Spring naar bijdragen

1 Tim 5: 5-9


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal, wat wordt er met de volgende verzen bedoeld?

\"De echte weduwe, die alleen is achtergebleven, heeft haar hoop op God gevestigd, en blijft dag en nacht bidden en smeken; maar zij die in weelde en overdaad leeft, is levend dood. Ook dit moet u hun met nadruk voorhouden, opdat zij zich onberispelijk gedragen. Wie niet zorgt voor zijn eigen familie en zelfs niet voor zijn huisgenoten, heeft het geloof verloochend en is erger dan een ongelovige. \" (1 tim 5:5-8)

Wat heeft een weduwe specifiek met weelde en overdaad te maken? Weelde en overdaad is toch nooit goed? Wat is vers 8 voor toepassing op ons dagelijks leven? Hoe moet je voor je huisgenoten zorgen?

\"Aanvaard geen beschuldiging tegen een oudste, tenzij op het woord van twee of drie getuigen. \" (1 tim 5:19)

Wie zijn oudsten? En waarom mag je geen beschuldiging tegen hun uiten?

Zij die als slaven hun juk te dragen hebben, moeten hun meesters met alle eerbied bejegenen, opdat de naam van God en de leer niet gelasterd worden. Zij die gelovige meesters hebben, mogen hen niet minder achten omdat zij hun broeders zijn. Zij moeten hen integendeel des te trouwer dienen, omdat zij die van hun diensten profiteren, één zijn met hen in geloof en liefde. Zo moet u leren en vermanen (1 tim 6:1-2)

Wat is de reden dat de Bijbel zich niet expliciet tegen slavernij keert terwijl thans de christeneenheid (Rooms-katholieken en Protestanten) dat wel doet?

\"Maar als wij voedsel en kleding hebben, moet dat genoeg zijn voor ons\" (1 tim 6:8)

Onderdak is niet nodig? Zou een mens dus niks meer hoeven te doen of nergens meer naar te streven wanneer een mens voedsel en kleding heeft?

\"Timoteüs, bewaar wat u is toevertrouwd, en keer u af van het banaal en leeg geredeneer en de opwerpingen van de zogenaamde gnosis. Sommige van haar verkondigers zijn het spoor van het geloof al bijster geraakt. De genade zij met u allen. \" (1 tim 6:20-21)

Wat is \"gnosis\"?

Alvast bedankt!

gr. mackie

Link naar bericht
Deel via andere websites

1 Tim. 5:8 is geschreven voor de vrouw/weduwe. De Bijbel geeft aan dat zij een taak heeft voor de familie / huisgenoten / (klein)kinderen. Zie ook vers 4:

Maar indien een weduwe kinderen of kleinkinderen heeft, laten zij dan eerst aan eigen familie godsvrucht tonen en aan het vorig geslacht vergelden wat zij hun te danken hebben, want dit is welgevallig aan God.

Er wordt kritisch geschreven over weduwen die wel in weelde en overdaad leven, maar niet God op de eerste plaats hebben staan en die hun familie en (klein)kinderen verwaarlozen. Het hele stukje gaat over het eventueel ondersteunen van weduwen. Paulus zegt dat weduwen door de bediening van Timotheüs moeten worden ondersteund (vs. 16), maar niet als ze hun verantwoordelijkheid niet nemen naar God en hun familie enz. .

Je mag wel beschuldigingen uiten tegen oudsten, als het maar gebeurt samen met de getuigenissen van 1 of 2 anderen.

In het Grieks staat hier voor het woord 'oudste': 'presbuterou', oftewel presbyter, oftewel priester.

Slavernij was er altijd al en de Bijbel gooit systemen niet gelijk aan de kant. Slavernij hoefde op zich niet verkeerd te zijn. Het betrof het werken voor een baas waarvoor de slaaf kost en inwoning kreeg. In het OT werden rechten en plichten aangegeven voor slaven. Na een aantal jaren werden slaven ook vrijgelaten. Het woord slavernij heeft vaak een negatieve klank, omdat mensen het kennen als vorm van uitbuiting, onderdrukking en geweld. Maar de Bijbel geeft aan dat dit niet is toegestaan. Slavernij mag alleen een vorm van eerlijke arbeid zijn, waarbij een mens zich voor een aantal jaren verkoopt aan een heer.

Als de maatschappij als geheel slavernij verwerpt, is dat alleen maar goed, want Christus is gekomen om vrijheid te geven. Ook geeft de Bijbel aan dat het goed is om van mogelijkheden gebruik te maken om vrij te worden, als je slaaf bent.

1 Kor 7,21

Zijt gij als slaaf geroepen, bekommer u daarover niet, maar als gij ook vrij kunt worden, maak er dan te meer gebruik van.

Het is alleen maar mooi dat de huidige samenleving in het rijke westen slavernij verwerpt. Helaas zijn er zelfs ook in het rijke westen vormen van slavernij. Er zijn vormen van uitbuiting van werknemers door werkgevers en er leven zelfs in Nederland gedwongen prostituees en vrouwen die door vrouwenhandel uit arme landen naar Nederland zijn gekomen en worden uitgebuit en in slavernij leven.

In de NBG staat 1 Tim. 6:8 het volgende:

Als wij echter onderhoud en onderdak hebben, dan moet ons dat genoeg zijn.

Uit de NBG kun je opmaken wat 'gnosis' is:

1 Tim. 6

20 O Timoteüs, bewaar wat u is toevertrouwd, houd u buiten het bereik van de onheilige, holle klanken en de tegenstellingen der ten onrechte zo genoemde kennis. 21 Sommigen, die woordvoerders daarvan zijn, zijn het spoor des geloofs bijster geraakt.

De genade zij met ulieden.

Het gaat dus om 'kennis'.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid