Spring naar bijdragen

Zo moeilijk niet


Aanbevolen berichten

Geloven in God lijkt helemaal zo moeilijk niet. Je kent zijn eigenschappen, houdt je zo goed als het kan aan zijn geboden, gaat regelmatig naar de kerk en dan is het verder wel goed. Zou je denken. Als je echter geschriften leest en verhalen van mensen hoort, dan blijkt er veel meer te spelen. Doodgewone gehoorzaamheid is niet voldoende. Je moet ook echt van God hóúden, Hem écht liefhebben en een echt besef van zondigheid hebben.

Houden van, hoe deden we dat ook alweer? O ja, door regelmatig met je geliefde te praten, leuke dingen te doen, geen kwaad te doen, intiem met elkaar te zijn, dat soort dingen. Maar ook dat blijkt nogal een ingewikkelde klus te zijn. Regelmatig begrijp je de ander verkeerd of begrijpt de ander jou verkeerd, je vindt veel dingen niet leuk omdat het teveel drukte oplevert en je weet je niet echt een houding te geven als het intiemer wordt.

Bij mensen is dat dus al verrekte ingewikkeld, maar nu is dat bij God dus ook zo de bedoeling. Alleen God blijkt helemáál een ingewikkeld wezen te zijn. Hij is onzichtbaar, je voelt over het algemeen weinig tot niets van Hem, het mag daar dan ook niet om draaien, echt leuke dingen kun je ook niet doen met zo’n onzichtbaar Opperwezen en bij het praten met Hem ben jij eigenlijk als enige echt aan het woord. God antwoordt maar heel indirect.

Hoe kun je van zo’n iemand houden? Een groot mysterie, maar veel mensen om je heen lijken er geen enkel probleem mee te hebben. Ze gaan helemaal vol enthousiasme in Hem op, zouden niet zonder Hem kunnen en zijn veel aardiger, behulpzamer en liever dan jij ooit zult zijn. Dus begin je hevig te twijfelen of God er wel echt is voor jou, of je Hem wel echt kunt liefhebben. De stap naar helemáál geen geloof meer is dan snel gezet.

Uit onderzoek blijkt dan ineens ook dat veel meer mensen zoals jij het maar heel moeilijk vinden om in God te geloven. Omdat ze zich niet kunnen inleven, zo heet het. Maar je vraagt je werkelijk af waarom God het geloven dan zo moeilijk heeft gemaakt. Of zou niet God dat hebben gedaan, maar de mensen zelf, met al hun ingewikkelde ongeschreven regeltjes? Zuchtend sla je de Schrift maar weer open. Je oog valt op de langste psalm.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
Of zou niet God dat hebben gedaan, maar de mensen zelf, met al hun ingewikkelde ongeschreven regeltjes? Zuchtend sla je de Schrift maar weer open. Je oog valt op de langste psalm.

Dat dus. Precies dat. Het zijn veelal mensenregels geweest die gelovigen tot waanzin dreven. Ze kregen een juk omhangen van alles waar ze aan moesten voldoen. Alle regeltjes waar je je aan moet houden. En toch kan het zo eenvoudig zijn:

Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:28 Een van de schriftgeleerden die naar hen geluisterd had terwijl ze discussieerden, en gemerkt had dat hij hun correct had geantwoord, kwam dichterbij en vroeg: ‘Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?’ 29 Jezus antwoordde: ‘Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; 30 heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.†31 Het op een na belangrijkste is dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.†Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.’ 32 De schriftgeleerde zei tegen hem: ‘Inderdaad, meester, wat u zegt is waar: hij alleen is God en er is geen andere god dan hij, 33 en hem liefhebben met heel ons hart en met heel ons inzicht en met heel onze kracht, en onze naaste liefhebben als onszelf betekent veel meer dan alle brandoffers en andere offers.’ 34 Jezus vond dat hij verstandig had geantwoord en zei tegen hem: ‘U bent niet ver van het koninkrijk van God.’ En niemand durfde hem nog een vraag te stellen.

Alsook:

Bijbelcitaat {SIMPLETEXT}:27 En hij voegde eraan toe: ‘De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat; 28 en dus is de Mensenzoon ook heer en meester over de sabbat.’

Hoe je dan God precies moet liefhebben staat nergens volgens mij. Brandoffers zijn het in ieder geval niet, want 'geloof wil ik, geen offers'. Maar alles waar het evangelie voor staat liefhebben, komt voor mij al een stapje dichterbij.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Toch is het lastig om in het geloof staande te blijven. Komt dat door de invloeden om ons heen?

Waarom is het lastig om in het geloof staande te blijven? Externe invloeden hebben toch geen kracht? Ik ken wel externe invloeden, maar die hebben geen noemenswaardige kracht.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Bij mensen is dat dus al verrekte ingewikkeld, maar nu is dat bij God dus ook zo de bedoeling. Alleen God blijkt helemáál een ingewikkeld wezen te zijn. Hij is onzichtbaar, je voelt over het algemeen weinig tot niets van Hem, het mag daar dan ook niet om draaien, echt leuke dingen kun je ook niet doen met zo’n onzichtbaar Opperwezen en bij het praten met Hem ben jij eigenlijk als enige echt aan het woord. God antwoordt maar heel indirect.Hoe kun je van zo’n iemand houden?

Van God kan je heel veel ervaren en het is ook helemaal niet verkeerd om Hem te ervaren.

God spreekt ook heel direct. Als je met Hem spreekt, zal Hij ook spreken. Als je naar Hem luistert, zal Hij spreken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid