Spring naar bijdragen

4e zondag v/d Advent


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Quote:

Ik zie wel een parallel tussen Nathan en David enerzijds en Maria en Jezus anderzijds. Dat is m'n allereerste indruk. Later even uitdiepen.

Je kunt denk ik verschillende paralellen trekken. Zomaar een paar gedachten:

Er is vanuit de traditie een parallel is tussen het "huis" enerzijds en Maria anderzijds. Gods huis, de tempel, is een beeld van de Kerk. Dat is Maria ook als "Ark van het Nieuwe Verbond". Ze droeg Christus in Haar lichaam en was zo de ware tempel door God opgericht. Ook is ze de "Toren van David" omdat ze Jezus zo als nieuwe David heeft omvat. Daarover zo nog iets meer.

Maria verwijst in deze hoedanigheid per definitie naar de Kerk. Het Lichaam van Christus en zodoende ook de tempel van de heilige Geest. De Kerk is het door God opgerichte huis.

Ook is er een ander verband te trekken dat exegetisch wat beter te verantwoorden valt. David wil graag een menselijk huis voor God bouwen, een tempel. God belooft David echter een ander huis, namelijk de heerschappij van het davidische geslacht. Dat ligt er in lijn met het belang dat het Oude Testament aan nageslacht hecht en het spel met woord "huis" in het Hebreeuws.

Deze aankonding wordt later binnen de christelijke en ook de rabbijnse traditie geïnterpreteerd als de aankondiging van de messias.

Jezus is deze messias, de boodschap van de engel aan Maria is dus als het ware de inlossing van God's belofte aan David.

Zomaar wat gedachten die opkwamen.


Samengevoegd:

Quote:

[...]

Het idee is toch juist dat we het Oude Testament verstaan vanuit het nieuwe, en niet andersom?
verbaasd.gif

De Evangelielezing geeft de christologische duiding van hetgeen we in het Oude Testament hebben gelezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid