Spring naar bijdragen

Chanoeka


Aanbevolen berichten

rechtshttp://www.schoodoodle.com/weblog/wp-content/uploads/2009/11/hanukkah-image.jpg[/img]

Na het Diwali-feest uit het vorige stukje, is het deze week de beurt aan het joodse Chanoeka-feest, dat dit jaar op 1 december gevierd werd. Chanoeka staat ook wel bekend als het lichtjesfeest omwille van de typische kandelaars die aangestoken worden bij de viering van het feest. Op die manier sluit het ook heel mooi aan bij het stukje over Diwali, waarin ook al de thematiek van het licht besproken werd. Chanoeka is een ander voorbeeld van het gegeven dat feesten die op een of andere manier de komst van het licht/Licht centraal stellen, in vele culturen voorkomen net in deze donkere winterdagen waarin vele mensen verlangen naar langere dagen en een lekker warm zonnetje.

Het Chanoeka-feest en het aansteken van de kandelaar gaan terug op een wonderlijk verhaal. Om dit verhaal te kunnen plaatsen, moeten we helemaal terug naar de tweede eeuw voor Christus. Destijds draaide het jodendom sterk rond één centraal heiligdom, de tempel van Jeruzalem, die bij uitstek de plaats van eredienst was. De tempel was echter in handen gevallen van buitenlandse overheersers, die stevig huisgehouden hadden en de tempel ontwijd hadden en ongeschikt gemaakt voor de joodse eredienst. Dit was zo onaanvaardbaar voor de joodse gemeenschap, dat een gewapende opstand uitbrak onder leiding van Juda de Makkabeër. De joodse opstandelingen slaagden erin de tempel opnieuw in handen te krijgen, maar daarmee was de strijd nog niet gestreden.

De tempel was immers nog niet geschikt om opnieuw eredienst in te vieren. Dat kon pas als de tempel opnieuw ingewijd werd. Er was echter een groot probleem: de gewijde olie waarmee de lampen van de Menora brandden, de speciale kandelaar uit de joodse tempel, was verloren gegaan. Er was slechts een klein kruikje over, genoeg om de lampen één enkele dag te laten branden. Nieuwe gewijde olie kon pas ten vroegste acht dagen later klaar zijn. Maar er gebeurde, zo vertelt de joodse traditie, iets bijzonders. De lamp had maar olie voor één dag, maar toch bleef ze acht dagen lang branden, tot de olie weer klaar was. En het is dat wonder, dat tot op de dag van vandaag herdacht wordt bij de viering van Chanoeka.

Een bijzonder verhaal, waarvan we nooit zeker zullen weten of het werkelijk zo gebeurd is of niet. Maar wel een verhaal waaruit een gedachte spreekt die ook nu, ook voor niet-joden, aan weet te spreken: als de nood het hoogst is en de nacht het donkerst, en een oplossing niet mogelijk lijkt, kunnen er wonderlijke dingen gebeuren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Voor de duidelijkheid nog even zeggen dat, als iemand een boeiende vraag heeft of onderwerp wil voorstellen ivm andere religies, dat altijd welkom is. Ik heb altijd wat ideeën voor stukjes klaar liggen, maar ik vind het ook leuk om te weten wat voor dingen de frontpage-lezers zoal interessant vinden, dus laat gerust wat horen. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid