Spring naar bijdragen

Het zalige niets


Aanbevolen berichten

En zie, een stralende zon schijnt over ons land aan een strakblauwe hemel. Hoe lang dat gaat duren is nog maar afwachten, maar het is er allemaal toch maar. Ongetwijfeld zullen de stranden en grazige velden weer vol liggen met mensen die tussen de badingen in het water door vooral urenlang niets liggen te doen. Gewoon helemaal niets. Ze liggen, en doen niets. Misschien af en toe een boek lezen of iets drinken, maar verder helemaal niets.

Eigenlijk wel iets heel bijzonders. Mensen lopen cursussen, retraites en gebedsvormen af om maar innerlijke rust te vinden, om vrede te vinden in deze jachtige tijden. Ook gelovigen onderhouden een hele christelijke markt in dat soort dingen. Doelgericht leven, het gebed van Jabes, Mariadevoties, de kloosterregels, soaken, vallen in de Geest… Al die vormen hebben hetzelfde doel: rust vinden in God en in de aanvaarding van het leven.

Maar eenmaal op het strand of bij het buitenbad glijden alle zorgen met hun kleding van ze af en vinden ze binnen enkele minuten die rust waaraan ze met al hun meditaties en methodes maar moeizaam toe kwamen. Al is het maar voor een paar uur. Als ze gaan zwemmen, laten ze zomaar onbeheerd hun spullen achter, alsof er niet gestolen zal worden. Zonder enige pretenties geven ze zich vrijwel direct over aan het zalige niets.

Sommige mensen vinden het maar burgerlijk, zo’n dagje Zandvoort aan zee. Ze minachten een beetje die rijen handdoeken en parasols naast elkaar. Maar als er iets volkomen onschuldig en lief is, dan is het wel zo’n dagje aan het water. Waar zijn al die gebedsvormen, devoties en regeltjes voor nodig? Leg wat water neer, strooi er wat zand of gras omheen en mensen geven zich zonder enige problemen over. Zelfs nog midden in de stad.

Maar ja, op een gegeven moment is het weer tijd om te gaan, om weer het drukke leven in te gaan. En dan zou het toch mooi zijn als je iets van die rust, van die overgave aan het zalige niets, kon meenemen vanaf het strand. Of kon verkrijgen als je helemáál niet van aan het water liggen houdt. Al is het misschien maar voor even. Dan is het gebed, in alle rust gebeden, toch wel erg handig. Overgave aan het zalige niets, overgave aan God.
 

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid