Spring naar bijdragen

Mag ik van jullie wel vissen?


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

Ik vind m'n buurvrouw ook vervelend....

widegrin.gif Vannacht nog een mug geplet aan de muur. clown.gif

@ Ann: Wat doe je als je een spin op de muur naast je bed zie zitten? Netjes een bekertje erover, papiertje er tussen en buiten weer uitzetten?

En zet je ook een pijnvriendelijke val uit voor muizen mocht je die hebben? Of pakken we die met zo'n hardhandig met een blokje-kaas-verleidende ijzeren val waarbij de muis direct zijn nek breekt? puh2.gif

Ik bedoel, als je de dieren om je heen geen pijn wil doen, moet je ook consequent zijn... knipoog_dicht.gif

En ja ik ken meiden die hun principes aan de kant gooien wanneer ze een joekel van een spin op de muur zien zitten yes.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 83
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Als je een spin wil doodmaken dan roep je in de geest van Uncle Jimbo en Ned: "It's coming right for us!" puh2.gif . Maar dat terzijde.

Ik heb vroeger veel gevist voor de hobbie. Nu vis ik minder omdat ik het zielig vind om de beestjes pijn te doen. Als ik nog vis, dan vis ik op zee. Dan maak ik ze na vangst meteen af en peuzel ik ze thuis lekker op. Dat vind ik dan wel kunnen.

Het enige wat ik eventueel ken als argument tegen vissen voor de lol, maar over het algemeen geen sterk punt vind is:

Gen 1,28: 'Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’

Je kunt je afvragen of een goed heerser datgene waarover hij heerst schade toe moet brengen voor de lol.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Of inktvissen.. Geeft zo'n rotzooi big-smile.gif

Maar serieus: ik zou inderdaad niet weten waarom je (bijbels gezien) niet zou mogen vissen.

het emotiepuntje 'het doet vissen pijn', tezamen met de vergelijking van een haak in je eigen wang gaat niet op aangezien vissen een heel andere manier van pijn verwerken hebben (zoals elders in dit topic staat vermeld).

Zelf heb ik er noch de tijd noch het geduld voor, anders was ik er ook wel mee begonnen. 2 jaar geleden heb ik een visakte gekocht maar wegens omstandigheden in de familie is het er toen niet van gekomen om deze ook te gebruiken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

widegrin.gif
Vannacht nog een mug geplet aan de muur.
clown.gif

@ Ann: Wat doe je als je een spin op de muur naast je bed zie zitten? Netjes een bekertje erover, papiertje er tussen en buiten weer uitzetten?

En zet je ook een pijnvriendelijke val uit voor muizen mocht je die hebben? Of pakken we die met zo'n hardhandig met een blokje-kaas-verleidende ijzeren val waarbij de muis direct zijn nek breekt?
puh2.gif

Ik bedoel, als je de dieren om je heen geen pijn wil doen, moet je ook consequent zijn...
knipoog_dicht.gif

En ja ik ken meiden die hun principes aan de kant gooien wanneer ze een joekel van een spin op de muur zien zitten
yes.gif

ja ik zet die spinnen buiten, ik doe geen muggen en vliegen pijn. Ik doe nooit met opzet een levend wezen pijn en dus ook geen insecten.

Muizen die worden verwijderd op diervriendelijk manier.

We hebben al muizen gehad, mijn pa die zet vergif, en dan doe ik het altijd weg uit mijn kamer devil.gif

Dus nee, ik zet mijn principes nooit aan de kant. En ik ben heel consequent daarin. Dat had je niet gedacht he puh2.gif


Samengevoegd:

link

Onderzoek bevestigt: vissen voelen pijn

Gepubliceerd op donderdag 01 mei 2003

Britse onderzoekers hebben naar eigen zeggen voor het eerst aangetoond dat vissen net als zoogdieren en vogels pijn en stress kunnen voelen. Het onderwerp is al jaren een bron van discussie tussen vissers en natuurbeschermers.

Van zoogdieren en vogels is al langer bekend dat ze pijn ervaren, maar omdat vissen weinig mogelijkheden hebben om dergelijke gevoelens te uiten, werd vaak aangenomen dat zij nauwelijks pijn ervaren.

Pijnlijke proeven

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh en het Schotse Roslin-Instituut deden twee jaar lang proeven met regenboogforellen om een antwoord te vinden.

Eerst ontdekten zij dat vissen receptoren, microscopisch kleine zintuigen, hebben die op pijn reageren. Hun reactie zou nog als een reflex kunnen worden afgedaan. Om derhalve aan te tonen dat vissen meer dan reflexen vertonen, onderwierpen de onderzoekers hen aan pijnlijke zaken, zoals hoge temperaturen en azijnzuur.

,,We ontdekten dat de vissen heel vreemd reageerden'', aldus een van de onderzoeksters in een persverklaring. ,,Toenwe ze met bijengif injecteerden, sloegen ze alle kanten op. Een reactie die erg vergelijkbaar is met die van dieren en mensen die stress ervaren.''

Toen zij stoffen in de lippen van de dieren injecteerden, schuurden de forellen langs de randen en bodem van hun aquarium. De vissen begonnen pas weer te eten nadat de effecten van de experimenten waren uitgewerkt. ,,Alles bij elkaar voldeden de resultaten aan de criteria voor pijn'', concluderen de wetenschappers.

Regels voor diervriendelijk doden

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat er regels komen voor de manier waarop vissen worden gedood. ,,Ik heb geen probleem met mensen die vis snel uit het water weten te krijgen en hen snel en diervriendelijk doden om ze thuis op te eten. Maar er zijn anderen die vissen vangen en voor de sport weer laten gaan of ze nog een tijdje levend in netjes houden. Ik denk niet dat dat natuurvriendelijke praktijken zijn'', aldus onderzoekster Lynne Sneddon.

Discussie laait weer op

In Groot-Brittannië is vissen met 3,5 miljoen hengelaars een van de populairste vrijetijdssporten. Tussen voor- en tegenstanders woedt een hevige discussie over de vraag of vissen aanvaardbaar is. Tegenstanders proberen het hengelen bij wet verboden te krijgen.

Vertegenwoordigers van de Nationale Hengelsport Allinantie hebben hun twijfels al geuit. “Hoe het ook zij, het is heel moeilijk om conslusies te trekken over het vermogen van vissen om pijn te voelenâ€, aldus bioloog Bruno Broughton, die adviseur is van de hengelaarsorganisatie. Hij verwees naar een studie van professor James Rose van de Universiteit van Wyoming (VS) die aangetoond zou hebben dat vissen niet beschikken over een specifieke plek in hun hersenen (de zogeheten neocorex) waardoor vissen pijn zouden kunnen voelen.

bronnen: ANP, BBC

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nee want hij viste voor eten. Stel dat onze beste vrind Petrus jager was geweest, zou Jezus mee gaan om slecht voor de fun wat konijnen door hun raap te schieten?

Als Johannes Matador was geweest, zou Jezus in de arena hebben gezeten? Ik vermoed van niet, wij mogen dan 'Heersen over de Schepping', lol hebben met dieren vind ik ok, sommige dingen vinden dieren ook leuk, maar sommige dingen hoor je niet te doen met dieren.

P.S. denk overigens niet dat onze Petrus met een werphengeltje langs de kant stond..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als ze daarna worden opgegeten is het voor mij een 'geoorloofd doel', als je vist met een hengel en je vangt ook klein grut dan is het een 'bijkomstigheid', maar als jij gaat vissen (hengelen) gewoon puur voor de fun met de intentie om alles weer terug te gooien..

Nee dat zou ik persoonlijk slecht vinden, ik doe het dan ook niet. Echter weet ik niet of God dat als zonde aanrekend. Zou hij dat wel met stierenvechten doen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

ja ik zet die spinnen buiten, ik doe geen muggen en vliegen pijn. Ik doe nooit met opzet een levend wezen pijn en dus ook geen insecten.

Muizen die worden verwijderd op diervriendelijk manier.

We hebben al muizen gehad, mijn pa die zet vergif, en dan doe ik het altijd weg uit mijn kamer
devil.gif

Dus nee, ik zet mijn principes nooit aan de kant. En ik ben heel consequent daarin. Dat had je niet gedacht he
puh2.gif

Dat had ik niet gedacht nee... puh2.gif Dan ben je wel een uitzondering, als vrouw tussen de vrouwen.. puh2.gif

Respect flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ga denk ik op straat vandaag wat mensen keihard uitschelden en volspuiten met ketchup.

Het zal ongetwijfeld niet prettig zijn voor zo'n mens, maar pijn doet het dus niet.

Zo moet je toch niet redeneren puh2.gif Als je zou moeten overleven en je vangt een vis, ok daar kan ik nog wel mee leven.

Maar als hobby en terwijl de winkels zelf al vol liggen, dat is gewoon 0 respect hebben. En ja ik blijf het herhalen want ik vind het echt erg.

Het is vooral zo frustrerend omdat ik het mijn vader soms ook zie doen. Als hij gaan duiken is neemt hij soms vis of kreeften mee... echt vreselijk om die dieren te zien sterven. Dan kan ik gewoon geen rustige avond hebben en dan ga ik gaan slapen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nog even een verklaring voor degene voor wie het nog niet duidelijk was: In mijn diepvries liggen niet alleen sperzieboontjes maar zeker ook vissen.

Die vissen vang ik en maak ze meteen dood op een verantwoorde manier met het doel om ze op te eten. Het gaat dan om snoek, baars en snoekbaars. Erg lekker hoor, zeker de moeite waard. En naar mijn mening smaakt het beter naar die droge koolvis van de visboer.

Dus de vergelijking met Jezus die gaat vissen met zijn discipelen is wel gewoon van toepassing. Sterker nog, die vissen werden gevangen in een net precies als tegenwoordig en die vissen stikken dus gewoon letterlijk.

En dat is toch echt geen leuke dood. Die vissen die Jezus at hadden waarschijnlijk een langere lijdensweg dan die vissen die ik dikwijls op mijn bord heb liggen.

En het gaat mij er ook echt niet om vissen en andere dieren te pesten. Ik ga altijd op een verantwoorde manier om met de natuur.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid