Spring naar bijdragen

Voorbereiding op doop


Aanbevolen berichten

Nee hoor, ik neem helemaal geen aanstoot aan wat je zegt. Het verbaasde me alleen nogal, omdat de Bijbel nou niet bepaald dun is zeg maar. Wat je zou kunnen doen is dat rooster nalopen, wat ik ergens hierboven gepost had. Je kunt dan eventueel het Nieuwe Testament in z'n geheel lezen. Daarna heb je als het goed is een redelijk goed beeld van wat er ongeveer in de Bijbel staat, en kun je vervolgens de hele Bijbel proberen te lezen. Ik heb ook weleens de hele Bijbel gelezen, en deed daar toch bijna een jaar over. Nou deed ik het ook wel op mijn gemak en volgens een rooster, maar toch. Ik ben een geoefend lezer, studeerde op dat moment theologie en ik kom uit een reformatorisch nest waar elke dag uit de Bijbel werd (wordt) gelezen aan tafel. Maar ik vond het toch niet altijd makkelijk om te doen, soms moest ik mezelf echt dwingen om mijn dagelijkse portie te lezen. Ik kan me voorstellen dat het geen gemakkelijke opgave is om, als je helemaal nieuw in het geloof bent, gewoon maar te beginnen bij Genesis 1 en dan door te denderen naar Openbaring 22.

Maar los van het lezen van de Bijbel denk ik dat het ook wel belangrijk is om een inleidend boek over het christendom in z'n algemeen te lezen. De Bijbel is nou niet echt een boek om zonder uitleg te lezen, denk ik. Dus zo'n inleiding kan je daar misschien bij helpen. Het boek dat ik adviseerde is verplichte kost voor eerstejaars studenten theologie (althans in Utrecht), dus het zou een redelijk goed overzicht moeten geven van de ideeën in alle christelijke stromingen, uitleg van de belangrijkste thema's in de Bijbel, en de ontstaansgeschiedenis van de kerk wereldwijd. Het is desondanks erg makkelijk leesbaar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik was begonnen met genesis en exodus, ben halverwege exodus overgestapt naar het NT op aanraden van mijn voorganger, ze heeft me een lijstje gegeven als advies hoe ik in haar ogen het beste kan lezen, het loopt ook min of meer parallel aan de bijbelstudie die ze geeft, waardoor ik (als ik meer uitleg wil) simpelweg kan vragen om de bijbelstudie van die week.

Verder lees ik in principe heel snel, al had ik inderdaad met het OT een veel trager leestempo dan nu in het NT. Het is ook niet zo dat ik het maar zo snel mogelijk gelezen wil hebben ''om er vanaf te zijn'', maar ik lees wanneer daar tijd voor is, en als je nogal eens regelmatig in de trein zit, dan leest het wel wat sneller door.

Opzich heb ik er geen moeite mee om mijn ''dagelijkse portie'' te lezen, ik ben op dit moment (nog) erg gemotiveerd. Misschien zal dat over een aantal weken inzakken, maar voorlopig heb ik nog veel uren waar ik in de trein zit of op school moet wachten op een volgende les (vandaag is een mooi voorbeeld, van half 1 tot 3 geen les). Bovendien ben ik een behoorlijk geoefend lezer en heb ik in het verleden (groep 4, 5, 6) een soort voorbereidende bijbelstudie gevolgd, waardoor zeker de helft me wel ''iets zegt'', alleen kan ik me de complete verhalen dan niet meer herinneren.

Maar ik zal zeker even kijken naar een voorbereidend boek wat voor mij prettig is om naast de bijbel te lezen. Al heb ik wel de luxe dat de uitleg van stukken die ik niet helemaal begrijp maar 1 smsje verwijdert zijn, het voordeel van dat je voorgangers ook je schoonouders zijn :)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, dat (met dat lijstje + bijbelstudie) lijkt mij een prima idee, inderdaad. Ik zag een tijdje terug in de evangelische boekhandel De Bijbel voor Dummies. De titel is een beetje jammer, maar verder zag het er eigenlijk best degelijk uit. Misschien dat dat iets is?

Overigens, ik wil je niet beledigen ofzo, maar ik denk dat het wel goed is om je te realiseren dat je schoonouders waarschijnlijk ook niet alle antwoorden hebben. Bovendien hoef je het niet altijd met ze eens te zijn. Ik denk dat het goed is je informatie uit meerdere bronnen te putten. Maar dat is mijn mening.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid