Spring naar bijdragen

Bevrijdend vertrouwen


Aanbevolen berichten

Laatst las ik een bijzonder inspirerend artikel op de site van de Volkskrant. We proberen al vele jaren allerlei vormen van ontwikkelingshulp te verrichten, maar eigenlijk met weinig succes. Totdat er initiatieven opkwamen die iets heel simpels deden: ze gaven de echt arme mensen gewoon geld. Meer niet. De mensen kregen een eenmalige gift of maandelijkse, kleine uitkering, zonder voorwaarden en zelfs zonder het terug te hoeven betalen.

En het bleek ook beter te werken. De mensen gingen ook vrij verstandig met het geld om. Ze kochten betere materialen voor hun werk, stuurden hun kinderen naar school en wisten vaker uit de armoede te ontsnappen. Er waren eigenlijk maar weinig mensen die er misbruik van maakten. Is dat niet verbazingwekkend en mooi om te horen? Wij zijn zo gewend om te denken in termen als misbruik en wantrouwen, maar het hoeft dus niet altijd.

We verzinnen de meest ingewikkelde procedures en projecten om onze samenleving te verbeteren, maar ik geloof dat er niets belangrijker en essentiëler is dan vertrouwen. Echt vertrouwen. Vertrouwen in de thuiszorgmedewerkster, dat deze zich heus wel aan het rooster zal houden en geen tijd zal verspillen. In de arts, dat deze echt wel zijn best doet om je te helpen. In de leraar, dat deze echt met hart en ziel goed onderwijs zal geven.

Door die cashprojecten werden de mensen geen ideologie of systeem opgelegd. Ze hadden alle vrijheid in wat ze wilden doen en hoe ze hun leven wilden opbouwen. Zo werden ze erkend in hun menselijke waardigheid, in hun manier van leven. Net zoals in de Schrift de slaven van de landeigenaar zelf mochten bepalen hoe ze de gekregen talenten zouden besteden en hij toch geen geld verloor. Wat een geweldige erkenning is dat!

Is controle dan slecht? Nee, natuurlijk niet, want misbruik zal er altijd blijven, hoewel dus veel minder dan wij altijd denken. Maar wat kan echt vertrouwen toch heerlijk bevrijdend zijn en het leven ook zoveel eenvoudiger maken. Wat kan het toch enorm veel geld en energie schelen als we erop vertrouwen dat mensen echt wel willen werken en hun werk goed zullen doen. Mensen zullen daardoor juist graag het vertrouwen waarmaken.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid