Spring naar bijdragen

1 Timoteus


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal, wat betekenen de volgende verzen:

\"Laat u niet in met banale bakerpraatjes. Oefen u in een godsdienstig leven. 8 ?mg src='http://forum.credible.nl/images/euro.png'>ËœOefening van het lichaam heeft immers weinig waarde, maar een godsdienstig leven is in alle opzichten waardevol, want het houdt beloften in voor zowel dit leven als het toekomstige.\" (1 Tim 4:7-8)

Wat wordt hier met \"banale bakerpraatjes\" bedoeld? En bedoelt Paulus met \"oefening van het lichaam\" bijvoorbeeld fitness ofzo?

\"Wie niet zorgt voor zijn eigen familie en zelfs niet voor zijn huisgenoten, heeft het geloof verloochend en is erger dan een ongelovige.\" (1 Tim 5:8)

Wat wordt bedoeld met huisgenoten en hoe zou je dan voor hen moeten zorgen?

Alvast bedankt!

gr. mackie

Link naar bericht
Deel via andere websites

In andere vertalingen staat:

- maar wees afkerig van onheilige oudevrouwenpraat. Oefen u in de godsvrucht.

- Verwerp heilloze bakerpraat en verzinsels. Oefen jezelf in een vroom leven.

- Maar verwerp de onheilige en onzinnige verzinsels en oefen uzelf in de godsvrucht

Ik denk dat het ermee te maken heeft dat je er weinig aan hebt om Shownieuws te kijken, of roddelbladen te lezen, maar dat je beter nuttige dingen kan doen, of nog beter: de Bijbel lezen.

Oefening van het lichaam is inderdaad sport, fitness enz. . Er waren ook in die tijd mensen die zich trainden voor een wedloop of (Olympische?) spelen enz. . Dat was niet verkeerd, maar daarmee train je alleen je lichaam, maar niet je geestelijk/godsdienstig leven met God. Omdat je lichaam ooit vergaat en je een nieuw verheerlijkt lichaam krijgt en je lichaam waarschijnlijk niet langer dan 150 jaar meegaat, is het belangrijker je geestelijke leven in conditie te houden, omdat je geest en ziel eeuwig zijn. Je lichaam trainen is gezond, maar je geest trainen is nog gezonder.

Je geest trainen is belangrijk, omdat daarmee zelfs je lichaam gezond blijft, je voorspoedig wordt, je innerlijke rust, vrede en blijdschap hebt enz. .

Je traint je geest door te mediteren op Gods Woord dat in de Bijbel staat, door te bidden enz. .

In de Groot Nieuws Bijbel staat in 1 Tim. 5:8 het volgende.

Maar wie niet zorgt voor zijn familie, en zelfs niet voor zijn gezinsleden, heeft het geloof verloochend en is erger dan een ongelovige.

Ik denk dat het daarom gaat. Het hele gedeelte is geschreven over weduwen en het is belangrijk dat zij hun taak voor de familie en het gezin niet verwaarlozen.

(Ik denk niet dat het betrekking heeft op deze tijd wat betreft studenten en hun huisgenoten. Ik vraag me af of dat soort situaties wel voorkwamen in die tijd. Studenten vormen ook niet samen één gezin. Als 5 studenten één huis delen, zijn er eigenlijk 5 gezinnen in dat huis, waarbij de gezinnen steeds uit 1 persoon bestaan. Studenten hebben geen gezinsverantwoordelijkheid naar elkaar. (Ze hebben misschien alleen verantwoordelijkheden/afspraken in het samen schoonhouden van het huis, de afwas doen, de vuilnis buiten zetten enz., maar ze zijn niet verantwoordelijk voor privédaden van elkaar enzo. Als de ene student een fiets steelt, heeft de ander daar niets mee te maken. In het geval van de weduwe heeft zij er wel mee te maken als een kind van haar iets heeft gestolen. Dan kan zij erop worden aangekeken en aangesproken.) )

Link naar bericht
Deel via andere websites

De kanttekening van de SV zegt het volgende bij de versen:

7 Maar verwerp de ongoddelijke en oudwijfse fabelen; en oefen(1) uzelven tot godzaligheid.

8 Want de lichamelijke oefening(2) is tot weinig nut; maar de godzaligheid is tot alle dingen nut, hebbende de belofte(3) des tegenwoordigen en des toekomenden levens.

1)      fabelen; en oefen

Namelijk waar de Joodse Talmudisten nog vol van zijn, waarvan Paulus ook spreekt Tit. 1:14, en Tit. 3:9, en waartoe hij voorzegt, dat ook enige christen-leraars in de laatste tijden zullen vervallen; 2 Tim. 4:4.

2)      de lichamelijke oefening

Hierdoor verstaan sommigen de oefening dergenen, die om den prijs streden met worstelen, lopen en anderszins, gelijk het Griekse woord gymnasia soms betekent, waardoor maar enige lichamelijk weldaad werd verkregen; maar daar Paulus hier handelt van zaken, die den godsdienst aangaan, zo verstaan anderen dit bekwamelijker van enige oefening des lichaams, waardoor het getemd of getuchtigd wordt, gelijk daar is vasten, waken, onthouding van enige spijzen of kleding, anderszins geoorloofd. Van deze zegt de apostel, dat zij wel enige nuttigheid kunnen hebben, maar nochtans weinig ten aanzien van de godzaligheid zelf, daar die ook kunnen misbruikt worden, en in bijgelovigheden verkeren, gelijk Paulus getuigt Col. 2:23; maar de godzaligheid is Gode altijd aangenaam en tot alles dienstig.

3)      hebbende de belofte

Namelijk van Christus zelf, Matth. 6:33.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid