Spring naar bijdragen

Republik Maluku Selatan


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

Wat een ronduit Machiavelli onwaardige reactie is dat. Eerst komen we daar naar toe met bootjes we doen daar van alles, goede en verkeerde dingen. Dan komt er vanuit het Westen het nationalisme meer in zwang, en daar krijgen ze daar ook een tik van mee. Op een zeker moment dat het ene land een groep mensen een belofte én komt die nooit na. Dat is niet zo netjes. Heden ten dage is de Indonesische regering allerlei mensen (voornamelijk moslims, dat woord werkt vaak bij jou) aan het verschepen naar het van oorsprong overwegend christelijke Ambon en de Molukken. Het gevolg, doden, burgeroorlog, geweld. Daar is nog nooit echt iets aan gedaan op diplomatisch niveau. Dat is jammer.

Helaas, dat woord werkt, zoals zovaak, niet bij mij. Het is voor de Molukkers heel jammer dat er nooit wat op diplomatiek niveau is geprobeerd voor hen, maar daar was, behalve mogelijk een morele verplichting, ook weinig reden toe.

Quote:

[...]Je weet het heel goed, maar je hangt even de Machiavelli uit, alleen tè. Denk nog maar eens diep na. Het is zeg maar net zoiets als 1939, Polen. Het is niet heel moeilijk.
Welke Polen!?

Ik vind de vergelijking Polen en Tibet niet echt opgaan. Daarnaast is er voor Tibet weldegelijk wat geprobeerd te doen op diplomatiek niveau en is de aandacht voor Tibet m.i. buitenproportioneel, met name in entertainmentniveau.

Doen alsof er nooit wat gedaan is voor de Tibetanen vind ik dus een grove simplificatie en niet overeenkomend met de werkelijkheid. Maar wellicht had Dostojevski het over een andere groep mensen die Tibetanen worden genoemd en had hij dus volkomen gelijk. Vandaar mijn vraag.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Helaas, dat woord werkt, zoals zovaak, niet bij mij. Het is voor de Molukkers heel jammer dat er nooit wat op diplomatiek niveau is geprobeerd voor hen, maar daar was, behalve mogelijk een morele verplichting, ook weinig reden toe.

Het gaat ook niet om het werken, het gaat om mijn mening die belangrijker is dan het werken van een opmerking.

Daarnaast, zijn morele verplichten nou juist niet dat waar de politiek zegt over te gaan. Het idee van verdragen, afslagen en verbonden die je dan ook geacht wordt te houden? Veel zaken in de politiek gaan daar nogal eens over, land zus overtreed verdrag zo en dus moeten er sancties of zelfs een inval komen.

Natuurlijk gaat de vergelijk Polen-Tibet niet op. Polen werd binnen gevallen in oorlogstijd. Tibet is gewoon geannexeerd en dat was het. Meer zoals Rusland omging met het latere Polen of de Baltische staten. Die mediahausse is natuurlijk ook niet alles, er zijn ook zaken dichter bij huis die wat meer aandacht zouden mogen hebben. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Wit-Rusland, ook niet echt een uitblinker.

Hoe dan ook, ik vond het een interessant bericht, en laten we vooral niet praten over dingen als het koloniaal verleden, maar ik spreek gewoon graag mijn hoop uit voor die mensen. Ik hoop, dat ze het lukt om net als Atjeh iets voor elkaar te krijgen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid