Spring naar bijdragen

Misschien heel mooi


Aanbevolen berichten

Paper_450x450.jpg

Een vel papier

Gewoon een vel papier, meer niet. Niet echt een bijzondere afbeelding dus, zul je zeggen. Toch zie je hier een fascinerend en zeer waardevol product. Om dit vel papier te maken, zo glad en van zo’n goede kwaliteit, heb je zeer verfijnde technieken en geavanceerde machines nodig. In feite is het gewoonweg een echt topproduct, het resultaat van eeuwenlange ontwikkeling, van vele eeuwen nadenken, uitproberen en risico’s nemen.

Toch zul je waarschijnlijk niet heel zorgvuldig omgaan met het vele papier dat je in huis hebt. Het kost immers weinig geld. Dit vel papier is zo goedkoop, dat je het niet eens los kunt krijgen. Je krijgt het in een bundel heleboel meer vellen, voor een of twee euro. Dus is het in onze ogen weinig waard en kan het gewoon net zo gemakkelijk de prullenbak in als er een krasje of vlekje opkomt. Zo gaan we immers met alle “bulkproducten†om.

Vreemd eigenlijk, dat we zo geneigd zijn om alles naar economische waarden te beoordelen. Zelfs de moraal moet er vaak aan geloven. Bedrijven mogen verdraaien, manipuleren en belangrijke zaken verzwijgen als ze er geld voor betalen. Loterijen mogen hebzucht aanjagen en onze hang ergens bij te willen horen schaamteloos uitbuiten als ze grote geldbedragen weggeven. Dictators mogen aanblijven als er anders handelsbelangen in het spel zijn.

Gewoon een vel papier, meer niet. Economisch is dit ene velletje misschien niet zoveel waard, maar misschien moeten we dit papiertje eens anders beoordelen. Misschien moeten we producten, bedrijven en mensen eens beoordelen naar hun eigenschappen, hun doen en laten. De verhoudingen kunnen dan zomaar heel anders liggen. Dan blijkt dit papiertje misschien wel heel kostbaar en heel mooi te zijn. Strak wit, stevig, gemakkelijk beschrijfbaar.

Dan blijken heel veel leugens en bedrog misschien wel heel kwaadaardig te zijn, ook als ze verpakt zijn in reclamespotjes of in kapperlectuur. Dan blijken de zieke, zwakke en arme mensen, die nu vooral als kostenpost worden gezien, misschien wel hele mooie mensen en veel investeringen waard te zijn. Dan blijkt misschien zelfs die kapotgeslagen man aan een ruwhouten kruis ons te kunnen redden van die kille, economische kijk op alles.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mooi geschreven. Zorg kost geld en met elkaar moeten we omzien naar elkaar. Het economische kille aspect moet in balans worden gebracht met het sociale. Daar hoort een cultuuromslag bij in onze samenleving. Een van de weinige politieke partijen die hierom vragen zijn CU en SGP. Het lijkt soms of onze maatschappij volledig van God los is geraakt en alles wat enigsinds ruikt naar Christendom eruit geslagen en bezuinigd wordt.

Waar gaat het heen met Nederland?

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid