Spring naar bijdragen

CHJC: "Niet provoceren vanwege communie-rel"


Aanbevolen berichten

Christelijke homo-organisaties vinden dat het weigeren van de communie aan homo’s ter discussie gesteld moet worden, maar willen daarbij niet provoceren. "We moeten met respect met elkaar omgaan".

De acties van ondermeer homo-organisatie COC in het bisdom Den Bosch krijgen langzaam een provocerend karakter. Afgelopen zondag werd de eucharistieviering in de Sint-Jan in Den Bosch verstoord en zaten enkele personen verkleed als ‘roze monniken’ in de kerkbanken.

Susanna Graver, voorzitter van de christelijke homo-organisatie CHJC, is er niet helemaal blij mee. "In eerste instantie steunden wij de oproep van het COC om aanwezig te zijn in de Sint-Jan. Wij zagen de actie als een smeekbede. Maar wij willen ons distantiëren van provocerende acties. Daarom roepen wij onze achterban ook niet op om de komende weken vieringen bij te wonen". Graver ziet veel meer in een respectvolle dialoog. "We willen laten zien dat homo-zijn en christen-zijn samen kan gaan".

Ook het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) wil niet provoceren. "Vieringen verstoren is niet keurig", vertelt Theo Koster, woordvoerder van het werkverband. Hij begrijpt de reactie van homo’s en sympathisanten echter wel: "De rooms-katholieke kerk begon met provoceren – waarschijnlijk niet bewust - door de hostie te weigeren. Dat krenkt mensen diep in de ziel en dan wordt er zo gereageerd. Ik verwacht niet dat mensen zich stil kunnen houden als ze zich zo gekwetst voelen".

Koster vindt dat de kerk zich in het begin van de rel diplomatieker had moeten opstellen. Dat gebeurde helaas niet. "Ik zag het aankomen, maar ik ben er niet blij mee".

Hij is nu bang dat de hele rel kan gaan escaleren. "Het zou goed zijn als de kerk stappen onderneemt. Ze moet zich terughoudend opstellen, en dat kan zonder de eigen leer aan te tasten".

De rooms-katholieke homo-organisatie Dignity laat in een persbericht weten moeite te hebben met het "lawaai" van de acties. "Het inzetten van een 'politiek'/activistisch instrument in een religieuze praktijk, die voor veel mensen zeer dierbaar is en een intiem gebeuren, vinden wij problematisch".

De homo-organisatie zijn het er dus over eens dat deze rel aandacht verdient, het is alleen de vraag hoe dat gedaan moet worden.

Bron: IKON-E.J. Tillema

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid