Spring naar bijdragen

Hardcore, stijl of ..?


Aanbevolen berichten

hardcore is een benaming voor de 'back to the roots'-bewegingen in allerlei dingen (als in oldskool), óf het binnen een bepaalde stijl zo hard (of chockerend, of of) mogelijk.

De benaming hardcore is in Nederland bijna gereserveerd voor 'hardcore house/gabber/techno/dance' in het buitenland is het echter veel meer de hardcore punk, alleen wordt die onderhand als genre/stijl an sich beschouwd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Voor de TS: Je moet me niet altijd te serieus nemen. knipoog_dicht.gif

Maar om te reageren:

Hardcore is 'de harde kern', vooral in de context van dat het de groep is die in de scene de waere tr00e scene nog waarborgen.

In de punkscene zag je dat het steeds commerciëler, softer en gelikter werd. Hardcore noemde de mensen zich die terug grepen naar de oorspronkelijke scene. Deze bands begonnen juist vanuit dit oogpunt zich af te zetten tegen alle foute invloeden die de scene had lopen vergiftigen. Zo wilden ze het unity gevoel behouden, het wij zijn de scene gevoel, een aversie tegen commercie, een haast dwangmatige wees-je-zelf houding, een subgroep nam een felle anti-drugs houding (tegen het nogal overmatig gebruik in de punkscene) xStraight edgex. En ook zag je het in de muziek terug. Bands grepen naar de roots van de punk terug. Vanuit dat uitgangspunt werd het extremer en harder, zeg maar net het omgekeerde wat de commerciële punk was geworden. zwaardere bespeling van de instrumenten, schreeuwende vocals, agressievere muziek, etc. Hierdoor ontstond op een zeker moment een bepaald muziek genre wat we dus hardcore noemen, omdat het toch een genre zich heeft ontwikkeld.

Dus zo ontstond hardcore. Als je kijken naar blackmetal, door een trash/deathmetal bandje Venom kwam die term in gang toen ze hun album zo noemde. Toch is het redelijk geaccepteerd dat prog.metal bandje geen black metal is, ook al noemen ze hun album zo en maken ze venom achtige lyrics.

Hardcore is dus een muziekstyle geworden.

Dit ontstond al toen men nog disco muziek luisterden en de enige kale koppen van mensen die of haaruitval hadden of neonazi waren.

Kortom, door gabbermuziek hardcore te noemen is onjuist. Het is een puntje van jatwerk, zoals er wel meer elementen gejat zijn door de eerste dj's. Dat het in Nederland ingeburgerd was lijkt me logisch, gabber muziek werd vreselijk commercieel, terwijl echte hardcore underground muziek is. Zelfs latere commerciële meuk (die er toen nog niet was) kent men niet onder de naam hardcore, omdat die 15 jarige 'headbangers' het met metal verwarren. Want metal is voor hun harde rockmuziek en hardcore klinkt ook hard. En zeker als je dan nog eens nu-metal troep krijgt... tja... En als dan metalbands hardcore elementen over nemen en hardcore bands metal elementen overnemen (wat dan trouwens wel erg vet kan klinken!), maakt dat het er niet duidelijker op. Ook omdat je toch al hebt dat een hoop hardcore liefhebbers metal luisteren en andersom.

Link naar bericht
Deel via andere websites

*denkt aan dat virus topic*..

Ik neem je echt niet altijd serieus heur puh2.gif

Quote:
Hardcore is 'de harde kern', vooral in de context van dat het de groep is die in de scene de waere tr00e scene nog waarborgen.

Is dat hetzelfde gezeik als met black metal? Dat het eentonige herrie moet zijn, geen cleane vocals, geen of haast geen melodie en alleen maar elek. gitaren en dat het zo grof mogelijk moet zijn?

Dan zou AILD(is ook metalcore ja puh2.gif) al afvallen, aangezien die toch een paar melodieuze nummers hebben.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

*denkt aan dat virus topic*..

Ik neem je echt niet altijd serieus heur
puh2.gif

Is dat hetzelfde gezeik als met black metal? Dat het eentonige herrie moet zijn, geen cleane vocals, geen of haast geen melodie en alleen maar elek. gitaren en dat het zo grof mogelijk moet zijn?

Deels wel inderdaad, hoewel de echte hardcore scene zich zelf wat serieuzer neemt dan de echte BM scene dat doet.

Eentonig moet het zijn, vooral snel, basic power akkoorden, geen ingewikkelde guitar solo's. Niet grof, maar wel agressief met heel erg politiek en cultuur kritische teksten, in de anti-establishment context.

Maar net zoals black metal waves kent, heb je ook een evolutie in de hardcore. Sick of it all klinkt anders dan black flag. Je hebt allemaal termen als new school, youthcrew, melodic hardcore, posthardcore, screamocore, metalcore, emocore, mathcore, etc.

En fans van dergelijke stromingen kunnen best een andere stroming helemaal niks vinden en het afdoen als geen echte hardcore enzo.

Quote:

Dan zou AILD(is ook metalcore ja
puh2.gif
) al afvallen, aangezien die toch een paar melodieuze nummers hebben.

Je hebt hele melodieuze hardcore genres. Maar je hebt idd mensen die dat maar niks vinden, die alleen maar muziek luisteren wat een black flag kloon is.

Verder binnen de metalcore is AILD ook wel omstreden, omdat het best gelikt is en ook te snel te commercieel. Ik zelf vind het trouwens best leuke muziek, hoewel het natuurlijk gewoon gelikt is en een stuk toegankelijker is dan bijvoorbeeld ZAO.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid