geest niet een persoon is, is al heel duidelijk natuurlijk.

Nee, dat is zeker niet "duidelijk", aangezien elders in de bijbel als het over de Heilige Geest gaat, er ook gewoon actieve persoonlijke begrippen gebruikt worden (zoals: spreken, horen, onderwijzen, kiezen, teleurstellen van .., liegen tegen ...).

Link naar bericht
Deel via andere websites
(...)

Mag ik weten welke volle waarheid de Heilige Geest heeft meegebracht na Jesus? Welke volle waarheid dat niet is vermeld in de Bijbel?

Hier bega je een denkfout. Je stelt "na Jezus" gelijk aan "na de bijbel" (want "niet vermeld in de bijbel"). Maar "na Jezus" wordt hier door RF bedoeld als "na Jezus' leven op aarde". Dat is ook waar Jezus het in Johannes 14-16 over heeft (zie ook citaten vorige post). Maar na Jezus' leven op aarde (en dus na de dood aan het kruis) is er nog wel meer: zo is er daarna de opstanding uit de dood, Jezus die verschijnt aan z'n discipelen (40 dagen lang) en de hemelvaart (Jezus gaat naar de hemel).

Daarna (Handelingen 2) komt wat we nu 'pinksteren' noemen: de Heilige Geest komt op/in/over de leerlingen van Jezus. Dat is het moment waarop dus de beloofde Trooster/Geest van de Waarheid/Heilige Geest gekomen is.

(Jezus geeft daar overigens in Joh.20:22 al een voorproefje van: "En nadat Hij dit gezegd had, blies Hij op hen en zei tegen hen: Ontvang de Heilige Geest.

Er zijn duizenden verschillende soorten kerken in de wereld. Mag ik weten in welke kerk de volle waarheid zit, in een van de kerken of in alle. Als het in alle kerken zit, waarom is er dan zoveel verschil in de leer.

Een epistemisch probleem om de waarheid te bepalen, is nog niet meteen een ontologisch probleem met de waarheid. Dat mensen (kerken) moeite hebben om precies te bepalen wat Jezus bedoelde, betekent nog niet dat Jezus niks bedoelde)

Als de Helige Geest zijn taak na Jesus is om mensen volle waarheid te brengen. Kun je mij 1 voorbeeld geven van die waarheid. Iets dat ergens staat vermeld of in de praktijk dat ons kan leiden. Iets nieuws, wat Jesus toen niet heeft verteld omdat de mensen in die tijd het niet aan konden, maar na hem wel.

Een voorbeeld? In het boek dat Johannes geschreven heeft, kom je het al enkele keren tegen:

Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:18 Toen antwoordden de Joden en zeiden tegen Hem: Welk teken laat U ons zien dat U het recht hebt deze dingen te doen?

19 Jezus antwoordde en zei tegen hen: Breek deze tempel af en in drie dagen zal Ik hem laten herrijzen.

20 De Joden zeiden dan: Zesenveertig jaar is aan deze tempel gebouwd, en Ú zult hem in drie dagen laten herrijzen?

21 Maar Hij sprak over de tempel van Zijn lichaam.

22 Toen Hij dan uit de doden was opgewekt, herinnerden Zijn discipelen zich dat Hij dit tegen hen gezegd had en geloofden zij de Schrift en het woord dat Jezus gesproken had.

Het lijkt mij erg waarschijnlijk, dat Johannes hier een voorbeeld geeft van wat de Heilige Geest de disciplen na Jezus' opstanding in heeft gegeven. In dit concrete geval: dat Jezus inderdaad had gezegd dat Hij weer op zou staan nadat Hij gedood was.

Andere voorbeelden staan o.a. in het bijbelboek Handelingen, en in de diverse brieven die na Jezus' opstanding zijn geschreven (brieven van Paulus, Jacobus, Johannes, Judas en Petrus).

En Jezus zelf heeft het in Openbaring 2-3 (het visioen dat Hij aan de discipel Johannes gaf) ook over dingen die de Geest tot de gemeente zegt (e.g. Opb.2:7).

Link naar bericht
Deel via andere websites
Als deze Trooster niet de Heilige Geest kan zijn, Jesus zelf niet is en ook niet God. Wie is dan deze persoon die volle waarheid zal brengen???

Wat wil je eigenlijk horen?

Ik heb gemerkt dat niets in de Bijbel zomaar staat. Voor elke woord en zin in de Bijbel is er een reden.

Elke woord en zin die Jesus gebruikt is van ultieme belang voor mijn leven. Ik, een persoon die Jesus heeft gekozen als zijn redder en leider wil weten wie de persoon is waar Jesus het over heeft. De reden waarom ik deze discussie heb gestart is, omdat ik graag wil weten wat de volle waarheid is.

Wat is nou die volle waarheid, dat de apostelen van Jesus deze niet aan konden. Ik vraag mij af of de Spirit of truth is gekomen en of hij die volle waarheid heeft meegenomen. Het is mijn volle recht om te weten wat dat is.

Interessant dat je aan de ene kant claimt dat elk woord van Jezus van ultiem belang is en dat elke zin in de bijbel er met een reden staat, maar dat je dus in je (kennelijk indrukwekkende) zoektocht naar de betekenis van "spirit of truth" nog niet heel serieus had genomen dat Jezus een tweetal hoofdstukken eerder in Johannes (een bijbelboek) een zin had opgetekend van Jezus, namelijk:

"Maar de Trooster, de Heilige Geest, Die de Vader zenden zal in Mijn Naam, " (Joh.14:26)

waaruit je kunt afleiden dat "de Trooster" de "Heilige Geest" is, die door de Vader gezonden zal worden

en even eerder al een zin van diezelfde Jezus:

"En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid, namelijk de Geest van de waarheid," (Joh.14:16-17).

waaruit je toch duidelijk kunt opmaken dat die mysterieuze "Geest de Waarheid" ook wel "Trooster" wordt genoemd en gezonden zal worden door de Vader.

En ik maar denken dat Johannes 14:16-17 en 14:26 wel aan de voorwaarden: "Voor elke woord en zin in de Bijbel is er een reden. Elke woord en zin die Jesus gebruikt is van ultieme belang voor mijn leven" zouden voldoen? Ik krijg dus toch het idee dat er meer achter je vraag zit dan je wilt laten merken. ;(

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid