Spring naar bijdragen

Bijbel niet gedicteerd


Aanbevolen berichten

[preview]In de zeventiende eeuw beweerde de bekende theoloog Voetius dat de Bijbel gedicteerd is door de Heilige Geest. Maar deze opvatting is in strijd met Artikel 3 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis (NGB). Daarin staat dat de Bijbelschrijvers 'gedreven' waren door de Heilige Geest.[/preview]

Dat schrijft Hans Snoek in zijn boek Een huis om in te wonen, uitleg en interpretatie van de Bijbel. Hierin beschrijft hij verschillende vormen en methoden van Bijbellezen. Het boek is genomineerd voor de Theologie Publicatieprijs die wordt uitgereikt tijdens de eerste Nacht van de Theologie, in Amsterdam op 21 juni. Kerknieuws.nl bespreekt de komende maand de genomineerde titels.

In de NGB uit 1561 staat dat de Bijbel 'niet is gezonden, noch voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods, van de Heilige Geest gedreven zijnde …'. In hetzelfde Artikel wordt onderscheid gemaakt tussen Heilige teksten (de Bijbel) en Goddelijke teksten (de Tien Geboden, waarvan God zelf wel de auteur is). Volgens Snoek schetst de NGB een genuanceerd beeld over het gezag en ontstaan van de Bijbel: het is niet zozeer letterlijk het woord van God, maar wel geïnspireerd door God. Maar theologen in de daaropvolgende eeuwen probeerden dat genuanceerde beeld te verscherpen.

Voetius beweerde dus dat de Bijbel letterlijk door de Heilige Geest is gedicteerd. Dat heet de mechanische inspiratie, terwijl de NGB spreekt over een organische inspiratie.

Voetius kreeg aanhang, maar niet voor lange tijd. Al snel moest men constateren dat de mechanische inspiratie niet strookte met de feiten: daarvoor stonden er te veel fouten in de Bijbel (de aarde draait bijvoorbeeld niet om de zon).

De organische inspiratie heeft de voorkeur in orthodox Nederland: de Bijbel is het woord van God, met daarbij een menselijke factor.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid