Spring naar bijdragen

"Paus wilde Turkije niet in EU"


Aanbevolen berichten

Het Vaticaan wilde liever niet dat Turkije een EU-lid zou worden. In plaats daarvan zag ze liever dat het land een speciale band met de Europese Unie ontwikkelt. Dat berichtte de Amerikaanse ambassadeur in 2009 aan de Amerikaanse president Barack Obama, zo blijkt uit gelekte documenten op de klokkenluiderssite Wikileaks.

In 2004 sprak kardinaal Ratzinger, de toekomstige paus Benedictus XVI, zich uit tegen EU-lidmaatschap van een islamitisch land, hoewel het Vaticaan destijds een neutrale positie innam over toetreding van Turkije. De documenten laten zien dat Ratzinger de drijvende kracht was achter de onsuccesvolle poging van het Vaticaan om een referentie naar 'Europa's christelijke wortels' in de EU-grondwet te krijgen. De Amerikaanse diplomaat merkt op dat Ratzinger "duidelijk begrijpt dat het toestaan van een moslimland binnen de EU zijn zaak voor christelijke wortels zou verzwakken''.

Later blijft het Vaticaan benadrukken dat Turkije aan de EU-criteria moet voldoen voor toetreding, terwijl het Vaticaan niet verwacht dat dat op het gebied van religieuze vrijheid zal gebeuren. Verder tonen de documenten dat de VS bij Rome en Ankara lobbyen voor Turkse toetreding.

Het Rooms-Katholicisme is het enige geloof in de wereld met de status van een soevereine staat, waardoor hoge geestelijken op topniveau meepraten met wereldleiders. De documenten onthullen dat het Vaticaan routinematig zijn invloed laat gelden via diplomatieke kanalen, terwijl het soms ontkent dat te doen.

Het Vaticaan onderhoudt diplomatieke banden met 177 landen en heeft zijn diplomatieke status gebruikt om zijn morele agenda te doen gelden. Uit een document uit 2006 blijkt dat de paus zijn hoop op Polen heeft gevestigd om tegenwicht te bieden aan de groeiende afstand die in het Westen is ontstaan tot de christelijke wortels.

Bron: Kerknieuws

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid