Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

De butler van de paus wordt ervan beschuldigd geheime informatie van het Vaticaan te hebben gelekt. Hij was een vertrouweling van de paus en wist zo heel veel. Uit de gelekte informatie zou een heuse machtsstrijd blijken binnen de pauselijke muren. Roddels, intriges en zogenoemde onthullingen horen echter altijd al bij grote, machtige organisaties of koninklijke hofhoudingen. Met altijd de vraag: zijn de onthullingen waar of niet?

Je kunt zonder meer stellen dat de katholieke Kerk een bijzonder inspirerende kerk is. Over zo’n grote, machtige, ondoorzichtige en alomtegenwoordige organisatie vallen natuurlijk vele thrillers en romans te schrijven, met als hoogtepunt natuurlijk de Da Vinci code. Als dan ook nog een vertrouweling van de paus, de butler nota bene, gevoelige informatie zou lekken, dan wordt het allemaal natuurlijk helemaal reuze spannend.

Nee, een grootse hiërarchie met een machtige opperherder heeft niet alleen maar voordelen. De vele organisatiestructuren vormen de botten van het Lichaam, maar ook botten kunnen aangetast worden door machtsspelletjes, intriges, verdachtmakingen en complotten. Niets menselijks is ook het katholieke bestuur vreemd. Het Lichaam mag dan wel onfeilbaar zijn, omdat het van Christus is, maar haar dienaren zijn dat nog altijd niet.

Wat moet je hier nu van denken? Niet veel, denk ik. Sowieso moet natuurlijk maar blijken wat waar is en wat niet. Maar ook al weerspiegelen de vatilekken voor een deel de werkelijkheid, dan kun je er als gewone gelovige ook maar weinig mee. Mensen blijven nu eenmaal mensen, macht corrumpeert nu eenmaal, maar verder kun je nauwelijks over deze heren oordelen. Je kunt beter maar voor ze bidden, dat ze zich dienstbaar blijven weten.

Belangrijk blijft om zelf in elk geval niet te wantrouwig te worden. Helemaal goedgelovig mag je helaas niet zijn in deze wereld, want het echt goede wordt nu eenmaal graag de grond in geboord en misbruikt. Maar je kunt in elk geval wel je best doen en zelf er in elk geval voor zorgen dat je zo weinig mogelijk blaam treft als je ooit macht over iemand krijgt. Als diegene jou dan kwaad doet, dan ligt het in elk geval niet meer aan jou.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zeg nergens dat wij er niets van moeten denken, maar alleen dat we niet zomaar kunnen oordelen en voor deze geestelijken moeten bidden. We hebben immers geen volledig zicht op de zaak, horen alleen van geruchten, dus blijven daarin toch wel onwetend. Zij die wél toegang tot de waarheid hebben en er dus wél van moeten weten, die hebben de verantwoordelijkheid iets aan het vermeende gerommel te doen.

Zo kom ik op de vraag van Michiel, waar ik zelf echter geen afdoende antwoord op kan geven. Alleen maar goed van vertrouwen zijn is helaas niet mogelijk, maar enkel wantrouwen is ook niet goed. Daarin zul je een balans moeten zien te vinden. Je zult dan misschien niet alles kunnen voorkomen, maar met wijsheid en inzicht kun je al wel ver komen. Als je maar wel zelf echt de corruptie wilt tegengaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid