Spring naar bijdragen

Een nieuwe levensstijl voor christenen


Aanbevolen berichten

"Een nieuwe stijl van geloven". Dat wil de organisatie achter de Zevende Regel creëren met een nieuw model van leefregels, geïnspireerd op de monastieke leefregels. Het biedt "diepte" en "regelmaat" en moet mensen weer aan de kerk binden.

De leegloop van de kerken is een groot probleem en om dit tij te keren experimenteert onder andere de emerging church-netwerk met nieuwe vormen van geloven. 'De kerk als klooster' is een term uit deze beweging: de kerk moet zich niet beperken tot zondagochtend, maar moet het hele leven beslaan. Alle gelovigen als monniken en nonnen.

Johan ter Beek, de drijvende kracht achter de Zevende Regel, is er van overtuigd dat "de kerken veel hoop moeten vestigen op de monastieke traditie". Met de nieuwe Leefregel wil hij nu mensen inspireren tot een nieuwe vorm van geloven. Een vorm van geloven die past bij de moderne mens.

De nieuwe Leefregel is in principe niet nieuw. Zij is gebaseerd op de eeuwenoude monastieke leefregels, met het verschil 'dat ze zijn vertaald naar de moderne samenleving". De Zevende Regel is een "overzichtelijk en thematisch model", dat bestaat uit zeven principes: eenheid, naastenliefde, duurzaamheid, spiritualiteit, gerechtigheid, ritme en God. Deze begrippen moeten zich vertalen naar het dagelijkse handelen van de gelovigen.

Het model met leefregels moet dus een inspiratiebron worden voor mensen die in de moderne samenleving met God willen leven. Christelijke jongerenorganisaties als JOP en Youth for Christ zijn enthousiast en hebben aangegeven met het model te willen gaan werken.

Of dit de oplossing is voor de ontkerkelijking, is natuurlijk nog maar de vraag. De officiële aftrap voor de Zevende Regel vindt plaats op 28 november, waarna organisaties en gelovigen er mee aan de slag kunnen. Dan zal blijken of dit gaat werken. Maar ter Beek is enthousiast, net als de organisaties die hem steunen.

Vanaf 29 november komt de Zevende Regel meteen met één concrete uitwerking: het online morgengebed. Niet meer naar de kerk gaan, maar geloven via internet. En wie wil uitslapen, kan het morgengebed ’s middags ook nog terugzien via internet. Dat is geloven in de moderne tijd.

Bron: IKON-E.J. Tillema

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wie in het dagelijks leven als een halve monnik of moniaal wil leven, zou eens moeten rondkijken in dorpjes als Staphorst of Capelle aan de IJssel. De leefwijze daar lijkt, afgezien van mogelijk wetticisme, mogelijke hypocrisie of weet ik wat allemaal voor naars, uiterlijk redelijk op een protestants kloosterleven buiten de muren:

Veel aandacht voor Schriftlezing, ook thuis

Enkele malen per zondag naar de kerk

Verschillende kerkactiviteiten door de week

Zingen in het "protestantse Gregoriaans," dus hele noten

Gebed zeer belangrijk onderdeel van de dag

Dagelijks hard werken voor zelfvoorziening

Dagelijks leven dus naar het ora et labora

Sobere ingetogen leefwijze met nadruk op innerlijkheid

Sobere kleding volgens bepaalde voorschriften

Aandacht voor mystiek in de vorm van bevinding

Zeer ingetogen omgang met verschillende media

Duidelijke eigen leefwijze die afwijkt van "de massa"

Desondanks klinkt het initiatief sympathiek. Hier zijn de zeven regels te lezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid