Spring naar bijdragen

Kerken kunnen veel energie besparen


Aanbevolen berichten

Het energieverbruik van een kerk in Nederland kan met ongeveer 25 procent naar beneden. Door minder energie te verbruiken, daalt de uitstoot van kooldioxide (CO2) met 24 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in 25 van de 46 kerken in de gemeente Ede.

Ede is de eerste gemeente waar op zo'n grote schaal onderzoek is gedaan naar energiebesparing in kerkgebouwen, een aandachtspunt van de landelijke organisatie Kerk in Actie.

Een kerkgebouw is anders dan alle andere grote gebouwen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen of kantoren, aldus het kerkelijk platform voor Duurzaamheid en Energie (EKDE). Kerken zijn bijzonder hoog, breed en lang en vaak oud tot zeer oud. Isolatie en dubbele beglazing zijn in de bouw niet meegenomen.

Ook de binnenkant van de kerk vraagt bijzondere aandacht. Het orgel en de preekstoel vereisen speciale condities, net als de beelden en schilderijen die de kerk sieren. Tenslotte wordt een kerkzaal maar af en toe door een groep mensen gebruikt.

In de gemiddelde kerk is het te warm en te droog, aldus de onderzoekers. Dat komt doordat de binnentemperatuur te hoog is als de kerk niet wordt gebruikt. Ook wordt de kerkzaal te warm gestookt als er een mis of dienst is.

Volgens de onderzoekers is het voldoende om de thermostaat op 10 graden Celsius te zetten in periodes dat de kerk niet wordt gebruikt. Tijdens bijeenkomsten is 19 graden Celsius een aangename temperatuur. Het stilzittende publiek krijgt het in de korte tijd dat een mis of dienst duurt dan niet koud. Bijkomend voordeel is dat de luchtvochtigheid in de kerk door de lagere temperaturen stijgt, wat beter is voor het orgel.

 

Bron: kerknieuws.nl

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites

Volgens mij heeft het ook met het orgel te maken, zo las ik eens. Die mag niet in een te koude kerk staan en temperatuurverschillen mogen niet al te groot zijn, laat staan al te snel verlopen. Ook andere kunstwerken binnen de kerk hebben vaak een juist klimaat nodig om te blijven gedijen.

Kerken kunnen veel energieverspilling voorkomen door ervoor te zorgen dat er elke dag, liefst tweemaal daags gebeden wordt door de gemeenschap en dat er volop andere christelijke activiteiten plaatsvinden. Dat kan het uitdelen van maaltijden voor arme mensen zijn, het geven van lezingen en workshops, of gewoon het volop vieren van en het bidden voor de kleine en grote dingen in het leven. En door ervoor te zorgen dat de kerk vol mensen zit, want elke tien mensen is samen weer een klein straalkacheltje.

En als dat allemaal niet wil, waarbij het zeker niet aan God zal liggen, dan verhuis je maar naar een kleiner kerkje. Misschien heel pijnlijk, maar misschien leren we dan wel weer eens een keer écht kerk te zijn, met als doel het redden van zielen. Al biddend, verkondigend en vierend, geheel afhankelijk van God en niet van de zoveelste vergadering, de zoveelse commissie of de zoveelste "vernieuwing." En dat lauwheid en onverschilligheid, vaak "nuchterheid" of "realisme" genoemd, uiteindelijk gewoon gevolgen heeft.

Ach, ik zit maar een beetje uit te dagen, maar wel met een serieuze ondertoon. En één ding weet ik wel: als men tijdens de Mis stilzit, dan wordt de liturgie er blijkbaar maar passief en dus niet erg betrokken gevierd door het volk. Dan mag de Paulinische zweep (1 Kor 4,21) er weleens over daar. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid