Spring naar bijdragen

De Dode Zeerollen in het Drents Museum


Aanbevolen berichten

Verscholen in het rustieke centrum van Assen ligt het Drents Museum. Naar eigen zeggen het oudste museum in Nederland heeft het een monumentaal pand tot zijn beschikking. In 2011 is er een verbouwing geweest waarbij een compleet nieuwe vleugel is aangebouwd. Het is hier dat aanstaande zondag de nieuwe tentoonstelling over de Dode Zeerollen geopend zal worden, die het Drents Museum organiseert in samenwerking met het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en de Israel Antiquities Authority (IAA). Uw Credible.nl verslaggever was alvast aanwezig om een tipje van de sluier te richten.

Het is voor het eerst dat er zo´n uitgebreide collectie van fragmenten in Nederland aanwezig is. Het Drents Museum is hiervoor de uitgelezen plek vanwege zijn affiniteit met archeologie. Zo zijn er in de afgelopen jaren al veel archeologische tentoonstellingen geweest, onder andere met voorwerpen uit China, Georgië en Scandinavië. Van 9 juli 2013 tot en met 5 januari 2014 zullen er verschillende fragmenten van de beroemde Dode Zeerollen te zien zijn voor het publiek. Naast deze tekstfragmenten zullen er verschillende archeologische voorwerpen van rond het begin van de jaartelling te zien zijn, alsmede Middeleeuwse manuscripten van de Bijbel en de Koran.

De fragmenten zelf zijn erg gevoelig en kunnen slechts een beperkte hoeveelheid licht aan. Als pers mochten we een fragment bezichtigen, een prachtig manuscript van psalm 150. Geweldig om deze psalm terug te zien op een document van 21 eeuwen oud!

Historische context

De tentoonstelling heeft als doel de context rond de Dode Zeerollen weer te geven. Hierbij is gekozen voor een verhalende aanpak. Het dagelijks leven in de tijd van Jezus en de eeuw daarvoor wordt weergegeven, alsook de economische omstandigheden en het leven in en rondom de tempel. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de tragische opstand van 66 en de vernietiging van Jeruzalem door de Romeinen die daarop volgde. Tenslotte komt ook het verhaal van de ontdekking van de Dode Zeerollen (tussen 1947 en 1961) aan bod, en de conservering en impact van de inhoud van de teksten.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft het Qumran Instituut onder leiding en redactie van prof. Dr. Mladen Popović een begeleidend boek uitgegeven: De Dode Zeerollen. Nieuw licht op de schatten van Qumran. In dit boek worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten vertaald naar het publiek. Op basis van de vondsten van 1947 dacht men bijvoorbeeld dat om teksten van de sekte van de Essenen zou gaan. Uit recentere vondsten en onderzoek blijkt echter dat het om verschillende groepen in verschillende tijden gaat, onder andere vluchtelingen van de verwoesting van Jeruzalem. Het boek bevat afbeeldingen en vertalingen van alle fragmenten en is verkrijgbaar bij de tentoonstelling.

Al met al een bijzondere tentoonstelling met een mix van archeologie, geschiedenis en religieus belangwekkende teksten. Een mooie gelegenheid om het centrum van Assen en het Drents Museum van een bezoek te voorzien!

De Dode Zeerollen. Nieuw licht op de schatten van Qumran
9 juli 2013 t/m 5 januari 2014
Drents Museum
Brink 1, Assen

Klik voor een: foto impressie

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid