Spring naar bijdragen

HIV/AIDS: de zinloze plaag.


Aanbevolen berichten

Ik miste een goed topic over HIV/AIDS, dus bij deze mijn visie op de zaak. Ik neem aan dat het ik voor velen niet veel nieuws zal vertellen, maar over dit onderwerp bestaan nog steeds veel misverstanden. Dus, nu ja, beter een keertje te vaak dan een keer weinig over dit onderwerp.

Er zijn weinig dingen waar ik zo moedeloos van wordt als van HIV/AIDS en het bijna moedwillig aandoende in stand houden van dit virus en deze ziekte. Ik neem aan dat iedereen ongeveer weet wat HIV en wat AIDS is, maar voor degenen die dat gemist hebben hier de betreffende wikipedialinks en daarna een korte beschrijving.

HIV

AIDS

HIV/AIDS in het kort

HIV is het virus, AIDS is het syndroom wat indirect wordt veroorzaakt door het virus. Na besmetting met het virus zal de ziekte zich in de eerste instantie razend snel ontwikkelen. Slechts na een paar weken ontwikkeld zich de eigenlijke door HIV veroorzaakte ziekte. Alleen stelt dit stadium weinig voor: accute HIV-infectie uit zich meestal in een mild grieperig ziektebeeld wat enkele weken tot maanden aanhoudt.

Daarna \"geneest\" men weer, maar het virus blijft half sluimerend en onderdrukt door het afweersysteem in het lichaam aanwezig. Dit stadium duur rond de 10 jaar en geeft (vrijwel) geen klachten. In deze 10 jaar sloopt het virus langzaam bepaalde delen van het afweersysteem.

Aan het eind van deze periode is het afweersysteem dusdanig vernietigt dat het geen bescherming meer biedt tegen allerhande ziekteverwekkers. Veel van deze ziekteverwekkers zouden bij gezonde mensen zelfs niet eens ziektes veroorzaken. Het gevolg is dat mensen in eens allerlei ziektes ontwikkelen. Het toch al uitgeholde afweersysteem kan deze aanval niet bolwerken en ook het HIV-virus wordt niet meer goed onderdrukt. Daardoor wordt het afweersysteem nog verder gesloopt zodat meer andere ziektes de kans krijgen. Het gevolg is een snelle neergaande spiraal die na ongeveer 9 maanden eindigt in de dood. Dit word AIDS genoemd.

Een van de dodelijkste ziektes ooit

Onbehandeld is een besmetting met HIV vrijwel altijd dodelijk. Met medicatie is er welliswaar sprake van remming van de ziekte en dus een aanzienlijke levensverlenging van tientallen jaren, maar nog steeds is de ziekte een van de dodelijkste ooit. Het is wel zo dat het leven dusdanig verlengt wordt dat patienten vaak aan een andere oorzaak sterven dat HIV/AIDS maar in principe zou de fataliteit tegen de 100% lopen als de ziekte maar lang genoeg de kans zou krijgen.

Als zich AIDS heeft ontwikkeld kan het leven ook gerekt worden, maar veel minder lang; AIDS kun je dus nog steeds gewoon beschouwen als een vrijwel altijd dodelijk syndroom. Het staat daar nog steeds eenzaam aan de top met Ebola Zaire (95% fataal) en Rabies (99,99% fataal)

Besmetting is makkelijk te vermijden

Gelukkig is HIV niet erg besmettelijk. Besmetting vind meestal plaats door onbeschermde sex (afhankelijk van wat voor soort sex tot 0,4% besmettingsgevaar per contact), bloed-bloed contact door injectienaalden (1%) of bloedtransfusies (90%) en van moeder op kind door geboorte (25%). Met profylactische (zeg maar ziektevoorkomende) behandelingen kunnen die percentages enorm worden teruggebracht.

Zelf kun je ook van alles doen om niet besmet te raken. Condooms bieden een erg goede bescherming tegen HIV. Zelfs als het condoom bijv. lek is bied (een condoom is 98% betrouwbaar meen ik) het nog bescherming. Natuurlijk liggen condooms hier op credible bij sommigen gevoelig, maar meer christelijke verantwoorde zaken als: monogamie, abstinentie en het celibaat zijn ook prima manieren om HIV-besmetting te voorkomen. In deze maakt het me werkelijk geen ruk uit hoe je het doet, als je maar niet besmet raakt.

Cynisch als ik ben ga ik er vanuit dat vreemdgaan een menselijk gegeven is. Nu vind ik vreemdgaan meestal al immoreel genoeg -want je maakt misbruik van vertrouwen- maar vreemdgaan en je partner vervolgens besmetten met HIV is nog vele malen erger. Dus als je vreemd gaat doe het dan \"goed\" en gebruik in ieder geval een condoom.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

HIV kan gemakkelijk getest worden. Toch wordt hier te weinig gebruik van gemaakt. Ikzelf ben een groot voorstander van testen op het moment dat je een (nieuwe) onbeschermde sexuele relatie aangaat. Een aantal christenen zal hier tegenin werpen dat als je je aan de bijbel houd je die test niet nodig hebt. Dat klopt wel, maar hoeveel christelijke jongeren en pubers hebben wel eens onveilige sex gehad in hun puberteit bijvoorbeeld? Die kunnen nu wel rete-monogaam zijn maar ondertussen ook al besmet. Het probleem is dat je het zonder test nooit 100% zeker kunt zijn. Waar je wel zeker van kunt zijn dat een gezond monogaam sexleven met een besmette partner zelfmoord is. Een HIV-test zou niet eens een issue moeten zijn denk ik, maar voor een aantal mensen is het dat wel. Vaak gaat het dan om vertrouwen en zo, maar HIV is net even te belangrijk om iemand op zijn woord te geloven. Dus: sex is OK, sex en vertrouwen nog beter maar niets is beter dan sex, vertrouwen en een dubbele HIV-test

Medicatie

Er bestaat medicatie die HIV remt en dat is natuurlijk een goede zaak. Het is echter wel zo dat het HIV-virus aan de medicatie went en vaak moeten patienten op den duur andere medicatie gaan gebruiken. Het virus heeft dan geen last meer van het medicijn. Als het zo doorgaat krijg je vanzelf een variant op het virus wat helemaal niet meer te behandelen is en HIV wordt dan weer net zo dodelijk als het was voor de jaren 90.

Ook is het het vermelden waard dat de medicatie geen pretje is. De rest van je leven zit je vast aan een hele batterij pillen met allerhande bijwerkingen die je een paar maal per dag op het kwartier precies moet innemen. Geloof me, je gaat niet meer zo snel dood, maar je leven is wel deels verziekt.

Het is de vraag of een echte kuur voor HIV binnen afzienbare tijd wordt uitgevonden. De medische wetenschap kan veel, maar iets banaals als griep is nog steeds niet te genezen. Nu is griep geen erg dodelijke ziekte maar AIDS is dat wel. Een ander verschil is het feit dat het HIV virus nog veel lastiger te genezen zal zijn dan griep. Het muteert zo snel dat zelfs een eventueel vaccin moeilijk te maken zal zijn. En dan is het maar de vraag in hoeverre dat bescherming weer zal bieden.

Waarom MC er zo moedeloos van wordt

HIV is een vreselijk virus wat een afschuwelijke ziekte veroorzaakt. Dat wil je gewoon niet oplopen. Het goede nieuws is dat het niet erg besmettelijk is. Verder is het een ziekte die exclusief bij mensen voorkomt. Dit betekent dat het virus nog deze eeuw (vrijwel) uitgeroeid zou kunnen worden.

En toch blijven mensen besmet raken, zelfs in landen als NL waar dat echt niet meer hoeft. Wat simpele maatregelen en HIV maakt geen kans meer, maar toch blijven mensen het oplopen. Ik vind het niet minder dan een schande dat dat zo is. Als iemand niet om zijn eigen gezondheid geeft is dat al stompzinnig genoeg, maar reken maar niet dat mensen die het geen probleem vinden om HIV te hebben, er ook niet moeilijk over zullen doen om het door te geven.

En met dat doorgeven doen we deze nieuwe plaag kado aan de generaties na ons. Alsof AIDS nu al niet erg genoeg is, als we het virus zijn gang laat gaan wordt het misschien pas echt interessant. Het muteert ondertussen lekker door en misschien hebben we over 50 jaar wel te maken met een virus wat zich verspreid als de griep en wat multiresistent is.

Eerste discussiepunt: als je onder wat voor omstandigheden dan ook een (nieuwe) onbeschermde sexuele relatie aangaat, moet je je samen met je partner laten testen.

Tweede discussiepunt: hoewel condooms gevoelig liggen in bepaalde religieuze kringen zou er m.i. een soort "doel heiligt de middelen" tactiek moeten worden toegepast. Zelfs als het doel monogamie is, dan nog moet er vanuit gegaan worden dat niet iedereen monogaam zal zijn. Voor die gevallen moet er voorlichting zijn over condooms. Voorkomen van HIV zou voor iedereen een van de belangrijkste issues moeten zijn als het gaat om sex. Dit is ook van toepassing op het eerste punt.

(Ik denk nog na over nieuwe discussiepunten, maar geef me even de tijd om die te formuleren.)

Overigens zijn alle bijdragen over HIV/AIDS meer dan welkom. De stellingen zijn slechts suggesties. Sterker nog, als ik door een van de stellingen afwijkende post (ik noem maar iets: HIV/AIDS in de Derde Wereld) op een interessant onderwerp stuit grote kans dat ik dat opneem in de stellingen.

Wat ik niet wil zien in dit topic is een discussie waarom er HIV/AIDS is en wiens verantwoordelijkheid/schuld het precies is. Voor zover nu bekent is wordt AIDS veroorzaakt door HIV; niets meer, niets minder. Gespeculeer over straffen van God, Satan en samenzweringen is prima, maar gaarne niet in dit topic. Het gaat erom wat wij als mensen kunnen doen.Ik rapporteer nooit posts, maar in dit topic zal ik elke post die ongepast is rapporteren.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 67
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Wat is nu je (discussie)punt, MC?

HIV is dodelijk, HIV is makkelijk te voorkomen, HIV is onvoorspelbaar en dus is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om HIV de wereld uit te helpen. Nu zal HIV voor iemand die zich aan de christelijk "regels" houd wat minder een issue zijn, maar een gedegen topic over HIV lijkt me nooit zinloos.

Verder weet ik -ook persoonlijk- niveau vrij veel over de ziekte (maak je geen zorgen, ik en mijn partner hebben het niet, maar we heb wel vrienden en kennisen die besmet zijn.) Dus ik weet wel het eea over de ziekte. Info over HIV/AIDS kan nooit kwaad dunkt me.

Overigens hou ik het vrij algemeen in de TS want het is wat ingewikkelder dan ik het beschrijf, maar ik kan er dieper op ingaan als dat wenselijk is. Het is vooral ook bedoelt om een discussie op gang te brengen. En als dat lukt dan is dat m.i. een goede zaak

Het is zeker geen topic om het christendom aan te vallen. Zoals ik het zelf zeg: het maakt me geen bal uit hoe je het doet, als je het maar niet oploopt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Het is zeker geen topic om het christendom aan te vallen. Zoals ik het zelf zeg: het maakt me geen bal uit hoe je het doet, als je het maar niet oploopt.

Ik denk ook niet dat het zo overkomt, maar op mij komt het nu wel over als een weliswaar boeiende lap tekst waarvan ik verder niet echt weet wat erop te zeggen. Daarom zou een stelling of vraag als discussiepunt wel handig zijn denk ik. Maar jouw poging om die problematiek te bespreken en de mensen op credible van juiste info te voorzien juich ik zeker toe! smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Even afwachten wat deze topic geeft. Ik zie er niet meteen een "aanval" op het geloof in, maar op dit forum kan het bijna niet anders, of deze topic krijgt een religieuze inslag. Als dat niet de bedoeling is, dan wordt het een gezellige (wetenschappelijke) klets over de ziekte.

Ik zal dan eens een paar stellingen (of problemen) stellen:

In hoeverre ligt de verantwoordelijkheid van het toch wel sterk Katholieke leven in de Derde Wereld?

Als je de ziekte al als een 'straf van God' beschouwt, is genezing dan mogelijk/wenselijk?

Ik hoop dat de TS mijn bijdrage niet storend vindt, want het kan best zijn dat zijn bedoelingen elders liggen. Mijn excuses in dat geval.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Straf van God? Als God zo straft, is het een naar, sadistisch mannetje waar ik niets mee te maken wil hebben, never ever. Ik ga dan ook maar van het positieve uit: Ik geloof niet in God, maar áls er een god bestaat, is het géén sadistisch, naar mannetje dus straft hij zeker niet op zulk een achterlijke, dictatoriale manier.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Straf van God? Als God zo straft, is het een naar, sadistisch mannetje waar ik niets mee te maken wil hebben,
never ever
.

zal Hem niks boeien dan, als hij zo'n sadistisch mannetje is. smile.gif Uiteindelijk heb je dan dus alleen maar jezelf ermee.. maar goed, je gelooft toch niet in God dus waar hebben we het over.

Eventjes on-topic; wat ik nu alleen niet zo goed begrijp; krijg je áltijd aids als je besmet bent met hiv? Ik dacht namelijk van niet, maar uit t verhaal maak ik op van wel?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Interessant feitje:

De recentelijk heilig verklaarde Damiaan is de beschermheilige voor aidspatiënten.

Maar ik ben van mening dat AIDS helaas waarschijnlijk nooit helemaal uitgeroeid zal worden, zo zwart als MC zie ik het niet, maar als je écht bang bent, moet je veilige sex hebben en bloedcontact vermijden. Je kan zelfs prima samenleven met een HIV/AIDS patiënt, zonder intieme contacten en of per ongeluk bloedcontact zal je waarschijnlijk niet zelf geinfecteerd raken.

overigens interessant nieuws:

link

Goed, het valt nog te bezien, maar ik vind het wel interessant. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

zal Hem niks boeien dan, als hij zo'n sadistisch mannetje is.
smile.gif
Uiteindelijk heb je dan dus alleen maar jezelf ermee.. maar goed, je gelooft toch niet in God dus waar hebben we het over.

We hebben het over mensen die een dusdanig achterlijk godsbeeld hebben, dat het gevaarlijk wordt. (Ik heb het niet over JB, maar over mensen die daadwerkelijk zo denken.)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Interessant feitje:

De recentelijk heilig verklaarde Damiaan is de beschermheilige voor aidspatiënten.

Maar ik ben van mening dat AIDS helaas waarschijnlijk nooit helemaal uitgeroeid zal worden, zo zwart als MC zie ik het niet, maar als je écht bang bent, moet je veilige sex hebben en bloedcontact vermijden. Je kan zelfs prima samenleven met een HIV/AIDS patiënt, zonder intieme contacten en of per ongeluk bloedcontact zal je waarschijnlijk niet zelf geinfecteerd raken.

overigens interessant nieuws:

Goed, het valt nog te bezien, maar ik vind het wel interessant.
smile.gif

Onze Kardinaal Daneels ontkent dit met klem vanuit Rome.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Straf van God? Als God zo straft, is het een naar, sadistisch mannetje waar ik niets mee te maken wil hebben,
never ever
. Ik ga dan ook maar van het positieve uit: Ik geloof niet in God, maar áls er een god bestaat, is het géén sadistisch, naar mannetje dus straft hij zeker niet op zulk een achterlijke, dictatoriale manier.

Klopt, Aids/HIV komt van de duivel en God heeft daar niets mee te maken. God wil alleen maar mensen genezen van HIV/Aids.

Link naar bericht
Deel via andere websites

BBP, waarom alles op Satan schuiven... Ik weet ook wie hier de scepter zwaait, maar alles op die gevallen engel gaan steken, vind ik al te makkelijk.

Wanneer ik Leviticus lees, zou een hand van God in deze materie me niet verwonderen, noch ga ik ervan uit.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

BBP, waarom alles op Satan schuiven... Ik weet ook wie hier de scepter zwaait, maar alles op die gevallen engel gaan steken, vind ik al te makkelijk.

Wanneer ik Leviticus lees, zou een hand van God in deze materie me niet verwonderen, noch ga ik ervan uit.

Als je de hele Bijbel in ogenschouw neemt, zie je dat ziekte van de duivel komt en gezondheid van God. Soms komen mensen -om wat voor reden dan ook- buiten de bescherming van God te vallen en heeft de duivel de mogelijkheid zijn slechte werk te doen. Maar God is er altijd weer om mensen te genezen van het werk van de duivel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid