Spring naar bijdragen

De twee Koningen (Noord & Zuid)


Aanbevolen berichten

Het huis Israel wordt in de Bijbel geassocieerd met het noorden (Jer 3,12) en daarom wel aangeduid met de niet bijbelse term het noordelijke tienstammenrijk. De Heere wordt vele malen genaamd God van Israel (Ex 5,1), maar nooitGod van Juda of de joden, welke in tegenstelling tot het huis Israel uitsluitend geassocieerd worden (Joz 15,1) met het zuiden. Jezus heeft nooit gezegd dat Hij op aarde was voor het huis Juda, maar stelde dat Hij uitsluitend gekomen was dan tot de verloren schapen (Mat 15,24) van het huis Israels aka de nakomelingen van tien noordelijke stammen in de verstrooiing. Interessant is het dan ook dat deze nakomelingen heidenen (Hos 8,8) waren geworden.

Vanaf ongeveer 6 werd Judea geregeerd door Romeinse procurators. In 39 wenste keizer Caligula een standbeeld van zichzelf, dat vereerd moest worden (dan 11,36!), in alle tempels in het rijk, dus ook in Jeruzalem. De joden weigerden dit vanzelfsprekend, omdat ze dit als een aanval op een van de kernpunten van hun godsdienst beschouwden. Net voordat de spanning uitbarstte in een openlijke opstand stierf Caligula in 41, zodat de gemoederen enigszins bedaarden. Toen greep keizer Nero in en stuurde zijn in diskrediet geraakte generaal Vespasianus naar Caesarea met 60.000 legioensoldaten. Hij ging grondig te werk en tegen 68 had hij Galilea en de kuststrook onder controle. De overlevende opstandelingen verschansten zich in Jeruzalem. Geheel Judea was bezet door de Romeinen, hetgeen in overeenstemming is met wat Daniel profeteerde over de Koning van het noorden, waarmee hij in mijn optiek de Romeinen bedoelde:

Dan 11,15       

En de koning van het Noorden zal komen, en een wal opwerpen, en vaste steden innemen; en de armen van het Zuiden zullen niet bestaan, noch zijn uitgelezen volk, ja, er zal geen kracht zijn om te bestaan.

Het is duidelijk dat Daniel profeteerde over de joodse oorlog.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Jezus heeft nooit gezegd dat Hij op aarde was voor het huis Juda, maar stelde dat Hij uitsluitend gekomen was dan tot de verloren schapen (Mat 15,24) van het huis Israels aka de nakomelingen van tien noordelijke stammen in de verstrooiing.

Je aka is naar mijn overtuiging verkeerd. Jezus Christus kwam voor de nakomelingen van Israël, van Jakob dus voor alle 12 stammen. Van de 10 stammen zijn inderdaad mensen in hun gebieden gebleven, vooral de arme mensen, en de meesten zijn heidens of Samaritaans geworden. Dat kun je terug lezen in Ezra en Nehemia.

In Ezra en Nehemia staat ook geschreven dat er ook mensen terugtrokken die oorspronkelijk inwoners waren van het Tien-Stammenrijk (Efraïm bijvoorbeeld). Wanneer je leest dat die stammen al bezig waren met het herbouwen van Jerusalem vind ik het vreemd om te veronderstellen dat alle mensen van de 10 stammen heidenen zijn geworden. Je linkt dingen aan elkaar die niet op die manier met elkaar te maken hebben.

Namelijk het Koninkrijk Israel (ook welk Koninkrijk Efraïm of Tien Stammen Rijk) aan 'De nakomelingen van Israël'.

Interessant is het dan ook dat deze nakomelingen heidenen (Hos 8,8) waren geworden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Je aka is naar mijn overtuiging verkeerd. Jezus Christus kwam voor de nakomelingen van Israël, van Jakob dus voor alle 12 stammen. Van de 10 stammen zijn inderdaad mensen in hun gebieden gebleven, vooral de arme mensen, en de meesten zijn heidens of Samaritaans geworden. Dat kun je terug lezen in Ezra en Nehemia.

Jezus zei anders duidelijk huis Israels (Mat 10,6+Mat 15,24).

Mat 18,11       

Want de Zoon des mensen is gekomen om zalig te maken, wat verloren was.

Paulus zegt immers ook 'want die zijn niet allen Israël, die uit Israël zijn.(Rom 9,6)'

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid