Spring naar bijdragen

Tulip #5 Volharding der Heiligen


Aanbevolen berichten

Tulip #5 Volharding der Heiligen

Ondertussen zijn er heel wat gereformeerden hier, van verschillende smaak maar gelukkig vinden wij elkaar in de Dordtse Leerregels, de Heidelberger Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Aan de hand van de zogenaamde '5 punten/pijlers van het calvinisme' wil ik vijf topics openen, om te spreken over die vijf pijlers. Ik vermoed nogal eens in gesprekken met andere gereformeerden (of het nou gergemmers zijn, of vrijgemaakten, synodialen of christelijk-gereformeerden) dat mensen best wel eens wat anders geloven dat dat ze ooit hebben beleden met hun geloofsbelijdenis in de kerk. Deze reeks van vijf topics zal bekend staan onder de naam 'TULIP'.

* Total depravity

* Unconditional election

* Limited atonement

* Irresistible grace

* Perseverance of the saints

Een samenvatting in vijf punten van de Dordtse Leerregels is in de Engelstalige wereld bekend als de vijf punten van het Calvinisme (Engels: Five points of Calvinism). De centrale gedachte in de vijf punten van het calvinisme is dat God iedereen kan redden als Hij hen genade schenkt en dat Hij daarbij niet tegengewerkt kan worden door de onrechtvaardigheid of onkunde van de mens. Dit idee als theologisch uitgangspunt noemen wij Irresistible Grace of ook wel in het Nederland, Onwederstandelijke Genade, er zal daar vast nog een hippe term voor zijn, maar ik wil deze aanhouden.

Tulip #5 'Irresistible grace' (Volharding der Heilgen)

Dordtse Leerregels

Dordtse Leerregels (GKV Hertaling)

Het is misschien niet heel erg goed om alle punten los van elkaar te bespreken omdat ze onderling nogal verbonden en verweven zijn. Ze hebben ook een gezamelijk uitganspunt, namelijk dat op deze manier de Eer van God totaal centraal staat. Onwederstandelijk genade houdt vooral in dat God de Grote Eerste is, de mens kiest niet voor Christus, God kiest voor de mensen en daardoor kiezen er mensen voor Hem.

Ik citeer de eerste drie artikelen uit hoofdstuk 5 van de Dordste Leerregels

Quote:
Degenen die God naar zijn voornemen roept tot de gemeenschap met zijn Zoon, onze Here Jezus Christus, en door de Heilige Geest opnieuw geboren doet worden, verlost Hij wel van de tirannie en slavernij van de zonde. Maar Hij verlost hen in dit leven niet helemaal van het vlees en het lichaam der zonde.

Hierdoor zondigen zij in hun zwakheid elke dag weer en zelfs aan de beste werken van de heiligen kleven gebreken. Dit geeft hun voortdurend reden zich voor God te verootmoedigen en hun toevlucht tot de gekruisigde Christus te nemen. Ook gaan zij daardoor steeds meer het vlees doden door de Geest der gebeden en door zich te oefenen in een godvrezend leven en zij verlangen vurig naar het bereiken van de volmaaktheid. Dit doen zij, tot zij, verlost uit het lichaam des doods, met het Lam van God in de hemelen zullen regeren.

Doordat deze zonden nog in hen overgebleven zijn en bovendien de wereld en de satan hen steeds aanvechten, zouden de bekeerden in de genade niet staande kunnen blijven, als zij aan zichzelf werden overgelaten. Maar God is trouw: barmhartig bevestigt Hij hen in de genade, die hun eenmaal is gegeven, en tot het einde toe bewaart Hij hen daarin met kracht.

Lees zelf ook eens de artikelen door op link en vertel waarom je hiet hier niet mee eens bent, of juist wel natuurlijk. Dit om de discussie op Credible weer eens een beetje te doen aanwakkeren. Deze drie artikelen, maar ook de rest uit hoofdstuk 5 van de DL mogen hier besproken worden smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid